Να, να, να, να, να, να-να-να! Μας έχετε κουράσει και γι’ αυτό θα αντιταχθούμε στο τζούφιο πράγμα που αποκαλείτε «ρομαντισμό». Έχει χαθεί η πραγματική έννοια του ρομαντισμού και παίζετε σε επανάληψη η ίδια μαλακία ξανά και ξανά στα κεφάλια όλων μας. Όλοι μπαίνουν στη διαδικασία να θέλουν έναν κάποιο ρομαντισμό, γιατί αυτό κάνουν κι οι άλλοι και καταλήγουν να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν ολόκληρο δάσος.

Ο ρομαντισμός δεν υπάγεται μόνο στα λουλούδια, τα σοκολατάκια, την πανηλίθια γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τα κεράκια, τα αρκουδάκια και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλα σκατά. Δε μετράμε το ρομάντζο με υλικά αγαθά, φτιαγμένα δωμάτια με ερωτική ατμόσφαιρα και δωράκια. Κουραστήκαμε να σας ακούμε πως «ψάχνετε ρομαντικά στοιχεία σε έναν κόσμο που έχει ξεχάσει πώς είναι να αγαπάει». Αυτό. Κουραστήκαμε και θα το πολεμήσουμε.

Προσπαθείτε τόσο πολύ, χωρίς λόγο. Το παίζετε μόνιμα ερωτευμένοι και μέσα απ’ την υπερβολή και την υπερπροσπάθεια χάνεται όλο το νόημα. Όλοι ντύνουν το ρομαντισμό με ένα σκηνικό υπερφορτωμένο, με σκοπό να μείνουν χαραγμένοι στη μνήμη του άλλου και χάνουν το όλη την πραγματικότητά του. Η πραγματική αξία στο ρομαντικό στοιχείο είναι ότι δε χρειάζεται να κάνεις πολλά. Χρειάζεται να νιώσεις πολλά και να αφεθείς. Να νιώσεις πως κάποιος εισβάλει σε όσα έχεις κρυμμένα και πάλι να τον αφήνεις. Όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους.

Ρομαντισμός είναι τα μικρά πράγματα. Οι μικρές κι ανεπαίσθητες κινήσεις που ο άλλος μπορεί να κάνει για σένα. Ο τρόπος που σε κοιτάζει, που σε αγγίζει. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα του δείχνει ότι παρακολουθεί εσένα, ό,τι λες κι ό,τι κάνεις. Ρομάντζο είναι να σε κοιτάζει ο άλλος μέσα στα μάτια και να χαζέψει χωρίς να το καταλάβει. Ρομάντζο είναι να χαϊδεύει το πρόσωπό σου και να ψηλαφίζει τα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν απ’ τα υπόλοιπα πρόσωπα. Είναι να κανονίσετε τελευταία στιγμή μια βόλτα στη θάλασσα και να μιλήσετε για ό,τι προκύψει χωρίς να υπάρχει τίποτα σχεδιασμένο.

Ο τρόπος για να γίνεις ρομαντικός είναι να μην προσπαθείς να γίνεις ρομαντικός. Ακούγεται μπέρδεμα, αλλά δεν είναι καθόλου. Το πράγμα θέλει να μη σε νοιάζει τίποτα και να ζεις εκείνη τη στιγμή. Δε θέλει να σχεδιάζεις μήνες ατελείωτους το τέλειο ραντεβού, αλλά να αρπάξεις την παρόρμηση της στιγμής και να προγραμματίσετε κάτι μαζί μέσα σε πέντε λεπτά. Να κινηθείς αυθόρμητα και να είσαι ο εαυτός σου.

Διαλέγουμε λοιπόν να φτύσουμε το ρομαντισμό που έχετε αφήσει να κυριαρχεί. Διαλέγουμε να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους παρακαλάνε σκόπιμα για αγαπούλες και λουλουδάκια -μπλιαξ- και σε όσους θέλουν να είναι υπερπαραγωγή ο ρομαντισμός τους αντί για κάτι πιο απλό και λιτό. Δε μας αφορά αυτού του είδους το ρομάντζο. Δεν το θέλουμε, δεν το ψάχνουμε και κυρίως δεν το αναπαράγουμε, γιατί έχουμε νιώσει έστω και για κάποιος λίγες και μικρές στιγμές την πραγματική έννοια του ρομαντισμού!  Κι ευχαριστούμε τους ανθρώπους που μας τον δίδαξαν και δε μας άφησαν περιθώρια να στραφούμε στο άκρο που θέλει στολίδια για να φανεί.

Συντάκτης: Πάνος Κούλης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη