Όλοι θυμόμαστε το ενοχλητικό Clippy, εκείνο το εικονίδιο που εμφανιζόταν ξαφνικά στην οθόνη του υπολογιστή μας καθώς χρησιμοποιούσαμε το Word έτσι δεν είναι; Μια ξαφνική παρουσία με ευχάριστα χαρακτηριστικά που πεταγόταν μπροστά μας χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα πέρα από το να τονίζει συνεχώς την παρουσία του. Η συνθήκη μιας ολόκληρης γενιάς, κατάφερε σήμερα να γίνει viral και σύμβολο μιας νεότερης φέρνοντας στο προσκήνιο το paperclipping dating που αποτελεί το νέο trend στις ανθρώπινες επαφές.

Όλα ξεκίνησαν όταν η artworker Samantha Rothenberg πόσταρε στον λογαριασμό της στο instagram ένα κόμικ το οποίο απεικόνιζε τρεις συνδετήρες οι οποίοι μιλούσαν με αυτές τις τρεις φράσεις:

”Sometimes I pop up for no reason at all. Like now.”

“See the truth is, I’m damaged, flaky and not particularly interested in you.”

“But I don’t want you to forget I exist.”

Μέσα από το πετυχημένο σκίτσο γίνεται παραλληλισμός του Clippy με εκείνους τους ξεχασμένους πρώην συντρόφους που έρχονται στη ζωή μας ξαφνικά απλά για να μας υπενθυμίσουν την παρουσία τους. Στην ουσία με τον όρο paperclipping εννοούμε το γεγονός πως ένας άνθρωπος από το παρελθόν μας επιστρέφει με ένα μήνυμα χωρίς όμως στην ουσία να θέλει κάτι περισσότερο από εμάς. Ο σκοπός του προφανώς είναι να μας θυμίζει πως υπάρχει και αρέσκεται στο να αναστατώνει τη ζωή μας για να πάρει τη δική του επιβεβαίωση.

Όσο ενοχλητικό και ξενέρωτο λοιπόν είναι το Clippy,  τόσο ανυπόφορα ξενέρωτη είναι και η επιστροφή ενός πρώην συντρόφου με αυτόν τον τρόπο. Δήθεν τυχαία στέλνει ένα μήνυμα τύπου «τι κάνεις εσύ;» ενώ μετά είναι πολύ πιθανόν να εξαφανιστεί όπως άλλωστε έχει ξανά κάνει. Αυτό μπορεί να γίνεται αρκετά συχνά με αποτέλεσμα να νιώθουμε αποσυντονισμένοι από τα διαφορετικά και ανάμεικτα σήματα που λαμβάνουμε.

Στην περίπτωση που δεν μας ενδιαφέρει αυτό το πρόσωπο πια, η κατάσταση μπορεί να είναι πιο ανώδυνη και να περάσει στα ψιλά γράμματα, εάν όμως αυτό το άτομο συνεχίζει να προκαλεί μικρές τρικυμίες μέσα μας, τότε τα πράγματα είναι σίγουρα πιο δύσκολα! Δημιουργούμε προσδοκίες που αναμενόμενο είναι να μας πληγώσουν και να μας οδηγήσουν βήματα πίσω σε μια κατάσταση που νομίζαμε πως είχαμε ξεπεράσει.

Έχουμε δει κατά καιρούς περιπτώσεις πρώην να γυρίζουν πίσω μετά από έναν χωρισμό και η εξέλιξη να είναι θετική, όμως ο τρόπος της επιστροφής είναι καθοριστικός και κάνει τη διαφορά. Στην περίπτωση του paperclipping είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή. Είναι μια παροδική εμφάνιση, σαν πυροτέχνημα, που σκοπό έχει μόνο την υπενθύμιση. Το άτομο αυτό δε θέλει να νιώσει ότι ξεχνιέται και γίνεται μια ανάμνηση, έτσι επιλέγει να κάνει μικρές, σύντομες εμφανίσεις, να αφήσει ξανά το σημάδι του και να εξαφανιστεί.

Η δική μας αντίδραση παίζει σπουδαίο ρόλο για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ψυχολογία μας σταθερή και να μην υποκύψουμε σε σκαμπανεβάσματα που σίγουρα θα μας πληγώσουν. Είναι πολύ εύκολο να ενδώσουμε σε έναν τέτοιο πειρασμό είτε επειδή, ενδόμυχα, είμαστε ακόμα εκεί, είτε γιατί είναι πιο εύκολο να πλησιάσουμε κάτι γνώριμο από το να μπούμε στη διαδικασία να γνωρίσουμε κάτι καινούργιο. Το θέμα είναι πως αν αυτό το γνώριμο μας άφησε μία φορά στο διαβάστηκε, εμείς γιατί να επιδιώξουμε να μείνουμε ξανά;

 

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου