Κοιτάζοντας μέσα μας και γύρω μας διαπιστώνουμε πως η προσωπικότητά μας έχει τον κυρίαρχο ρόλο ως προς την ουσία της εικόνας μας. Διαμορφώνει τον ρόλο μας στην κοινωνία και διαμορφωνόμαστε ως οντότητες μέσα απ’ τις εμπειρίες μας. Τα περισσότερα χαρακτηριστικά της τα σμιλεύουμε απ’ τον τρόπο που μας ανατρέφουν οι γονείς μας.

Άρα, ο κορμός της δημιουργείται στην παιδική μας ηλικία. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει πάντα το περιθώριο να τη βελτιώσουμε και να την ενισχύσουμε μέσα απ’ τη γνώση που μας μεταφέρουν οι δάσκαλοι μας, απ’ τη χημεία που μας δένει με τους φίλους μας, απ’ τη συναισθηματική επίδραση των ερωτικών μας σχέσεων και γενικότερα απ’ το πώς συμπεριφερόμαστε στον κοινωνικό μας περίγυρο.

Όλες μας οι αλληλεπιδράσεις χτίζουν την προσωπικότητά μας. Κάθε βίωμα την επηρεάζει κι όσο πιο πολύ της δίνουμε την πρέπουσα σημασία κι αξία τόσο πιο ισχυρή γίνεται. Μερικά απ’ τα σημάδια που δηλώνουν πως έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις μια δυνατή προσωπικότητα είναι τα εξής:

 

1. Συνδέεσαι σχετικά εύκολα με τους συνανθρώπους σου

Κάθε φορά που έρχεσαι σ’ επαφή με κάποιον νιώθεις πως έχεις τη θέληση, τη διορατικότητα και την παρατηρητικότητα, ώστε να καταλαβαίνεις τι κρύβεται πίσω απ’ τις λέξεις, τις εκφράσεις, τις χειρονομίες και τη στάση του. Γνωρίζεις αν σου εκφράζει τη χαρά, τη λύπη, την αμηχανία, την απογοήτευση ή τον εκνευρισμό του κι έτσι προσπαθείς να κατανοήσεις βαθύτερα τι του συμβαίνει. Διαθέτεις την αποφασιστικότητα να μην αφήνεις τίποτα στην τύχη κι επιλέγεις προς ποια κατεύθυνση θα κινηθείς, έχοντας σύμμαχούς σου τη συναίσθησή σου για εκείνους που μπορείς να τους εμπιστευθείς και την αδιαφορία σου για τους πιο αναίσθητους και τους στενόμυαλους ανθρώπους.

 

2. Κάνεις πολλές ερωτήσεις

Για πολλούς ενδεχομένως να είναι ενοχλητικό, αφού έχουν συνηθίσει σε μονολόγους. Όμως, η πεμπτουσία της επικοινωνίας βασίζεται στον διάλογο. Ερωτήσεις κι απαντήσεις, δηλαδή. Αφήνοντας το εγώ σου στην άκρη κι έχοντας την περιέργεια να μάθεις περισσότερα για τη ζωή ενός ανθρώπου, δίχως να τον φέρνεις σε δύσκολη θέση, αλλά δίνοντάς σας χρόνο ν’ αναπτυχθεί μια σχέση οικειότητας, η επιλογή να κάνεις ερωτήσεις δείχνει πως διαθέτεις μια γοητευτική κι ελκυστική προσωπικότητα. Πως πιθανότητα δεν έχεις στερεότυπες αντιλήψεις και δε διακατέχεσαι από μισαλλοδοξία.

 

3. Αφήνεις στο παρελθόν τις σχέσεις που σε βαραίνουν

Είναι ευλογία να ‘σαι από εκείνους τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τις ξεκάθαρες σχέσεις. Να ξέρεις να βάζεις όρια και με τη σειρά σου να αποδέχεσαι τα όρια των άλλων. Δεν υπάρχει χώρος στη ζωή σου γι’ άτομα που φέρουν αρνητικότητα κι επιδεικνύουν εγωιστικές συμπεριφορές. Έχεις επιλέξει τον αυτοσεβασμό ως σταθερά για την καθημερινότητά σου. Σέβεσαι όταν σε σέβονται κι υποστηρίζεις όταν σε υποστηρίζουν. Προτιμάς να ‘σαι μέρος μιας σχέσης που τα πάντα θα ‘ναι 50-50 και δε θα γέρνει η ζυγαριά εις βάρος σου.

 

4. Ενθαρρύνεις τους ανθρώπους να παλέψουν για τα όνειρά τους

Ο φθόνος είναι κάτι ξένο για την ιδιοσυγκρασία σου. Έχεις αντιληφθεί καλά τι μπορείς να καταφέρεις για σένα και δεν έχεις κανένα πρόβλημα να παροτρύνεις τους δίπλα σου να παλέψουν για να ευτυχίσουν. Βρίσκεσαι πλάι τους ως αρωγός κι όχι ως εμπόδιο. Θέλεις πολύ να τους βλέπεις να είναι χαρούμενοι και να βρίσκουν νόημα στις ζωές τους. Η ενθάρρυνσή σου δεν εμπεριέχει προσωπικό όφελος, εκμετάλλευση, ζήλια και κακία. Σε αντιμετωπίζουν ως μια ήρεμη δύναμη που έχει τη δυνατότητα να τους βοηθήσει ν’ αναδείξουν πτυχές τους που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να τις αναδείξουν μόνοι τους. Όταν φθάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, η χαρά κι η ικανοποίηση σου είναι πηγαία κι αυθεντική. Αυτό φαίνεται άμεσα.

 

5. Χρησιμοποιείς τα κοπλιμέντα ως «όχημα» βελτίωσης κι όχι ως στάση αλαζονείας

Σ’ αρέσει να ψάχνεις το νόημα πίσω από κάθε στιγμή της ζωής σου. Διαθέτεις την πνευματική και νοητική ωριμότητα να παίρνεις τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Δε βασίζεις την αυτοεκτίμησή σου στα σχόλια και στα κομπλιμέντα των άλλων για να πάρεις μια απλή επικύρωση, αλλά τα χρησιμοποιείς για να πας παρακάτω και να γίνεσαι συνεχώς καλύτερος. Έτσι, αισθάνεσαι -κι αισθάνονται κι άλλοι- ικανοποίηση, ελευθερία κι αγαλλίαση. Σε παίρνουν στα σοβαρά γιατί δείχνεις εκτίμηση κι η εκτίμηση δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης με σταθερά κι εποικοδομητικά αποτελέσματα.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.