noel918

Οι νονοί, ή αλλιώς οι πνευματικοί μας γονείς, φέρουν το φορτίο μιας μεγάλης συναισθηματική ευθύνης. Σύμφωνα με τα δεδομένα παλαιότερων εποχών, ο νονός ήταν εκείνος που αναλάμβανε να κατηχήσει το παιδί στο χριστιανισμό και να του δώσει τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες θα πορευτεί σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Σήμερα έχει αλλάξει κατά πολύ η έννοια της λέξης στην πράξη.

Πολλοί επιλέγουν να βαπτίσουν ένα παιδάκι, για διάφορους επιφανειακούς και συμφεροντολογικούς λόγους ή ακόμη και να βγάλουν έτσι υποχρεώσεις, με το οποίο μετά δεν έχουν σκοπό να διατηρήσουν καμία ουσιαστική επαφή, αποτελώντας παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε άνθρωπο που θέλει να μπει μέσα σε αυτό το μυστήριο και να δημιουργήσει μια αληθινή σχέση.

Εκείνοι, λοιπόν, που επιλέγουν να γίνουν νονοί, αλλά και τα βαφτιστήρια αυτών, είναι πολύ τυχεροί γιατί έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την ανάπτυξη ενός ανθρώπου από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά. Είναι δίπλα σου σε κάθε βήμα με μια ανάλαφρη παρουσία κι ένα ρόλο που διαφέρει από εκείνον του γονιού, εξίσου όμως σημαντικό κι αναγκαίο. Όταν η ηλικιακή διαφορά είναι μικρή, νιώθεις ότι έχεις έναν ακόμη φίλο να μιλάς και να εμπιστεύεσαι αυτά που σε απασχολούν, αλλά με μια αυξημένη κριτική σκέψη που σίγουρα θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις καταστάσεις.

Όσα δεν μπορείς να πεις στη μαμά και τον μπαμπά, τα λες στη νονά και το νονό -κι αυτό είναι νόμος! Είναι εκείνοι που μπορεί να αντέξουν τα πάντα και να σου δώσουν την καλύτερη συμβουλή στην πιο σωστή στιγμή. Όταν, δε, είναι κι ανοιχτόμυαλοι με πολλή αγάπη έχεις πετύχει το πρώτο λαχνό του τζόκερ, γιατί ποτέ δε θα σου κάνουν υποδείξεις για το πώς πρέπει να ‘σαι, αλλά αγαπώντας αυτό που είσαι θα σε βοηθήσουν να βρεις τον δικό σου καλύτερο εαυτό. Ξέρουν πώς νιώθεις, τι φοβάσαι και δε μαρτυράνε ποτέ τα μυστικά σου, γιατί έχετε χτίσει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης κι αγάπης που βασίζεται στην ειλικρίνεια και το σεβασμό.

Ειδικά το να έχεις νέους ηλικιακά νονούς τα σπάει για πολλούς λόγους. Πέρα απ’ τις συμβουλές σε πάσης φύσεως πρόβλημα, είναι εκεί για να σε πάνε στα καλύτερα στέκια της πόλης, να κάνετε μαζί ψώνια και να πηγαίνετε μετά για το πιο γκουρμέ φαγητό ή το απόλυτο σουβλάκι! Μαζί τους ανακαλύπτεις κάθε πλευρά της ζωής και πάντα με την πιο διασκεδαστική εκδοχή της. Οι νονοί μας είναι οι λίγο μεγαλύτεροι φίλοι μας, ή ακόμη καλύτερα, τα λίγο μεγαλύτερα αδέρφια μας που θα μας πάρουν μαζί τους ένα βράδυ κι έτσι θα ζήσουμε την πρώτη μας έξοδο, που παρέα τους θα πιούμε την πρώτη μας μπίρα κι αργότερα τα πρώτα μας cocktais, αφού μαζί τους νιώθουμε ασφαλείς και προστατευμένοι αλλά παράλληλα κι ανεξάρτητοι.

Είναι οι ήρωες της διπλανής πόρτας που ξέρουν τα πάντα και μας σώζουν κάθε φορά απ’ το πιο απλό πρόβλημα του «τι να φορέσω;» μέχρι το πώς να διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με τους γύρω μας σε κάθε επίπεδο. Η εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει σε συνδυασμό με την κατανόηση της ηλικίας, που δεν απέχει πολύ απ’ τη δική μας, είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι για να μάθεις, όσο μπορείς φυσικά μέσα απ’ τα μάτια κάποιου άλλου, τι σημαίνει ζωή και πώς πρέπει να τη ζεις.

Όταν έχεις νονούς παρόντες μη φοβάσαι τίποτα, έχεις δίπλα σου ένα φύλακα που μπορεί να μην έχει φτερά, έχει όμως πολλή αγάπη, κι αυτό είναι τουλάχιστον ευλογία! Είναι εκείνοι που θα φέρνουν πάντα το φως στη ζωή μας -δεν είναι τυχαίος ο συμβολισμός με τη λαμπάδα, γι’ αυτό να τους αγαπάς όσο σε αγαπάνε και να τους ακούς πάντα -γιατί οι νονοί ξέρουν!

 

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!