«Τον έρωτα τον αντιλαμβάνομαι σαν τη πιο φοβερή χειραψία προς τη ζωή» έχει πει πολύ εύστοχα η αγαπημένη μας Μαλβίνα Κάραλη. Κι είναι με βεβαιότητα η πιο φοβερή και σημαντική χειραψία που όλοι μας κάνουμε με τη ζωή αναζητώντας αυτό το κομμάτι που από μόνο του δίνει ζωή –τον έρωτα. Ο έρωτας σηκώνει αναλύσεις επί αναλύσεων. Σε ανεβάζει στα ύψη, σε κατεβάζει στα τάρταρα, σε κάνει να χάνεσαι και μαζί του να χάνεις πολλά κομμάτια του εαυτού σου, Σου χαρίζει την αίσθηση ασφάλειας που αναζητούσες αλλά ταυτόχρονα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πιο εκτεθειμένος από ποτέ. Όσο κι αν προσπαθήσουμε να τον εκλογικεύσουμε δεν πρόκειται να το καταφέρουμε πολύ απλά γιατί οι αντιστάσεις του φτάνουν στο ζενίθ.

Στο μικροσκόπιο, λοιπόν, της έρευνάς μας για το poll αυτής της εβδομάδας ήταν για ακόμη μια φορά ένα από τα κομμάτια του έρωτα. Όχι, δε μιλάμε για τα ροζ σενάρια, τα συννεφάκια, τα «μέλια» και τα γλυκόλογα. Σας ρωτήσαμε για το πιο δύσκολο κομμάτι του έρωτα. Ποιο πιστεύετε πως είναι τελικά αυτό; Είμαι βέβαιη πως αν μπορούσατε να το αναλύσετε λιγάκι παραπάνω στις απαντήσεις σας, θα λέγατε πως πάνω κάτω όλα τα κομμάτια του έρωτα έχουν μια δυσκολία. Εξάλλου έρωτας είναι αυτός, ασυμβίβαστος από την κούνια του!

Στην πρώτη θέση ομολογουμένως με όχι τόσο μεγάλη διαφορά από τις άλλες και με ποσοστό 38,79% απαντήσατε πως το πιο δύσκολο κομμάτι του έρωτα είναι η αμφιβολία που τον συνοδεύει. Γιατί άραγε; Είναι ποτέ κανείς σίγουρος για τον έρωτα που βιώνει; Κι αν είναι κάποιος βέβαιος για τα δικά του συναισθήματα μπορεί με την ίδια βεβαιότητα να γνωρίζει πάντα για την άλλη πλευρά; Οι σχέσεις που βασίζονται στον τρελό έρωτα και όχι σε κάποιον συμβιβασμό τρέφουν πάντα μια αβεβαιότητα ως προς το πόσο θα κρατήσουν και τι θα κάνουμε αν λήξει κάποια ημέρα άδοξα ή και από επιλογή. Ακόμη μια αμφιβολία που συνοδεύει τον έρωτα είναι το αν λαμβάνουμε αυτό που δίνουμε σε συναίσθημα. Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμη μορφές αμφιβολίας που συνοδεύουν τη φάση του έρωτα όπως το να βασιστείς και να επενδύσεις συναισθηματικά από την αρχή ή να κρατάς κρυμμένα χαρτιά στο μανίκι σου για κινήσεις που θα επιλέξεις να κάνεις αργότερα αφού δεις πρώτα την αντίδραση και της άλλης πλευράς.

Στη δεύτερη θέση σε απόσταση κοφτής αναπνοής από την πρώτη και με ποσοστό 35,76% απαντήσατε πως το πιο δύσκολο κομμάτι του έρωτα είναι το τέλος του. Πάντα ένας χωρισμός εμπεριέχει το δικό του δράμα το οποίο βιώνουν συνήθως και οι δύο πλευρές εκτός κι αν μιλάμε για έναν έρωτα που λειτουργούσε μονόπλευρα κι εγωιστικά. Το οξύμωρο με τον έρωτα είναι πως ακόμη και στην αρχή του, στα πρώτα του σκιρτήματα σκεφτόμαστε βλακωδώς το ενδεχόμενο του τέλους και πώς θα αντιδράσουμε αν αυτό συμβεί. Από την άλλη όλο αυτό είναι και μια μορφή άμυνας που αναπτύσσει ο καθένας μας. Το τέλος ενός έρωτα πάντως δεν παύει να αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια του και πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να δουν πέρα από αυτό. Θα βιώσουν ένα τέλος με το πένθος που του αναλογεί κάνοντας την αυτοκριτική τους παράλληλα όμως προσμένοντας κάτι νέο και εξίσου δυνατό για να γίνει το τέλος μια νέα αρχή.

Στην τελευταία θέση και προς μεγάλη μας έκπληξη απαντήσατε -με ποσοστό 25,45%- πως το πιο δύσκολο κομμάτι του έρωτα είναι η απόρριψη. Φυσικά και αποτελεί έκπληξη η απάντηση αυτή αν σκεφτούμε πόσοι έρωτες μείνανε ανεκπλήρωτοι λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης και σιγουριάς να πλησιάσουμε κάποιον και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Θα περίμενε κανείς η απόρριψη να ήταν σε υψηλότερη θέση αν και αυτό τελικά αποδεικνύει πως οι περισσότεροι δεν υπολογίζουμε τόσο την απόρριψη όσο την αμφιβολία. Εξάλλου από τα δυο πιο ξεκάθαρη και πιο ντόμπρα είναι μια απόρριψη παρά το να ταλανίζεις το μυαλό σου με «αν» και «ίσως». Με την απόρριψη ξέρεις εξ’ αρχής βρε παιδί μου αν ο άλλος σε θέλει, αν ζει τον έρωτα μαζί σου ή αν εν τέλει τον ζεις μόνο εσύ.

Η απάντηση που τελικά δώσαμε στο poll της εβδομάδας που μας πέρασε αν το καλοσκεφτούμε εμπεριέχει μέσα και τις υπόλοιπες. Το πιο δύσκολο κομμάτι του έρωτα είναι η αμφιβολία. Η αμφιβολία για το αν το ζούμε και οι δυο πλευρές με την ίδια ένταση. Η αμφιβολία για το τέλος που πιθανόν να έρθει κάποια στιγμή και που γεννά μια ανασφάλεια ως προς τις κινήσεις μας. Και τέλος η αμφιβολία ως προς την απόρριψη προς το πρόσωπό μας πράγμα που δεν αρέσει σε κανέναν ειδικά αν έχει επενδύσει στον έρωτα. Αμφιβολία για όλα και για τίποτε.

Μην ξεχνάμε όμως πως όποιος προσπαθήσει να εκλογικεύσει τον έρωτα θα χάσει από χέρι. Γίνεται να υπάρχει έρωτας με εργοστασιακές ρυθμίσεις; Ζήσε, λοιπόν, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος τον έρωτα όταν εμφανιστεί στη ζωή σου. Χωρίς αμφιβολίες και άγχος για το αν γίνονται όλα σωστά. Να νιώθεις μόνο και όχι να εξηγείς. Να παρασύρεσαι και όχι να αρπάζεις σανίδες σωτηρίας. Εξάλλου η μόνη σωσίβια λέμβος του έρωτα είναι ο αυθορμητισμός.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου