Πλησιάζει, λοιπόν, αυτός η δύσκολη περίοδος που λέγεται «Πανελλήνιες» κι ο κλοιός μέρα με τη μέρα νιώθεις να σε σφίγγει όλο και περισσότερο. Τόσοι μήνες άγχους, προετοιμασίας, τόσα ξενύχτια, κλάματα, μέρες γεμάτες αισιοδοξία ή κι απογοήτευση κι όλα αυτά για να βρεθείς μέσα σε μια αίθουσα, για λίγες ώρες, να γράψεις ό,τι ξέρεις και να φύγεις μέχρι να έρθει η στιγμή για το επόμενο μάθημα κι ύστερα το επόμενο, μέχρι να φτάσεις το τελευταίο και να αναφωνήσεις «Τέλος».

Είναι δύσκολα, το ξέρω. Ειδικά, η τελική ευθεία είναι ό,τι χειρότερο έχεις να αντιμετωπίσεις, αλλά πρέπει να αντέξεις. Θέλω να σε δω να αντέχεις. Θέλω να πας με το κεφάλι ψηλά και με μια θετική διάθεση. Από εκεί και πέρα ό,τι θέλει ας προκύψει!

Ακόμα και λίγες ώρες πριν πας να δώσεις, ίσως δηλώσει την παρουσία της αυτή η φωνή γεμάτη αρνητισμό που κατοικεί μέσα στον καθένα μας και σου πει να τα παρατήσεις όλα και να κλειδωθείς μέσα στο σπίτι σου. Μην την ακούσεις. Πήγαινε γράψε όσα ξέρεις. Τουλάχιστον θα προσπαθήσεις.

Οι τελευταίες μέρες θέλουν καλό πρόγραμμα χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές. Δε θα μάθεις πολλά τώρα, απλά θα τα φρεσκάρεις, πράγμα σημαντικό. «Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως».

Έρχονται αυτές οι δύσκολες στιγμές, ρε πούστη μου, που όλοι είμαστε ένα βήμα πριν φλιπάρει το κεφάλι μας και χάσουμε τα λογικά μας. Οι πανελλήνιες σε φέρνουν σε αυτό το σημείο και το ξέρω. Κάθε άνθρωπος αυτής της γενιάς το ξέρει κι αυτό μην το ξεχάσεις. Όποιος σου πει πως οι πανελλήνιες δεν είναι τίποτα, είναι είτε μεγάλος ηλίθιος, είτε μεγάλος ψεύτης, είτε ανήκει σε άλλη γενιά και δεν μπορεί να αντιληφθεί πόσο μεγάλη είναι η πίεση που ο μέσος 18χρονος καλείται να αντιμετωπίσει, επειδή ένα γαμωσύστημα αποφάσισε να είναι τόσο ηλίθιο. Εγώ σε καταλαβαίνω.

Δε με νοιάζει αν θα πετύχεις ή αν θα αποτύχεις. Αυτό είναι λεπτομέρεια, στο ορκίζομαι! Μπορώ να στο ορκιστώ, γιατί ανήκω στη μερίδα των ανθρώπων που έχασε το παιχνίδι που ονομάζεται «Πανελλήνιες». Αυτό που με νοιάζει είναι αν πάλεψες τόσο καιρό, να αντέξεις λίγο ακόμα γι’ αυτά που έρχονται, είτε πρόκειται να είναι εύκολα είτε δύσκολα!

Κι ύστερα είναι το άγχος για τα αποτελέσματα που ξέρω πως ήδη τα σκέφτεσαι, αλλά ρε γαμώτο, προσπάθησε να αφήσεις αυτή τη σκέψη μακριά! Προσπάθησε να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς τώρα, χωρίς να σκέφτεσαι όλα τα πιθανά σενάρια που νιώθεις να σε πλησιάζουν.

Να είσαι κοντά με ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν και σε στηρίζουν και να προσπαθείς να έχεις υψηλή, στα λογικά πλαίσια, αυτοπεποίθηση.

Όσα για εσάς που έχετε δίπλα σας άτομα που δίνουν αυτό τον αγώνα, να τους στηρίζετε και πάντα να τονίζετε πως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, εσείς θα είστε εκεί. Να φροντίζετε να είστε όσο γίνεται παρόντες στα ψυχολογικά μπαμ που έρχονται και να μην τους κατηγορείτε. Είναι δύσκολο σε μια τέτοια περίοδο να έχεις καθαρό μυαλό. Και μέρα με τη μέρα τα πράγματα ίσως γίνονται όλο και πιο δύσκολα, αλλά κρατηθείτε γερά. Σας χρειάζονται!

Λίγο έμεινε, καρδιά μου. Δώσε τη μάχη σου όσο καλύτερα μπορείς και ας γίνει ό,τι θέλει. Κράτα κεφάλι ψηλά.

Η πιο βασική συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι αυτή: Κράτα το κεφάλι ψηλά ό,τι κι αν γίνει.

Συντάκτης: Πάνος Κούλης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη