Οι «δύσκολες» ημέρες της γυναίκας μπορεί να ‘ναι όντως ζόρικες αλλά σίγουρα όχι για όλα τα ζητήματα. Πόνος, κακή διάθεση, λίγη γκρίνια λόγω ορμονών κι αρκετή κούραση είναι τα χαρακτηριστικά που έχουμε στο μυαλό μας όλοι για τις ημέρες εκείνες κατά τις οποίες η εμμηνόρροια δηλώνει παρούσα. Σίγουρα, όμως, έχετε διαπιστώσει κι εσείς, κορίτσια αλλά κι αγόρια των κοριτσιών, πως η ερωτική διάθεση των γυναικών είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη και λίγες ημέρες πριν αλλά περισσότερο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα στα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης, που επηρεάζουν σημαντικά τη σεξουαλική διάθεση των γυναικών.

Πόσο εύκολο είναι, όμως, να συνεχίσουμε τη σεξουαλική μας δραστηριότητα και τις ημέρες τις περιόδου; Οι περισσότεροι άντρες καθ’ ομολογίαν, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την ιδέα αυτή και δεν τους επηρεάζει ιδιαίτερα στην επιθυμία και την πραγμάτωσή της. Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που δεν τολμούν ούτε καν να το σκεφτούν, καθώς θεωρούν τη συνθήκη αυτή όχι και τόσο δελεαστική ή ερωτική. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες. Κάποιες μπορεί να θεωρούν σιχαμερή τη διαδικασία αυτή, άλλες όμως το απολαμβάνουν και μάλιστα πολύ! Ίσως κι ακόμη περισσότερο απ’ τις άλλες φορές. Το κλειδί στο να ‘χουμε μια άρτια κι απολαυστική ερωτική πράξη κατά τη διάρκεια της περιόδου κρύβεται στη χημεία του ζευγαριού και στην οικειότητα που ‘χει αναπτυχθεί ανάμεσά του.

Πολλές δεκαετίες πριν, ήταν ταμπού η γυναίκα ακόμη και να αναφέρει σε κάποια συζήτηση τη λέξη «περίοδος» ή να τολμήσει σε κοινή παρέα να πει πως βρίσκεται στις ημέρες αυτές. Ήταν κάτι σαν μίασμα που έπρεπε να κρύψει και να το περάσει κρυφά από κάθε αρσενικό. Ευτυχώς με την πάροδο του χρόνου αυτό άλλαξε, κι οι άντρες πια είναι εξοικειωμένοι και με την ιδέα αλλά και με όλη τη διαδικασία. Γνωρίζουν περισσότερα και κατανοούν σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό τους καθιστά και πιο δεκτικούς στο να συνευρεθούν ερωτικά με το ταίρι τους, χωρίς να τους προβληματίζει η έμμηνος ρύση.

Το ζευγάρι, έτσι, έρχεται πιο κοντά και μοιράζεται ακόμη πιο δυνατές στιγμές, ξεπερνώντας κάθε μικρό ή μεγάλο κόλλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει. Ο άνδρας είναι απαραίτητο να κάνει τη γυναίκα να αισθανθεί άνετα κι όμορφα με το σώμα της αντιμετωπίζοντάς το φυσιολογικά, μιας κι είναι μια φυσική λειτουργία του οργανισμού που μόνο υγεία και ζωή μπορεί να δηλώσει. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι κι η ασφάλεια είναι εκείνα που θα απελευθερώσουν το ερωτικό συναίσθημα και θα οδηγήσουν στην απόλυτη ηδονή.

Όσο όμορφο και γλυκό ακούγεται όμως, τόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχτεί για μια απρόσμενη εγκυμοσύνη. Οι ημέρες της περιόδου είναι επίφοβες, μιας και σε πολλές γυναίκες μπορεί και να διαρκεί μια εβδομάδα ή και παραπάνω. Αυτό σημαίνει πως η ωορρηξία μπορεί να αλληλοεπικαλύπτεται με την εμμηνόρροια και να αποτελέσει το τέλειο έδαφος για γονιμοποίηση, αν αναλογιστούμε πως και το σπέρμα μπορεί να ζήσει για 3 έως 5 ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις που οι γυναίκες έχουν κύκλο 21-24 ημέρες, ενώ ακόμη πιο σπάνιο είναι στις γυναίκες που ο κύκλος τους είναι 28 ημέρες και παραπάνω. Το σημαντικό είναι, όμως, να μην παίζουμε με πιθανότητες και ποσοστά, αλλά πάντα να προσέχουμε και να ‘μαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας και την ασφάλειά μας.

Πέρα, λοιπόν, απ’ το γνωστό μας αντρικό προφυλακτικό, μια ακόμη επιλογή, που υπάρχει ήδη απ’ το 1997 αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένη, είναι το γυναικείο προφυλακτικό. Η χρήση του γυναικείου προφυλακτικού όχι μόνο μας προστατεύει απ’ το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αίματος που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Το σεξ είναι μια διαδικασία ένωσης σωμάτων, ψυχών αλλά και πνεύματος, κι όταν συμβαίνει με αληθινό ενδιαφέρον κι επιθυμία να νιώσεις αυτόν που είναι δίπλα σου, δεν έχει περιορισμό σε ημέρες.  Το σημαντικό είναι να σεβόμαστε το σώμα και τις επιθυμίες του και να μην πηγαίνουμε κόντρα σε αυτές, προσέχοντας πάντα για την ασφάλεια τη δική μας αλλά και του συντρόφου μας!

 

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη