Οι άνθρωποι γεννιούνται τέλειοι. Ένα κενό πανί, μια άμορφη μάζα. Η διαδρομή του καθενός διαμορφώνει το χαρακτήρα του, το τι καταστάσεις πέρασε, τι ανθρώπους γνώρισε, πόση αγάπη πήρε. Δυστυχώς ή ευτυχώς αν κοιτάξουμε τον κόσμο γύρω μας θα καταλάβουμε πως υπάρχει πολύ κακία κι αυτό σημαίνει πως κάποια άτομα δε διαμορφώθηκαν σωστά.

Δεν το καταλαβαίνουμε μα είναι μικρά πραγματάκια που μας χαλάνε. Είναι εκείνη η φορά που ένα άτομο σε παράτησε για κάποιο άλλο, εκείνο το κομμάτι που η μαμά σου το έδωσε στον αδερφό σου κι όχι σε σένα. Πραγματάκια που όμως κάτι σήμαιναν. Ίσως να δημιουργήθηκε ο φόβος της απόρριψης κι έτσι ποτέ στη ζωή μας να μην τολμήσουμε, μπορεί να εμφανίστηκε ένα ανταγωνιστικό συναίσθημα επειδή έπρεπε να είμαστε καλύτεροι πλέον απ’ τον αδερφό μας.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και διαφορετικά αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Κάποιοι καταλαβαίνουμε κάτι πιο εύκολα και κάποιοι πιο δύσκολα. Άλλοι δεν το καταλαβαίνουν στο τέλος, άλλοι κάνουν πως δεν το έχουν καταλάβει. Μαζεύουμε εμπειρίες, λάθη, απογοητεύσεις. Μοιάζουμε με μεγάλα τσουβάλια που περιμένουν να τα γεμίσουν με επώδυνες στιγμές.

Φταίμε που καταστρεφόμαστε, γιατί δεν είναι μόνο οι άλλοι που τα κάνουν σε μας, αλλά είμαστε κι εμείς που τα κάνουμε σε αυτούς. Ζούμε σε μια κοινωνία που η κακία θεωρείται ταλέντο και προτέρημα. Μαθαίνουμε στα παιδιά πως για να πετύχουν στη ζωή τους πρέπει να πατήσουν πάνω απ’ τα πτώματα άλλων κι όταν κάποιος μας φερθεί άσχημα καθόμαστε κι αναρωτιόμαστε γιατί να το έκανε. Ποιον κοροϊδεύουμε;

Όλοι κάτι κρατάμε μέσα μας, μια φράση που άφησε το στίγμα της κι άλλαξε τα πάντα. Μικρές-μικρές σχισμές στην ψυχή μας που αγνοούμε μα κάτι έχουν να μας πουν. Δεν κάνουμε κάτι για να βελτιωθούμε. Αφήνουμε τα πράγματα να κυλήσουν στη ζωή μας περιμένοντας κάτι να πάει καλύτερα ως δια μαγείας. Όσο στέκεσαι άπραγος μπροστά σε προβλήματα αυτά χειροτερεύουν.

Υπάρχουν λοιπόν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων. Αυτοί που ξέρουν πως κάτι έχουν και το αγνοούν μέχρι απλά να γίνει πολύ χειρότερο και να φανεί. Δεν μπορούν να αποδεχτούν πως κάτι τους ενοχλεί, ίσως και να θεωρούν πως είναι αρκετά δυνατοί για να έχουν κάτι να τους ενοχλεί τόσο έντονα. Αυτοί που δεν ξέρουν πως έχουν κάτι και θεωρούν πως απλά έτσι είναι ο χαρακτήρας τους, χωρίς να θέλουν να ψάξουν καλύτερα τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αυτοί που ξέρουν τι έχουν και το χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία για να γλυτώνουν από υποχρεώσεις και καταστάσεις. Αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για να αποφύγουν γελοία πράγματα με αποτέλεσμα να μην τους λαμβάνουν οι άλλοι σοβαρά υπόψιν.

Τέλος είναι αυτοί που αξίζουν όλα μας το θαυμασμό και τη βοήθεια, διότι γνωρίζουν τι έχουν, επειδή το έψαξαν όμως δεν το αφήνουν να τους επηρεάσει. Φροντίζουν να διώχνουν τις λάθος σκέψεις γρήγορα και να ασχολούνται μόνο με τα θετικά. Σίγουρα όλα αυτά επιστρέφουν μα ένας άνθρωπος που έμαθε να πολεμάει θα ξέρει να τα αφήσει για άλλη μια φορά πίσω του και να προχωρήσει.

Η ζωή μας καθορίζεται από αυτά τα μικροπράγματα, τα καλά και τα άσχημα. Ας κοιτάξουμε να κρατήσουμε μόνο τα θετικά κι απλά να αρνητικά ας είναι μικρά μαθήματα σε ένα μεγάλο σχολείο πολλών ετών.

 

Συντάκτης: Ζωή Τεκέλογλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη