Άλλοι τον θεωρούν συναίσθημα καταλυτικό, που τα ισοπεδώνει όλα στο πέρασμά του, άλλοι διακρίνουν την ικανότητά του ν’ αλλάζει μορφές κι άλλοι αρνούνται να ορίσουν τα ποιοτικά και ποσοτικά του όρια· τον παρουσιάζουν σαν μια έννοια αφηρημένη, συναίσθημα που απλά σε παρασύρει. Σίγουρα, όμως, όλοι αναγνωρίζουμε τη μαγεία και τη δύναμη που τον χαρακτηρίζει.

Σωστά καταλάβατε, το θέμα που αφορούσε το poll της προηγούμενης εβδομάδας και που θα μας απασχολήσει, είναι ο έρωτας. Σας ρωτήσαμε πόσες φορές έχετε ερωτευτεί δυνατά ως τώρα. Πόσες φορές παραλύσατε στα χέρια του έρωτα; Ποικίλες οι απαντήσεις και θα τις αναλύσουμε με τη σειρά της δικής σας προτίμησης.

Η επικρατέστερη απάντηση των αναγνωστών, σε ποσοστό 55%, ήταν πως μία και μόνο φορά έχουν ερωτευτεί ως τώρα. Μία φορά γνώρισαν τον άνθρωπο που τους σαγήνευσε κι ήταν ο λόγος για να βιώσουν αυτό το μοναδικό συναίσθημα. Είναι όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι την ένταση και την ψυχοσωματική επίδραση του έρωτα δεν τη βρίσκεις συχνά, δε συναντάς εύκολα ανθρώπους να σου ασκούν τέτοια επιρροή. Μάλλον υποτάχθηκαν μία φορά στον έρωτα, ένιωσαν το μούδιασμά του στο κορμί τους και την πλήρη αποδιοργάνωση της ζωής τους εξαιτίας του. Από τότε δεν ξαναβίωσαν κάτι αντίστοιχο.

Με σημαντική διαφορά, η δεύτερη απάντηση έρχεται να εντάξει όλους τους αναγνώστες που ισχυρίζονται πως ερωτεύτηκαν από δύο έως πέντε φορές στη ζωή τους. Το ποσοστό τους, αν και χαμηλότερο, ύψους 29%, εξακολουθεί να είναι σημαντικό. Μ’ αυτό το ποσοστό έρχονται να συμφωνήσουν κι οι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς και δείχνουν πως ο άνθρωπος ερωτεύεται δυο με τρεις φορές στη ζωή του. Σύμφωνα μ’ αυτό το σύνολο των αναγνωστών, αν νιώσεις τον έρωτα να σε κυβερνά έστω μία φορά, αυτό δε σημαίνει πως είναι η τελευταία σου. Θα έχεις ξανά την ευκαιρία σου κι ίσως τότε να ξέρεις να το χειριστείς και καλύτερα, αφού θα έχεις ήδη παρόμοια εμπειρία.

Στη συνέχεια, σε ποσοστό 14%, οι αναγνώστες δηλώνουν ότι δεν ερωτεύτηκαν καμία φορά στη ζωή τους. Ίσως να έχουν δώσει τόση βαρύτητα σ’ αυτό το συναίσθημα και να το έχουν φανταστεί τόσο πλούσιο, που τελικά δε γίνεται να το νιώσει κανείς. Ίσως, πάλι, να το έχουν απομυθοποιήσει, ή να έχουν δώσει δευτερεύοντα ρόλο στην προσωπική τους ζωή. Μπορεί να μην τους έτυχε ακόμα, να αδιαφορούν ή να ανυπομονούν να το βιώσουν. Σίγουρο, πάντως, είναι, πως δεν έχουν τον έρωτα στις αναμνήσεις τους ούτε στιγμές στη ζωή τους που να κυριαρχεί.

Την τέταρτη και την πέμπτη θέση στην ιεραρχία των απαντήσεων, σε ποσοστό μόλις 2% και 1%, μοιράζονται δύο σύνολα αναγνωστών· εκείνοι που δήλωσαν ότι έχουν ερωτευτεί πάνω από πέντε και κάτω από δέκα φορές κι εκείνοι που έχουν ερωτευτεί δεκάδες φορές.

Οι μεν έχουν νιώσει τον έρωτα να τους εξουσιάζει πάνω από πέντε και κάτω από δέκα φορές. Έχουν βιώσει τον έρωτα αρκετές φορές και σίγουρα θυμούνται τα χαρακτηριστικά του, τις μετουσιώσεις του σε άλλες μορφές συναισθημάτων, την ισχύ του και, φυσικά, τους ανθρώπους που τους τον προκάλεσαν. Μάλλον δεν ερωτεύτηκαν με τον ίδιο τρόπο σ’ όλες τις περιπτώσεις, αλλά αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά του σ’ αυτό που ένιωθαν και στη συμπεριφορά τους.

Οι δε έχουν αισθανθεί δεκάδες φορές τα κεραυνοβολήματα του έρωτα. Μάλλον δε βρίσκουν ποσοτικό όριο στο συναίσθημα, αλλά ποιοτικό. Πιθανόν, άλλες φορές να το βίωσαν πιο έντονα, να επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο κι άλλες φορές η επίδραση να ήταν πιο ασήμαντη. Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό που ένιωσαν το ερμήνευσαν ως έρωτα.

Όπως κι αν τον ερμηνεύει ο καθένας μας, όσες φορές κι αν τον έχει βιώσει, ή ακόμη κι αν δεν ήρθε η ώρα, η αξία του συναισθήματος αυτού είναι μοναδική. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουμε, είναι δεδομένο πως μάλλον τον έρωτα θα τον αναγνωρίζουμε, θα τον περιμένουμε, θα τον κυνηγάμε. Θα είναι αυτός που θα έρχεται να χρωματίζει τη ζωή, να μας παρασύρει μαζί του κι ας αφήνει πίσω όλες τις άλλες προτεραιότητες. Ας καίνε καμιά φορά και τα σημάδια του, εμείς εκεί, θα τον ζητάμε και θα τον υμνούμε.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Σουργιά: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μαρία Σουργιά