Στη ζωή μας δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έρχονται όλα πάντα όπως τα έχουμε προγραμματίσει. Κάποιες φορές το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον μας και κάτι γίνεται που μας βγάζει έξω από τα νερά μας. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα και χαρακτήρα συνεπώς και το δικό του τρόπο που αντιδρά και αντιμετωπίζει τα απρόοπτα που του συμβαίνουν.

Κάθε εμπόδιο για καλό, λένε, καθώς και ότι τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε. Έτσι, λοιπόν, για κάθε απρόοπτο που μπορεί να προκύψει στη ζωή μας, όσο τεράστιο και αν φαντάζει, σίγουρα υπάρχει λύση και ακόμη και αν δε δείχνει εύκολη, όταν τελειώσει και το αφήσουμε πίσω μας θα δούμε πως μας δυνάμωσε και μας έμαθε κάτι.

Αυτό αφορούσε και το καθιερωμένο μας εβδομαδιαίο poll, καθώς ζητήσαμε τη δική σας άποψη για το πώς θα αντιμετωπίζατε τα απρόοπτα, τις καταστάσεις εκείνες που έρχονται απροειδοποίητα. Στην πρώτη θέση με ποσοστό 53.1% είπατε πως θα τα αντιμετωπίζατε χαλαρά, χωρίς ίχνος άγχους. Σιγά δε θα πεθάνουμε κιόλας. Ε, λοιπόν, εσάς σας βγάζω το καπέλο, αφού η ψυχραιμία και η έμμεση «αναισθησία» σας, ίσως παρεξηγηθεί, αλλά παράλληλα μπορεί και να σας βοηθήσει να σκεφτείτε καλύτερα και γρηγορότερα το σωστό τρόπο διαχείρισης του γεγονότος που συνέβη. Στην τελική φήμες λένε πως με καθαρό μυαλό οι σωστές λύσεις έρχονται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Από την άλλη όλη αυτή η χαλαρότητα ίσως γυρίσει μπούμερανγκ μιας και μπορεί να μη δώσετε σημασία και να μην το διαχειριστείτε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να σας επηρεάσει περισσότερο από όσο θα γινότανε αν σας συγκινούσε λιγάκι και αγχωνόσασταν για τις επιπτώσεις.

Με μικρή διαφορά στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 43.6%, δηλώσατε πως στα απρόοπτα πανικοβάλλεστε, αφού θέλετε να έχετε πάντα πρόγραμμα στη ζωή σας και όταν κάτι σας βγάλει εκτός πορείας είναι λες και πέφτει το ταβάνι επάνω σας. Δε λέω το άγχος κάποιες φορές λειτουργεί ως ξυπνητήρι για να σας θυμίσει όλα όσα πρέπει να κάνετε και να σας δώσει λίγη πίεση, ούτως ώστε να μην τα ξεχάσετε ούτε να τα παραμελήσετε.  Την ίδια στιγμή όμως το άγχος λειτουργεί ως τοίχος που μπαίνει μπροστά σας, σας μπλοκάρει και δε σας αφήνει να κάνετε βήμα λόγω του πανικού που σας καταβάλλει.

Αρκετά απομονωμένη η τρίτη θέση μιας και οι υποστηρικτές του ανέρχονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 3.3%, βρίσκονται όσοι θα έβαζαν κάποιον άλλο να τους ξελασπώσει. Δε λέω και αυτό μία λύση είναι, αλλά λίγο ευθυνόφοβη, ανεύθυνη και ίσως λίγο εγωιστική. Καλύτερο θα ήτανε να ζητούσατε βοήθεια αν νιώθατε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε κάτι απρόοπτο που έτυχε, παρά να αποφύγετε την όποια ευθύνη και απλώς να αφήσετε κάποιον άλλο να σας ξελασπώσει και να περάσει όλο το άγχος που θα περνούσατε εσείς.

Εγώ προσωπικά νομίζω πως είμαι κάπου ανάμεσα στις δύο πρώτες επιλογές, μιας και είμαι τόσο αναίσθητη όσο αγχώδης συνεπώς ο τρόπος που θα αντιδράσω εξαρτάται καθαρά από το απρόοπτο που θα προκύψει, ποιους έχω δίπλα μου και τι θέμα αφορά.  Θα είχα αποκλείσει την τρίτη επιλογή όσον αφορά εμένα λόγω του ότι δε μου αρέσει να υποχρεώνομαι σε τρίτους και προτιμώ να τραβήξω λίγο περισσότερο άγχος και να επενδύσω όση δύναμη έχω στην αναισθησία μου για να με βοηθήσει να ισορροπήσω λίγο την κατάσταση.

Αν το δούμε από μία γενική οπτική γωνία, κανένας από τους τρεις τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να αντιδράσει σε ένα απρόοπτο δεν είναι ο ιδανικός, αφού στην πρώτη περίπτωση η υπερβολική χαλάρωση ίσως σας κάνει να αμελήσετε και να ξεχάσετε να αντιμετωπίσετε σωστά και υπεύθυνα την κατάσταση, ο δεύτερος τρόπος αντιμετώπισης ίσως σας μπλοκάρει, με αποτέλεσμα να αντιδράσετε παρορμητικά μέσα στον πανικό σας και να διαχειριστείτε λάθος την όλη κατάσταση και ο τρίτος τρόπος αντιμετώπισης αποτελεί μία φάση αδράνειας που αφήνεστε στα χέρια τρίτων και κανένας δε σας εγγυάται πως το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο απ’ ότι αν το διαχειριζόσασταν εσείς οι ίδιοι.

Με όποιον από τους τρεις τρόπους κι αν αντιμετωπίζετε τα απρόοπτα στη ζωή σας, λοιπόν, να μην ξεχνάτε το χαμόγελο και θετική ενέργεια. Αυτά τα δύο είναι οι πιο δυνατές κατευθυντήριες δυνάμεις που θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε και να δείτε ακόμη και το ελάχιστο θετικό στοιχείο που κρύβεται στην τόσο ξαφνική και ίσως δυσάρεστη κατάσταση που σας προέκυψε.  Χαμογελάτε, λοιπόν, και όλα περνάνε!

Συντάκτης: Ραφαήλια Πολυδώρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.