Ποιος είναι τελικά εκείνος που μας έδωσε ζωή; Με ποια κριτήρια μας την προσφέρει κι ύστερα μας τη στερεί; Κάθε φορά να νιώθεις το ίδιο σφίξιμο στην καρδιά, ο ίδιος δειλός κόμπος. Άνθρωποι να δίνουν μάχη με το θάνατο μέρα με τη μέρα. Τρόπαιο η ζωή λεπτό προς λεπτό. Για κάποιο λόγο συμβαίνουν όλα; Κι αν ναι, γιατί αυτό; Γιατί το χειρότερο;

Τα’ αδέρφια αποχαιρετούν τ’ αδέρφια τους κι οι γονείς τα παιδιά τους. Οι φίλοι χάνουν τους φίλους τους. Κι εσύ εκεί να παρακολουθείς από απόσταση τον πόνο τους. Ανήμπορος πάντα κι ανάξιος. Άπραγος σε καθετί που δεν είναι δικό σου. Και πάντα ψιθυρίζεις να μη συμβεί σε ‘σένα. Γιατί είναι πόνος αβάσταχτος να χάνεις την υγεία σου.

Ο θάνατος είναι μη αναστρέψιμος. Πληγώνει κι εξαθλιώνει. «Από λευχαιμία το παιδάκι του γείτονα», άκουσες. «Δρεπανοκυτταρική αναιμία ο Κώστας», σου είπαν τις προάλλες. Μα πάντα «ας είναι μακριά από ‘μας». Αλλά γιατί πάντα ο άλλος; Κι αύριο ποιος;

Η ευτυχία, να θυμάσαι, έρχεται όταν αρχίσεις να μοιράζεις χαμόγελα στις φάτσες των ανθρώπων. Και ξέρω πως αν μπορούσες να αντιστρέψεις τις στιγμές και να προλάβεις τις εκβάσεις, θα το έκανες. Μα σε έναν κόσμο που δε θα ανακαλύψεις ποτέ το λόγο που συμβαίνουν τα άσχημα πράγματα, υπάρχει ένα θαύμα που δεν αγοράζεται με φράγκα και δόξα, μα με την καρδιά. Η ζωή!

Γίνε εθελοντής-αιμοδότης και δότης μυελού των οστών τώρα! Χάρισε ζωή και κάνε τις καρδιές των ταλαιπωρημένων ανθρώπων να χτυπήσουν ξέφρενα ξανά.

Τρέχα στο κοντινότερο Κέντρο Αιμοδοσίας κι άπλωσε το χέρι σου με λαχτάρα και χαρά. Αφιέρωσε 15 λεπτά απ’ το χρόνο σου και δώρισε 500 ml αίματος που ο οργανισμός σου θα αναπληρώσει μέσα σε λίγες μέρες. Κι αυτό το αίμα θα μοιραστεί σε τρεις συνανθρώπους σου που το έχουν ανάγκη. Ναι, ούτε σε έναν, ούτε σε δύο. Αλλά σε τρεις!

Δύο με τρεις φορές το χρόνο είναι και μπορείς να στηρίξεις τόσες ψυχές ανθρώπων που λαχταρούν λίγη ζωή ακόμα. Όλοι έχουν απαράμιλλο δικαίωμα στη ζωή κι είναι στο χέρι σου να το θεμελιώσεις. Δε σου στερεί τίποτα. Μονάχα λίγο χρόνο. Σπαταλάς τόσα λεπτά χωρίς ουσία, μα ο δικός σου χρόνος δίνει υπόσταση στη σωτηρία κάποιου άλλου. Λίγο αίμα είναι. Τι σου ζητάνε;

Δώστε παιδάκια! Είναι τόσο ανώδυνη, ολιγόλεπτη κι ασφαλής διαδικασία που το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγο κέφι κι απεριόριστη αγάπη. Κι όλα αυτά τα δάκρυα αγανάκτησης και θλίψης μετατρέπονται σε δάκρυα ευγνωμοσύνης, χαράς και συγκίνησης. Είναι το αίμα σου που δίνει πάλι πνοή. Είσαι εσύ που αναπτερώνεις τις ελπίδες!

