Προσωπικά δεν έχω φάει ποτέ χυλόπιτα. Για να είμαι ειλικρινής, μία φορά έφαγα στο δημοτικό και δεν τη θυμάμαι και καλά. Για να είμαι ακόμη πιο ειλικρινής, έχω φάει περισσότερες χυλόπιτες απ’ τον Τσάντλερ και τον Ρος μαζί στα Φιλαράκια. Όλοι οι άντρες έχουμε πάρει μία γεύση απ’ την πίκρα της, κάποια στιγμή στη ζωή μας. Κάθε φορά η ίδια συνταγή κι η μόνη διαφορά εμπίπτει στο σερβίρισμα. Μπορείς να την πάρεις σε πακέτο για το σπίτι, να τη φας επιτόπου και στα μούτρα, υπάρχουν πολλές επιλογές. Είναι μέσα στο παιχνίδι, χωρίς βέβαια να ορίζει πάντα το τέλος του.

Ξεκινάς με πεταχτές κι έντονες ματιές την επικοινωνία με το πρόσωπο, για να δεις αν υπάρχει ενδιαφέρον κι απ’ την άλλη πλευρά. Αφού διαπιστώσεις ότι ανταποδίδει τις ματιές, προχωράς προς το μέρος της νομίζοντας πως είναι κατά το ήμισυ τελειωμένη υπόθεση. Και φτάνουμε στο σημαντικότερο σημείο της βραδιάς, εκεί που ανοίγεις το στόμα σου.

Λίγο το άγχος, λίγο το ποτό, λίγο οι φίλες της που σε σκανάρουν απ’ την κορφή ως τα νύχια, δε θέλει και πολύ να πεις καμιά βλακεία. Το τι έχουμε πει οι άντρες και το τι έχουν ακούσει οι γυναίκες, δε λέγεται. Περάσαμε τόσους αιώνες εξέλιξης για να καταφέρουμε να σταθούμε στο ύψος μας αντιμέτωποι με αυτή που θέλουμε για να βγει απ’ το στόμα μας μια άναρθρη κραυγή άγχους κι αγωνίας.

Για τα καμάκια πίσω από μία οθόνη δεν έχω να πω πολλά. Είναι άνανδρο, εύκολο και ξεφτίλα -και για τους δύο. Το μήνυμα δείχνει από μόνο του δύο πολύ βασικά πράγματα για το παντελόνι από πίσω. Πρώτον, δεν το τιμάει. Φοβάται να κοιτάξει την κοπελιά στα μάτια και να μιλήσει, να πει αυτά που θα λεγε και μέσω ενός μηνύματος. Δεύτερον, δεν τη γουστάρει. Κάθεται ξαπλωμένος στον καναπέ με την τηλεόραση να παίζει και τσεκάρει ένα ωραίο προφίλ. Αποφασίζει να στείλει μήνυμα κι ό,τι κάτσει. Εύκολα και γρήγορα χωρίς καμία προσπάθεια. Μην το κάνετε, ρε αδέρφια, από κοντά έχει άλλη χάρη το παιχνίδι, η νίκη. Κι η χυλόπιτα θα πονέσει περισσότερο. Ε, και τι έγινε;

Ο άντρας φοβάται, στην πλειοψηφία του, την απόρριψη όπως ο διάολος το λιβάνι. Θέλει, ρε παιδί μου, πολύ κουράγιο να σηκωθείς και να πας να μιλήσεις μπροστά σε κόσμο ξέροντας πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φύγεις σαν βρεγμένη γάτα. Στην εξέλιξη του άντρα σε κατακτητή ή μούτσο παίζει σπουδαίο ρόλο η πρώτη σοβαρή χυλόπιτα που έφαγε.

Η κλίμακα έχει ένα εύρος από το «Είσαι πολύ ωραίος, αλλά έχω σχέση» ως το «Καλά με αυτά τα μούτρα ήρθες να μιλήσεις σε μένα;». Καταλαβαίνεις πως όσο πιο πολύ πλησιάζει η αντιμετώπισή της στο δεύτερο άκρο, τόσο πιο ευνουχισμένος φεύγει ο άντρας. Άντε μετά να βρει ξανά το θάρρος για να μιλήσει στην επόμενη. Όποια αυτοπεποίθηση και να είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή πετάχτηκε βίαια στα σκουπίδια.

Εκεί, αγαπημένη μου φίλη, μπέρδεψες την ειλικρίνεια με την αγένεια. Όλες οι γυναίκες πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τη δύναμη της θέλησης που χρειάζεται ένας άντρας για να κάνει το πρώτο βήμα, ώστε να τις γνωρίσει. Όχι μόνο για ένα βράδυ, αλλά βαθύτερα.

Ειδικά, όταν η πρώτη χυλόπιτα έρχεται στις νεανικές ηλικίες όπου η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας είναι ετοιμόρροπη. Δε σου αρέσει; Είναι παχύς, άσχημος, δεν μπορεί να μιλήσει μπροστά σου; Πες ένα «Σε ευχαριστώ, αλλά δεν ενδιαφέρομαι». Αναίμακτα. Δεν έχω ακούσει ποτέ για άντρα που να του την έπεσε κοπέλα και να την έδιωξε κακήν κακώς, γιατί ξέρει πόσο πονάει. Βέβαια, στις προσβολές απαντάμε πάντα με προσβολές, αμφότεροι.

Είναι δύσκολη να τη χωνέψεις η πρώτη χυλόπιτα, γιατί αυτή θα καθορίσει τα επόμενα βήματα ενός άντρα στον ερωτικό τομέα. Είναι ικανή να του ισοπεδώσει ή να του εξυψώσει το ηθικό. Ίσως ακούγεται λίγο γλυκανάλατο και ρομαντικό, όμως ισχύει. Ο άντρας χρειάζεται να είναι ένας έντιμος κυνηγός και σε αυτό μπορεί να τον βοηθήσει μόνο μία γυναίκα.

Φίλε μου, το φάγαμε το άκυρο, αλλά μη μου αγχώνεσαι. Ψηλά το κεφάλι και συνεχίζουμε. Θα έρθει η επόμενη μέρα, η επόμενη γυναίκα κι όλα τα προηγούμενα θα ξεχαστούν. Εσύ να είσαι κύριος και να κυνηγάς το όνειρο. Οι δυσκολίες υπάρχουν μόνο για να γλυκαίνουν την επιτυχία. Μην το βάζεις κάτω, είσαι ωραίος τύπος, στο λέω εγώ. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου.

Απ’ την πρώτη μέχρι την προηγούμενη χυλόπιτα παίρνεις μαθήματα για την επόμενη κοπέλα. Διδάξου, χωρίς φόβο, με πάθος!

 

Συντάκτης: Θάνος Αραμπατζής
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη