Αρχές Ιουνίου πλέον, μπήκε κι επίσημα το πολυαγαπημένο και χιλιοτραγουδισμένο καλοκαιράκι και τα check in στις παραλίες κατακλύζουν τις αρχικές σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει όμως μια μερίδα ατόμων που αυτήν την υπέροχη εποχή του χρόνου έχει εξεταστική! Φοιτητές όλων των τμημάτων και σε κάθε πόλη πρέπει να στρωθούν στο διάβασμα και να περάσουν μαθήματα παρά τη ζέστη και τον ήλιο. Για να δούμε όμως πώς εξελίσσεται μέχρι στιγμής αυτή η εξεταστική και πόσοι είναι αυτοί που στο «Ναι μαμά, τέλεια, όλα τα πέρασα!» θα πουν την αλήθεια!

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, το 42% συγκεκριμένα, δεν μπορεί με τίποτα να συγκεντρωθεί και να στρωθεί στο διάβασμα! Κι είναι απόλυτα λογικό. Το καλοκαίρι είναι η ομορφότερη εποχή για τη χώρα μας και με τέτοιες λιακάδες που κάνει κάθε μέρα το μόνο που θέλει κανείς είναι βγει να πιεί το καφεδάκι του με την παρέα του, να γελάσει και να αναλύσει θέματα επί παντός επιστητού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εκτός φυσικά απ’ το πόσα χρωστάει και πότε θα τα περάσει!

Κι οι πόλεις όμως οι άτιμες, μόλις μπει το καλοκαίρι λες κι αλλάζουν όψη είναι. Χρώματα κι αρώματα παντού, σε φωνάζουν να τις εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις τις ομορφιές τους που είχαν θαφτεί στο γκρίζο του χειμώνα.

Το αμέσως μικρότερο ποσοστό των ερωτηθέντων ζει τον έρωτα! Καλοκαίρι κι έρωτας πάνε παρέα όπως είναι γνωστό κι όσο πιο ερωτευμένος είναι κανείς τόσο λιγότερο θα ασχοληθεί με την εξεταστική και τη σχολή του. Θα προτιμήσει μικρές εκδρομές σε παραλίες και βραδινές αγκαλιές με ταινίες και σειρές. Πού να βρεθεί άλλωστε μυαλό και διάθεση για διάβασμα όταν το μοναδικό μέλημα είναι ο αγαπημένος σύντροφος που κάνει την καρδιά να χορεύει σε ξέφρενους ρυθμούς;

Ακολουθούν τα άτομα που όλοι έχουμε στην παρέα μας και τους αγαπάμε λίγο παραπάνω είναι η αλήθεια! Είναι αυτοί που περνάνε τη μέρα τους με καφέ και facebook κι ο λόγος που τους αγαπάμε λιγάκι περισσότερό είναι γιατί τα παιδιά έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει να διαβάσουν και να τα πάνε καλά, και μένουν σπίτι απορρίπτοντας προτάσεις για καφέδες και ποτά σε μια προσπάθεια να κάνουν έστω την αρχή.

Συνήθως βέβαια καταλήγουν με μια φιλότιμη ανάγνωση των sos κεφαλαίων, κι είναι αυτοί που χαμογελαστοί θα βγουν απ’ τα αμφιθέατρα, θα πουν στη μανά ότι ήταν δύσκολα τα θέματα κι είναι και κομπλεξικός ο καθηγητής, αλλά στην παρέα θα γελάσουν και θα προτείνουν νέες σειρές με δράση και σασπένς που πρόλαβαν να ολοκληρώσουν σε 2-3 βράδια!

Τέλος, υπάρχουν κι αυτοί που έχουν αποδεχτεί την κατάσταση κι όντως διαβάζουν. Στο σημείο αυτό το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο μπράβο σε αυτά τα άτομα που καταφέρνουν να αγνοήσουν επιδεικτικά το καλοκαίρι κι ασχολούνται με τα μαθήματα και τις υποχρεώσεις τους! Και μακάρι να γράψουν καλά και να ανταμειφτούν οι κόποι τους.

Εν τέλει η εξεταστική σε όποια εποχή του χρόνου κι αν βρίσκεται είναι μια δύσκολη και αγχώδης περίοδος κι ό,τι δικαιολογία και να βρούμε στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διαβάσουμε. Ένας μήνας είναι άλλωστε θα περάσει, κι έχουμε όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι στη διάθεση μας για να κάνουμε μπάνια και να πάρουμε χρώμα! Άλλωστε κι αυτός ο καημένος ο Σεπτέμβρης πόσα χρωστούμενα να σηκώσει στην πλάτη του!

 

Επιμέλεια Κειμένου Ιωάννας Καραφώτη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ιωάννα Καραφώτη