Έλα να γίνουμε πολλοί. Εντάξου τώρα στο Παγκόσμιο Μητρώο εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η επιστήμη διαθέτει κάθε σύγχρονο μέσο για να αποχαιρετήσουμε όλες τις ανυπόφορες μεθόδους που στοίχειωναν στο παρελθόν την επιθυμία μας για προσφορά.

Ένα και μόνο δείγμα σάλιου ή αίματος σε κατατάσσει αμέσως στο Μητρώο. Ίσως η μοναδική θέση που της αρμόζει να κατακτήσεις με καμάρι, σηκώνοντας τον αμανέ ψηλά. Είναι δώρο φτιαγμένο απ’ τη σάρκα σου και κρύβει τόση μαγεία!

Το 70-80% της διαδικασίας λήψης κυττάρων μυελού των οστών γίνεται πλέον με τη διαδικασία της λευκαφαίρεσης, μία απλή διαδικασία αιμοληψίας. Το ποσοστό της χειρουργικής αφαίρεσης κυττάρων έχει μειωθεί ραγδαία. Το χειρουργείο αποτελεί αψεγάδιαστη κι απόλυτα ασφαλή διαδικασία, ενώ το μετεγχειρητικό άτομο δεν αντιμετωπίζει κανένα δυσάρεστο απότοκο. Δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς και να σε εμποδίσει!

Είσαι ένας άγνωστος που θα δώσεις φτερά για να ξαναπετάξει μία ανθρώπινη ψυχή. Γίνε ο ξένος άνθρωπός του! Βοήθησε κι εσύ να σταθεί στα πόδια του ξανά. Χάρισέ του τη ζωή που άγαρμπα κι αναίτια στερείται. Απόδειξε μαζί με όλους τους εθελοντές ότι μπορεί να μην ελέγχουμε εμείς την τύχη και τη μοίρα, αλλά οι δυσκολότερες μάχες κερδίζονται όταν είμαστε σαν γροθιά ενωμένοι. Σώζουμε ζωές, γιατί είμαστε άνθρωποι. Επιστρέφουμε το κουράγιο και την ελπίδα!

Σύμφωνα με τα στατιστικά του 2013, οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα ανέρχονταν στις 650.000 μονάδες ετησίως. Μα εμείς ακόμη δεν είμαστε αυτάρκεις. Οι καταγεγραμμένοι δότες μυελού των Οστών το 2014 κυμαίνονταν στους 37.000. Αριθμός εξωφρενικά μικρότερος από άλλες χώρες του κόσμου.

Μα εγώ επιμένω να πιστεύω ότι σε έναν κόσμο που πάσχει αθεράπευτα από αμάθεια, που τα συστήματά του, οι αρχές κι οι αξίες του «μπάζουν» και «παγώνουν» μέρα με τη μέρα και πιο πολύ, υπάρχει κάτι που δεν έχει νεκρωθεί ακόμα. Η ανθρωπιά!

Ανθρωπιά, σαν να λέμε πως «αγαπώ» και «νοιάζομαι». Θυσίασέ τα όλα στο βωμό της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας. Έλα να ζωγραφίσουμε λιγάκι αγάπη. Κι αν σκοπεύεις να αξιοποιήσεις το μυαλό σου για να ανυψώσεις τη διανόησή σου, να προοδεύσεις ηθικά, να θεραπεύσεις την κοινωνία θεσμικά και σωματικά, μερίμνησε τουλάχιστον να χρησιμοποιήσεις την ψυχή σου για να κουράρεις τις ψυχές αυτών που πονάνε πραγματικά.

Στις φλέβες σου κυλάει αίμα ανθρώπινο, εκείνου δηλαδή που «κοιτάει ψηλά», με την κυριολεκτική σημασία του όρου. “Sky is the limit”! Κι αφού τα όριά σου είναι ανέγγιχτα, μπορείς να αγγίξεις με την προσφορά σου τις ζωές εκείνων που σε περιμένουν για να αναγεννηθούν. Είναι τότε που οι στιγμές αρχίζουν να αποκτούν αξία. Επειδή τελικά ο κόσμος αποκτά ουσία στην κάθε μας ανάσα.

Χαρίζω Ζωή. Είναι στο αίμα μου! Και το κάνω τώρα, γιατί το αύριο φαντάζει μακρινό.

 

Επιμέλεια Κειμένου Χριστίνας Σούκη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Χριστίνα Σούκη