«Δε φεύγω αν δε μάθω το λόγο», σας φαντάζομαι να λέτε οι νικητές αυτής της ψηφοφορίας που κερδίσατε στο I love Polls της εβδομάδας τους άλλους που αποχωρούν διακριτικά.

Σας ρωτήσαμε λοιπό, αν απαιτείτε να μάθετε το λόγο που ο άλλος την κάνει με ελαφρά. Με 54% κερδίσατε λαλίστατα πλάσματα που θέλετε να μαθαίνετε το λόγο που κάποιος σας κλείνει την πόρτα. 

Πρώτος και κύριος λόγος είναι επειδή δε θέλετε να μένετε με ένα αναπάντητο «γιατί» να σας τρώει τα σωθικά και να νιώθετε σαν άλλος Προμηθέας. Θέλετε να μάθετε όλους τους παράγοντες που οδήγησαν στην τελική απόφαση του άλλου να «κόψει» τις γέφυρες μαζί σας. Στην τελική σας αξίζει μια αιτιολογημένη απάντηση.

Ζητώντας εξηγήσεις θα μάθετε πού φταίξατε εσείς κι θα είστε έτοιμοι να βελτιωθείτε ώστε στο μέλλον να μη βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποια ανάλογη κατάσταση. Αν το λάθος βαραίνει τον άλλο θα νιώσετε ανακουφισμένοι ως ένα βαθμό κι ίσως να ανοίξετε εσείς πρώτοι την πόρτα για να φύγετε.

Όταν τελειώνει μια σχέση, οποιασδήποτε μορφής, είναι πιο εύκολο να ξεπεραστεί αν γνωρίζετε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους τελείωσε. Παίρνετε τα δεδομένα, τα επεξεργάζεστε και βρίσκετε τη λύση. Είστε ορθολογιστές κι αυτό σας βοηθάει να μην κάνετε σενάρια επιστημονικής φαντασίας που είναι σίγουρο ότι απέχουν μίλια από την πραγματική αιτία που ευθύνεται για τους τίτλους τέλους.

Έτσι είστε ήσυχοι και τα έχετε καλά με τον εαυτό σας αφού κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας. Είτε πήρατε την απάντηση που θέλατε, είτε όχι κλείνετε το βιβλίο χωρίς να έχετε αφήσει αδιάβαστα κεφάλαια.

Στον αντίποδα του 54%, έχουμε το 46% που αποχωρεί διακριτικά χωρίς συζητήσεις κι εξηγήσεις. Εσάς σας ενδιαφέρει περισσότερο το αποτέλεσμα, από τους λόγους που το προκάλεσαν. Δε θέλετε να αναλώνεστε σε συζητήσεις επί συζητήσεων που πιθανότατα δε θα βοηθήσουν πουθενά.

Ένας παράγοντας που ευθύνεται για αυτή τη στάση είναι ο φόβος για το τι θα ακούσετε. Δεν κάνετε ερωτήσεις όταν δεν μπορείτε να αντέξετε τις απαντήσεις. Προτιμάτε να αποχωρήσετε και να περάσετε το βράδυ σας αναλύοντας μόνοι σας κάθε πιθανή αιτία που οδήγησε στη λήξη της σχέσης.

Το κακό με τους διακριτικούς ανθρώπους είναι ότι βασανίζουν το μυαλό τους για μέρες και τις περισσότερες φορές κερδίζει η ενοχικότητά τους αφού αναλαμβάνουν ολοκληρωτικά την ευθύνη.

Αν δεν είναι ο φόβος που σας οδηγεί στην διακριτική αποχώρηση είναι η καχυποψία, καθώς πιστεύετε ότι ο άλλος δε θα σας  αποκαλύψει την πραγματική αιτία αλλά θα σας πει δικαιολογίες του τύπου «έχω πολλές δουλειές» ή «δε φταις εσύ». Κάτι το οποίο θα σας κάνει έξαλλους γιατί εκτός όλων των άλλων θα έχει υποτιμηθεί κι η νοημοσύνη σας.

Τελευταίος, αλλά καθόλου αμελητέος παράγοντας, είναι ο γνωστός σε όλους μας εγωισμός. «Αγαπητέ φίλε/η από την στιγμή που εσύ μου κλείνεις την πόρτα, εσύ πρέπει να μου εξηγήσεις το λόγο» σκέφτεστε εσείς που καταλαμβάνετε το 46% της ψηφοφορίας. Από τη στιγμή που δε σας δίνουν εξηγήσεις σιγά μην τις ζητήσετε από μόνοι σας. Θα πάρετε ωραιότατα την τσαντούλα σας και θα τους αδειάσετε μία ώρα αρχύτερα τη γωνιά. Γιατί από τη στιγμή που δε σπαταλούν τη φαιά ουσία τους, ούτε εσείς είστε διατεθειμένοι να σπαταλήσετε το χρόνο σας.

Κάπως έτσι πρέπει να είναι οι λόγοι που ωθούν τους μεν να ζητούν εξηγήσεις και τους δε να αποχωρούν σιωπηλά. Από τη στιγμή όμως που η συζήτηση γίνετε ανάμεσα σε δύο άτομα έχει λόγο κι ο συνομιλητής σας. Αν αυτός δε θέλει να αποκαλύψει τους πραγματικούς λόγους που κλείνει η αυλαία όσο κι αν επιμένετε απάντηση δε θα πάρετε, τουλάχιστον ικανοποιητική. Είναι δύσκολες οι σχέσεις των ανθρώπων.

 

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Κοτσόβολου: Σοφία Καλπαζίδου

 

Συντάκτης: Αγγελική Κοτσόβολου