Μυστικές συνταγές επιτυχίας.  Αυτά που ψάχνουν όλοι, που αναζητούν παντού, άλλοι το βρίσκουν κι άλλοι χάνονται στους λαβύρινθους της δικής τους περιπλάνησης, ψάχνοντας, εξερευνώντας, διαβάζοντας για να βρουν αυτό που τελικά δένει τους ανθρώπους. Μια περιπλάνηση που για κάποιους μπορεί να διαρκέσει στιγμές, για κάποιους άλλους χρόνια και για κάποιους άλλους να στοιχίσει μια ολόκληρη ζωή, χωρίς αποτέλεσμα.

Τι είναι αυτό τελικά που μας δένει με τους ανθρώπους κόμπο και δε μας αφήνει να απομακρυνθούμε από αυτούς; Ποιος καλλιτέχνης κλειδαράς έχει το καλούπι για εκείνο το καταραμένο κλειδί που φτιάχνει σχέσεις με διάρκεια και καταλήγουν ετών ογδόντα με χέρια δεμένα ή ποιο είναι αυτό το λανθασμένο καλούπι που χωρίζει ανθρώπους που έχουν ορκιστεί το «για πάντα», που τελικά δεν κράτησε παραπάνω από μερικούς μήνες;

Πολλά τα ερωτηματικά στο poll αυτής της εβδομάδας.

Αρχικά μάλλον πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε ανθρώπους καθρέφτες του δικού μας εαυτού. Οι κοινές μουσικές, τα κοινά ενδιαφέροντα, το εξωτερικό φαίνεσθαι δεν είναι αρκετά για να δέσουν τόσο τους ανθρώπους ώστε να καταφέρουν αυτή τη μαγική περιπέτεια που λέγεται «για πάντα» καθώς μόνο το 5% των αναγνωστών υποστήριξε αυτή την άποψη.

Τα ψυχολογικά μας όμως; Όλα εκείνα που μας δυσκολεύουν να έρθουμε σε επαφή με κάποιους μήπως είναι εκείνα τελικά που μας δένουν με κάποιους άλλους; Μόλις το 15% από εσάς ψήφισε ότι ένα κοινό ψυχολογικό πρόβλημα ή ίσως και προτέρημα, μπορεί να δέσει δύο ανθρώπους. Οπότε όταν απέναντί μας πετυχαίνουμε τον άνθρωπο που κλαίει μαζί μας όταν χάσει τα κλειδιά του ή τρέχει ψυχαναγκαστικά να καθαρίσει το τραπέζι μόλις πέσει το νερό, ας μη βιαστούμε να πιστέψουμε ότι σε αυτό το πρόσωπο βρίσκεται το άλλο μας μισό. Μπορεί με κάποιους να μοιάζουμε, στις αντιδράσεις, στις σκέψεις ακόμα και στον πόνο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό να μας δέσει μαζί τους. Το μαγικό κλειδί της επιτυχίας των σχέσεων δε συνίσταται μόνο σε ένα κοινό πρόβλημα αλλά σε πολλά παραπάνω.

Απ΄την άλλη η χημεία στο σεξ εξακολουθεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο στο να δεθούν οι άνθρωποι. Άλλωστε λίγες σχέσεις έχουν επιτύχει χωρίς να υπάρχει ένα ισχυρό δέσιμο στο κρεβάτι. Κι όταν αυτό το δέσιμο μπορεί να εισβάλει και στην καθημερινότητα, σίγουρα είναι δύσκολο να αποχωριστείς εκείνον τον άνθρωπο που σε κάνει να περνάς καλά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι περισσότεροι καβγάδες ξεπερνιούνται αμέσως με μια παθιασμένη βραδιά. Επιβεβαίωση όλων αυτών το ποσοστό 38% που υποστηρίζει ότι εκείνο που μπορεί μας δέσει με έναν άνθρωπο είναι το καλό σεξ και η χημεία στο κρεβάτι.

Μεγάλος κι αδιαμφισβήτητος νικητής, όμως, παραμένει ο πιο ρομαντικός παράγοντας των σχέσεων, η επικοινωνία με ποσοστό 42%. Οι κουβέντες εκείνες που κάνουμε ή που τελικά δεν κάνουμε γιατί ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας είναι σε θέση να τις καταλάβει πριν προλάβουμε καν να τις σκεφτούμε, να τις εκφράσουμε, να τις συζητήσουμε. Μεγάλη υπόθεση να βρεις τον άνθρωπο που θα επικοινωνεί μαζί σου και θα σε καταλαβαίνει, γιατί όταν κάποιος σε καταλαβαίνει, αυτομάτως επιτυγχάνει και όλα τα άλλα που ασφαλώς κι είναι κομμάτι του παζλ που δένει τους ανθρώπους. Η επικοινωνία, θα βοηθήσει να αποκτήσουμε κοινά ενδιαφέροντα ακόμη κι αν δεν τα έχουμε, θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα ψυχολογικά μας ή να τα δέσουμε με κάποιον άλλον και να τα μοιραστούμε. Κι είναι η ίδια συνταγή της επικοινωνίας που θα δέσει τους ανθρώπους απ’ το κρεβάτι μέχρι τη ζωή τους.

Ούτως ή αλλιώς οι άνθρωποι φαίνονται στην καθημερινότητα, στις στιγμές, στα δύσκολα και στα εύκολα. Στα χαμόγελα που δώσαμε κι είπαμε πολλά, στα βλέμματα που ανταλλάξαμε χωρίς να βγάλουμε κουβέντα κι όμως εκείνη τη στιγμή ήταν σαν να είπαμε ιστορίες ολόκληρες και συναισθήματα που πολλές φορές δεν μπόρεσαν να εκφραστούν με λόγια.

Άλλωστε, όλοι έχουμε ευχηθεί εκείνος ο ένας να μας καταλάβαινε λίγο περισσότερο κι όλα θα ήταν αλλιώς. Είναι εκείνο το περίεργο «αλλιώς» τελικά, εκείνο στο οποίο κρύβονται οι μεγαλύτεροι συναισθηματικοί δεσμοί της ζωής μας.

Συντάκτης: Πέννυ Πηττά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη