Αrticle of the day: Δες εδώ το πρώτο άρθο της νέας pillowfighter Ειρήνης Αγρίτη!

ulvgoyvb

Η αγάπη είναι ίσως το πιο δυνατό συναίσθημα που μπορεί να αισθανθεί κάποιος μιας και μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη και έναυσμα για πολλά άλλα συναισθήματα και όμορφες πράξεις. Πολλές φορές για να κάνουμε κάτι χρειαζόμαστε ένα κίνητρο, για παράδειγμα δουλεύουμε για να κερδίσουμε χρήματα και να μπορέσουμε να επιβιώσουμε· δε δουλεύουμε δωρεάν! Για τα περισσότερα πράγματα που κάνουμε καθημερινά έχουμε έναν λόγο. Οι μοναδικές πράξεις που γίνονται αυθόρμητα, χωρίς καμία σκέψη και κανένα γιατί είναι οι πράξεις αγάπης.

Όταν λέμε πράξεις αγάπης δεν εννοούμε απαραίτητα τις μεγάλες εθελοντικές ενέργειες που σίγουρα είναι σπουδαίες και πολλοί από εμάς αφιερώνονται σε τέτοιες, μιλάμε όμως για τα πολύ απλά, τα καθημερινά που τα κάνουμε για να χαρούν όσοι αγαπάμε. Δεν αποσκοπούμε σε τίποτα που να ωφελεί εμάς, εμείς απλά χαιρόμαστε με τη χαρά του άλλου κι αυτό είναι αρκετό.

Έχουμε αναλογιστεί ποτέ πόσα κάνουν καθημερινά οι μαμάδες; Εκείνες οι ηρωίδες χωρίς μπέρτα; Μαγειρεύουν, πλένουν τα ρούχα μας, μας διαβάζουν παραμύθι  κι ενώ για εμάς φαίνεται μια ατελείωτη κούραση για εκείνες δεν είναι παρά πράξεις αγάπης. Πόση λαχτάρα χωράει μέσα η κατσαρόλα για να δεις το χαμόγελο στο πρόσωπο εκείνου που θέλεις να ευχαριστηθεί το πιάτο σου; Το ίδιο συμβαίνει και ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Όσο κουρασμένοι και να είμαστε, όταν αγαπάμε πολύ θέλουμε να το δείχνουμε και ο άλλος να το αισθάνεται, άρα κινήσεις όπως ένα νόστιμο πιάτο μετά τη δουλειά ή ένα χαλαρωτικό μασάζ γίνονται κάπως αυτόματα χωρίς να υπολογίσουμε την κούρασή μας.

Το να φροντίζεις τους άλλους είναι μια τεράστια ανάγκη για να εκδηλώσεις και να εκφράσεις όσα νιώθεις. Βέβαια, έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του καθενός από εμάς. Γύρω μας συναντάμε περισσότερο ή λιγότερο δοτικούς ανθρώπους γεγονός που σχετίζεται με την ιδιοσυγκρασία τους. Η αγάπη σίγουρα φανερώνεται μέσα από τέτοιες μικρές πράξεις όμως δεν είναι καθοριστικές ούτε λειτουργούν σαν μονάδα μέτρησης. Ωστόσο, μερικές φορές οι πολύ δοτικοί άνθρωποι μπορεί να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από την ανάγκη τους να φροντίζουν και να βοηθούν συνεχώς τους άλλους και όσους αγαπούν. Πάντα χρειάζεται το μέτρο, ακόμη κι εδώ.

Επιστρέφοντας όμως στο ιδανικό, ακόμα και αν πονάνε τα χέρια από τη δουλειά, τα χάδια και η αγκαλιά θα είναι σίγουρα μέσα στο πρόγραμμα της βραδινήε χαλάρωσης μέσα στη σχέση. Είναι και εκείνοι που μπορεί να μην αντέξουν τα κάνουν αυτά τα χάδια αλλά το πρωί θα σηκωθούν νωρίτερα και θα φτιάξουν ένα νόστιμο πρωινό. Ή θα βγουν έξω -όσο κι αν νυστάζουν- για να φέρουν σπίτι έναν υπέροχο, μυρωδάτο καφέ με φρέσκα κρουασάν.

Οι τρόποι να δείχνουμε την αγάπη μας είναι πολλοί και διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το σίγουρο για όλους όμως είναι πως η φροντίδα όσων αγαπάμε δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βάρος ή κούραση. Είναι σαν να χοροπηδάει η καρδιά σου από χαρά για εκείνο το φωτεινό χαμόγελο που θέλεις να δεις ζωγραφισμένο. Κι όταν αυτό το χαμόγελο είναι και πιο δύσκολο, τότε έχει μεγαλύτερη αξία και κάνεις μεγαλύτερη προσπάθεια.  Η αγάπη τρέφεται με αγάπη και μόνο έτσι μπορούμε να τη μεγαλώνουμε και να τη μοιράζουμε παντού!

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου