paul422

Timing∙ ακριβής μετάφραση της έννοιας ο συγχρονισμός. Τι μπορεί να σημαίνει κι αν όντως υπάρχει, αυτή ήταν η απορία μας στο τελευταίο μας poll κι σ’ αυτό το ερώτημα μας απαντήσατε. Ανάμεσα σ’ εναλλακτικές που το θέλουν μαγεία, δικαιολογία, κάτι που φτιάχνεται ή κάτι που είναι πάντα σωστό.

Όλοι έχουν δώσει στο timing σπουδαίο ρόλο. Ενώ κάποιοι το κατηγορούν για τα λάθη τους, ορισμένοι παίρνουν όλη την ευθύνη θεωρώντας την κάθε στιγμή κατάλληλη. Άλλοι δουλεύουν πάνω σ’ αυτό, άλλου δεν το πιστεύουν θεωρώντας το απλώς μια δειλή πρόφαση για αναβολή, μα οι περισσότεροι πιστεύουν ολόψυχα πως είναι μαγεία όταν αυτό, τελικά, συμβεί.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία, με ποσοστό 55,64%, το timing είναι, λοιπόν, μαγεία, όταν έρθει. Υπάρχει επομένως αλλά είναι σπάνιο, γι’ αυτό κι υπέροχο όταν συμβαίνει. Ομολογουμένως, δεν είναι εύκολη υπόθεση το σωστό timing, αφού εξαρτάται από παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις κι οι πιθανότητες να επιτευχθεί δεν είναι πάντα με το μέρος μας.

Ο απόλυτος συγχρονισμός είναι εκείνος που μπορεί να φέρει δύο ανθρώπους κοντά με βασικό και καταλυτικό παράγοντα της συνέχειά τους, όμως, πως τη δεδομένη χρονική περίοδο ταυτόχρονα ψάχνουν το ίδιο, έχουν τις αντιστοιχίες προσδοκίες και –το πιο σημαντικό– είναι παράλληλα κι αμοιβαία πραγματικά συναισθηματικά διαθέσιμοι.

Πρέπει, λοιπόν, να βρεθείς στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή, χωρίς εκκρεμότητες κι ανοιχτές πληγές, να τα ‘χεις βρει με εσένα κι ακριβώς στην ίδια κατάσταση να βρίσκεται κι ο άλλος για να μπορέσει να λειτουργήσει. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες ήταν σωστοί, ο χρόνος θεωρητικά κατάλληλος, αλλά ένας απ’ τους δύο φοβήθηκε ή δεν ήταν έτοιμος να το ζήσει.

Ναι, είναι μαγεία, λοιπόν, όταν βρίσκεται το σωστό timing, γιατί είναι δυνατό κι απόλυτο ό,τι συμβεί μετά από ‘κείνη τη συνάντηση. Δεν έχουν πια καμία δικαιολογία και καμία άλλη επιλογή, αφού όλα θα κυλούν αβίαστα.

«Φτιάχνεται, δεν υπάρχει από μόνο του» απαντούν στη δεύτερη θέση, και με ποσοστό 15,28%, μάλλον οι κάπως αισιόδοξοι ρεαλιστές. Θεωρούν, λοιπόν, πως οι ίδιοι θα το χτίσουν. Ναι, γιατί έχουν μάθει να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις και να μην αφήνουν τίποτα στη μοίρα τους. Εδώ θα καταβληθεί μεγαλύτερη ίσως προσπάθεια, αλλά, και πάλι, ο επιμένων νικά και κατακτά αυτό που θέλει. Εξάλλου, όποια σχέση κι αν χτιστεί, θέλει συνεχή δουλειά για να πετύχει.

«Δικαιολογία και δειλή αναβολή» θεωρείται η όλη αντίληψη γύρω απ’ το timing για το 14,84%. Ίσως λίγο απαισιόδοξη οπτική, κάπως απογοητευμένη. Ίσως όσοι την στηρίζουν να έπαθαν και να έμαθαν πως είναι στο χέρι μας αν κάτι θα πετύχει, μα αν δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε απολύτως τίποτα αλλά ούτε κι αρκετά τολμηροί ώστε να παραδεχτούμε ανοιχτά την αδράνεια και την αδιαφορία μας, το ρίχνουμε σε εξωτερικούς παράγοντας για να πετάξουμε την ευθύνη από πάνω μας. Μια βολική δικαιολογία, λοιπόν, για να μην πάρεις καμία πρωτοβουλία, μια δειλία που κρύβεται πίσω από αναβολές. «Όταν έρθει η στιγμή κι όταν αλλάξουν τα δεδομένα», λοιπόν.

«Η στιγμή πάντα σωστή είναι» απαντά το αποφασιστικό 14,24%. Όλα εξαρτώνται από μας. Κάθε στιγμή είναι κατάλληλη, κάθε λεπτό μας προκαλεί να διεκδικήσουμε όσα θέλουμε. Τα δεδομένα ανατρέπονται κι η μεγαλύτερη δύναμη είναι η επιθυμία. Αν, λοιπόν, το θες θα διαμορφώσεις τις συνθήκες και θα το ζήσεις. Γιατί η πιο ωραία στιγμή είναι πάντα το «τώρα»! Μετά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

Το timing, σωστό ή λάθος, υπάρχει ή όχι, είναι μάλλον υπόθεση υποκειμενική. Μόνο μην ξεχνάτε πως είμαστε μέρος ενός σύμπαντος κι ο χρόνος καθώς κι ο χώρος παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία μας, όπως σαφώς κι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες. Αν τα ‘χετε βρει με τον εαυτό σας, τον έχετε αγαπήσει με τα ελαττώματα και προτερήματά του κι έχετε συνειδητοποιήσει ποιοι είστε και τι ψάχνετε απ’ το παιχνίδι που λέγεται «ζωή» ο χρόνος θα σας δείξει τον δρόμο κι εσείς θα αποφασίσετε αν θα τον ακολουθήσετε.

Συντάκτης: Άννα Αντωνίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!