Είναι κι οι πρώην έρωτες που μας ταλαιπωρούν ακόμα κι αφού έχουν φύγει. Ας υποθέσουμε ότι η ερωτική ιστοριούλα έληξε με καθωσπρεπισμούς ή με τσιγάρα και καψουροτράγουδα. Κάνει τον κύκλο της η απομυθοποίηση ή το ξενέρωμα αναλόγως, ώσπου οι πρώην δεν μπορούν να μας επηρεάσουν ή να μας προβληματίσουν ξανά.

Κι έρχεται η μέρα που έχει γενέθλια και σε φέρνει στον προβληματισμό αν αξίζει να στείλεις ένα τυπικό μήνυμα για το χρόνια πολλά ή να πάρεις τηλέφωνο ή να του κάνεις πάρτι έκπληξη ή αν απλώς θα αφήσεις τη μέρα να φύγει όπως τόσες άλλες καθημερινές, πιθανόν ξεχνώντας το.

Εμείς εδώ στο pillowfights.gr σας ρωτήσαμε κι εσείς απαντήσατε με το ψηλότερο ποσοστό του 51% ότι ένα inbox και πολύ θα είναι. Η επιλογή να στείλετε ένα μήνυμα έτσι για το «γαμώτο τόσα περάσαμε μαζί», δείχνει ότι ακόμα κι αν αυτός ο άνθρωπος σας έχει τελειώσει δεν παύει να είναι ένα κομμάτι της ζωής σας.

Δείχνετε σεβασμό σε αυτά που ζήσατε κι ας είναι ο ίδιος απών απ’ το παρόν σας. Άσε που με ένα μήνυμα δείχνεις υπεράνω, μια κυριότητα, μεσιέ ή ματμαζέλ! Το facebook θυμάται πάντα τα γενέθλια των γνωστών και των φίλων και των πρώην. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αποστολή έγινε το ίδιο τυπικά όπως και στον οποιονδήποτε γνωστό. Ευχές είναι, ας πάνε στο καλό. Βέβαια, το να θεωρηθεί ένα τυπικό ευχετήριο μήνυμα «και πολύ του», θα πει ότι είτε σας τσίγκλησε λιγάκι ο χωρισμός είτε δεν τον υπολογίζετε πια στους vip ανθρώπους της ζωής σας.

Προφανώς για να ανήκουν κάποιοι άνθρωποι στο παρελθόν υπάρχει λόγος. Οπότε ποιος ο λόγος να θυμάστε τα γενέθλια ενός ανθρώπου που δε σας ταίριαζε ή δεν του ταιριάζατε και που ο καθένας με τα μπογαλάκια του αγκαλιά αναζητά πια άλλες παραλίες; Στο εξίσου σημαντικό ποσοστό του 33% μας είπατε πως απλώς το ξεχάσατε γιατί απλώς σας ήταν παγερά αδιάφορο. Τι άλλο μπορούσατε να κάνετε εξάλλου; Αφού δεν είσαι ο άνθρωπός του για τον οποιονδήποτε λόγο, λίγη διαφορά θα κάνει αν στείλεις ευχές με μήνυμα, περιστέρι ή αν δε στείλεις και καθόλου.

Την αντίθετη άποψη έχει το 14% από εσάς που μας απαντήσατε, το οποίο επιλέγει να κάνει ένα τηλεφωνηματάκι σαν τον παλιό καλό καιρό. Ίσως επ’ ευκαιρία των γενεθλίων να αναζητούν μια επανασύνδεση ή απλώς να θέλουν δείξουν ότι δεν έγινε και τίποτα μ’ ένα χωρισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, αφήνεις στον άλλο την εντύπωση πως δεν υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα προς το άτομό του και πως η επαφή μαζί του είναι η ίδια όπως με άλλα τόσα άτομα που μοιράστηκαν παλιές ωραίες εποχές.

Πιθανόν το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής να εκπλαγεί από τη διαχυτική οικειότητα και την παρορμητικότητα που δε θα περιμένει. Το τηλεφώνημά σας δείχνει ότι είστε ακομπλεξάριστοι με την έκβαση της ιστορίας σας και πως ούτε γάτα ούτε ζημιά υπάρχει στο μεταξύ τους. Άσχετα αν αυτός ο αυθορμητισμός είναι ειλικρινής ή άμυνα στα αληθινά συναισθήματα.

Στο ελάχιστο ποσοστό του 2% των αναγνωστών, μας απαντήσατε ότι θα διοργανώσετε πάρτι έκπληξη στο στέκι του. Οι λόγοι να προβείτε σε τέτοια συμπεριφορά μπορούν να είναι οι τυφλές ελπίδες επανασύνδεσης ή το σπάσιμο έτσι για τον επίλογο. Η αλήθεια είναι πως εσείς κουβαλάτε μια τρέλα, ωραία τρέλα μα που είναι λίγο ριψοκίνδυνη για σας σε τρεις περιπτώσεις. Αν εκείνη τη μέρα επέλεξε αντί το στέκι του ένα άλλο χώρο να περάσει τα γενέθλιά του θα σας απογοητεύσει η αναμονή κι οι τζάμπα προετοιμασίες. Αν σε μια δεύτερη περίπτωση είσαι το τελευταίο άτομο που θέλει να δει εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα ή η πράξη σου είναι η τελευταία που θέλει να αντιμετωπίσει και θα τον φέρει σε πραγματικά δύσκολη θέση. Μην ξεχνάμε πως είσαι πρώην. Σε μια τρίτη περίπτωση που η αυλαία όχι μόνο κλείνει αλλά σε κλείνει κι εσένα μαζί, είναι να σου κάνει αυτός την έκπληξη και να εμφανιστεί με νυν έρωτα. Τα σχόλια περιττά.

Στο κάθε ενδεχόμενο να αντιδράσει κανείς σε γενέθλια πρώην, παίζουν σημαντικό ρόλο οι λόγοι χωρισμού, το είδος της επικοινωνίας που διατηρούν ή δε διατηρούν μεταξύ τους τα δύο μέλη καθώς κι η προσωπική πεποίθηση που έχει ο κάθε άνθρωπος για το αν πρέπει να κρατά την οποιανδήποτε επαφή μετά το τετέλεσθαι.

Τυπικά πράγματα είναι οι ευχές και τα συναισθήματα δε χωράνε σε τυπικότητες. Αυτά που δώσατε και πήρατε μες στη σχέση τα γνωρίζετε μόνο οι δυο σας. Αν ακόμα υπάρχουν συναισθήματα, δείξτε το με χίλιους τρόπους, χωρίς τυπικότητες εμμέσως ή πλαγίως. Αν δεν υπάρχουν, τι να σκαλίζετε το παρελθόν για τον τίτλο του ευγενή. Δεν μπουχτίσαμε ήδη αρκετά από τίτλους;

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Παναγιώτου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μαρία Παναγιώτου