Ένα θέμα που μας απασχολεί συχνά, είναι οι προσδοκίες και δη οι υψηλές. Υπάρχουν πολλά είδη προσδοκιών που καλύπτουν μεγάλο μέρος των επιθυμιών μας. Αφορούν είτε το πρακτικό κομμάτι της της καθημερινότητάς μας (επαγγελματικά, οικονομικά, φιλίες, επικοινωνία), είτε τα ζητήματα της ερωτικής μας ζωής (ανεύρεση συντρόφου, ατομική ελευθερία, σταθερότητα, εγγύτητα, προσδιορισμός ρόλων, εμπιστοσύνη, αμοιβαιότητα), είτε τις εσωτερικές μας ανάγκες (ανάπτυξη, βελτίωση, αποδοχή, αρχές, απόδοση, αυτογνωσία).

Όλες οι διαδρομές σχετίζονται μεταξύ τους. Πρόκειται για τη δέσμευση που επιζητείς απ’ αυτές σε σχέση με τις επιθυμίες σου. Σίγουρα, μερικές είναι αδύνατον να σου προσφέρουν αυτά που περιμένεις, μιας και δεν είναι ρεαλιστικές. Αυτό το καταλαβαίνεις αργότερα όταν συλλογίζεσαι με καθαρό μυαλό πως οι υπερβολικές απαιτήσεις δημιούργησαν το πρόβλημα. Όμως, η γνώση του τι θέλω και γιατί το θέλω έχει την ικανότητα να μετατρέψει τις περισσότερες σ’ εφαρμόσιμες.

 

Τα 3 κυριότερα θετικά στοιχεία των υψηλών προσδοκιών είναι τα εξής:

 

1. Βοηθάς τον εαυτό σου ν’ ανυψώσει την αυτογνωσία του

Θέτοντας υψηλές προσδοκίες, σου ανοίγεται η προοπτική να δεις ποιες είναι οι δυνατότητές σου, σε ποιο σημείο έχουν φτάσει και πόσο μπορούν να εξελιχθούν. Διακρίνεις και κατηγοριοποιείς τη γνώση, τη κριτική σκέψη και τη  διορατικότητά σου σύμφωνα το βαθμό ετοιμότητάς τους. Για να το διαπιστώσεις θα χρειαστείς ένα χαρτί κι ένα μολύβι. Ύστερα κάθισε να γράψεις κάποια απ’ τα «θέλω» σου που φαίνονται πιο εύκολο να επιτευχθούν. Στο τέλος, σημείωσε 3-4 που στο μυαλό σου φαντάζουν από δύσκολα ή ακατόρθωτα, με μια υποσημείωση που θ’ αναγράφει: Κι αν τα καταφέρω; Αυτό θα σε βοηθήσει να επικεντρωθείς στη δύναμή σου. Διώχνοντας τις όποιες φοβίες κι ανασφάλειες. Δηλαδή, να σε γνωρίσεις και να σε μάθεις μέσω αυτής, αφού θα ‘χει πάρει σχήμα και μορφή.

 

 

2. Μαθαίνεις να κινείσαι στο ενδιάμεσο μεταξύ του ιδεατού και της πραγματικότητας

Αν για παράδειγμα έχεις ένα έμφυτο ταλέντο σε κάτι, δεν μπορείς απ’ τη μία μέρα στην άλλη να φτάσεις στην κορυφή. Θα πρέπει να εξασκηθείς σε όλες τις πτυχές του, να κάνεις λάθη, ν’ απολαύσεις το ταξίδι που θα σου προσφέρει. Κι αν δεν εμφανιστούν τα προσδοκώμενα οφέλη που περιμένεις, θα σου ‘χει απομείνει η ευχαρίστηση της διαδρομής. Δηλαδή, θα ‘χεις ενδυναμώσει μέσα σου τις αρετές της αντικειμενικότητας, της συναίσθησης και της αντίληψης.

 

3. Εισχωρείς βαθιά στο νόημα του κινήτρου

Όλοι γνωρίζουμε πως το κίνητρο, κυρίως το εγγενές, είναι η κινητήριος δύναμη της αυτοεκτίμησης. Πέρα απ’ την παραγωγικότητα, φανερώνει τις προθέσεις, τις κινήσεις και τις απαιτήσεις σου. Δίχως αυτό, δε θα καταφέρεις να προχωρήσεις ούτε ένα βήμα. Θα στέκεσαι ακίνητος στην αφετηρία, ψάχνοντας να δεις τι φταίει που δεν μπορείς να ξεκινήσεις. Πέραν τούτου, σε ωφελεί και στη διαχείριση των προκλήσεων, των επιτυχιών και των αποτυχιών. Καταλαβαίνεις τι πρέπει ν’ αφαιρέσεις και τι να προσθέσεις σ’ αυτό, ώστε πάντα να σε παρακινεί να επιλέγεις το καλύτερο και το ωφελιμότερο για σένα.

 

Τα τρία κυριότερα αρνητικά στοιχεία των υψηλών προσδοκιών:

 

1. Ασκείς μεγαλύτερη πίεση στον εαυτό σου απ’ όση μπορεί ν’ αντέξει

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια προσδοκία που γνωρίζεις πως θα χρειαστεί να κάνεις πολλές προσωπικές υπερβάσεις, τότε βρίσκεσαι πιο κοντά σε μια αγχώδη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ψυχοσωματικές διαταραχές. Για ν’ αποφύγεις να μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία, απαιτείται να επέλθει μια ορθή προσέγγιση. Που δεν είναι άλλη απ’ την υπευθυνότητα. Δηλαδή, να ‘χει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από μέρους σου, για να ξεδιπλωθούν εκείνες οι δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν αποτελεσματικά. Αν υπάρχουν έχει καλώς, αν όχι τότε θα ‘ναι καλό ν’ αναθεωρήσεις την αρχική σου επιλογή.

 

2. Ενδέχεται να δημιουργήσεις πρόβλημα στον άνθρωπό σου

Σίγουρα περιμένεις πολλά απ’ τον σύντροφο που ‘χεις επιλέξει να πορευθείτε μαζί. Όπως κι αυτός από σένα. Αν υπάρξουν υπερβολικά υψηλές προσδοκίες ανάμεσά σας που δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν θ’ ακολουθήσει η απογοήτευση. Αυτή με τη σειρά της θα φέρει τον εκνευρισμό κι εντέλει θα διευρύνεται το χάσμα μεταξύ σας. Μια ειλικρινής συζήτηση για το τι είναι εφικτό και τι όχι μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να αποδεχτείτε έναν τίμιο συμβιβασμό που δε θα θίγει κανέναν σας.

 

3. Απώλεια του ενθουσιασμού

Ο ενθουσιασμός είναι ένα βασικό συστατικό των προσδοκιών. Όχι το σημαντικότερο, αλλά ένα εκ των απαραιτήτων. Επειδή –καλώς ή κακώς- φθίνει γρήγορα σ’ αναγκάζει να διστάζεις να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Ειδικά, αν χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής του λίγο πριν συναντήσεις μια δυσκολία, τότε σ’ εγκαταλείπει η ηρεμία. Κι η υπερένταση είναι προ των πυλών. Αρχίζοντας κάτι θα πρέπει να υπάρχει πάντα στον νου σου ότι ο ενθουσιασμός καλό θα ‘ταν να εξαντλείται σιγά-σιγά κι όχι στα πρώτα στάδια του κάθε εγχειρήματος.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου