Στην καθημερινότητά μας αναλαμβάνουμε πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Εκτός από την οικογένεια και το σπίτι, η εργασία μας καταλαμβάνει ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της μέρας μας. Στον τομέα αυτό, καλούμαστε να διαχειριστούμε πολλά και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του.

Μέσα από την εργασιακή μας εμπειρία έχουμε τη δυνατότητα να αποκομίσουμε δυνατότητες και δεξιότητες που δεν είναι απαραίτητα στη φύση μας. Σίγουρα στη δουλειά μας ασχολούμαστε με πολλά και σε κάποια από αυτά είμαστε καλύτεροι σε σχέση με άλλα, όλοι έχουμε τα δυνατά μας σημεία. Μπορεί για παράδειγμα να βαριόμαστε τη γραφειοκρατία αλλά να τα πάμε εξαιρετικά σε ό,τι έχει να κάνει με επικοινωνιακές δεξιότητες ή να έχουμε τις καλύτερες ιδέες στα project αλλά να σκαλώνουμε όταν έρχεται η ώρα να τις παρουσιάσουμε μπροστά σε τρίτους στο meeting.

Σημασία έχει να αντιληφθούμε σε τι είμαστε καλοί, να προσπαθήσουμε να το εξελίξουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να γίνει το ατού μας, και παράλληλα να ενισχύσουμε τα σημεία εκείνα στα οποία υστερούμε, ώστε η απόδοσή μας να είναι τουλάχιστον ικανοποιητική και να μη μας δημιουργεί προβλήματα. Όσο περνάει ο καιρός σε μια δουλειά, τόσο πιο ικανός γίνεσαι να ανταποκριθείς με ευκολία σε ό,τι κι αν σου τύχει. Αυτό, τονώνει την αυτοπεποίθησή σου και σε κάνει να πιστεύεις ακόμα περισσότερο σε σένα και στις ικανότητές σου.

 

 

Μήπως όμως σε κάνει κάποιες φορές και να υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου; Να αναλαμβάνεις περισσότερα απ’ όσα μπορείς, να νομίζεις πως είσαι σε θέση να ανταποκριθείς περισσότερο απ’ όσο είσαι στην πραγματικότητα;  Για να διακρίνεις τις πραγματικές σου ικανότητες, πρέπει να αφήσεις στην άκρη τους συναισθηματισμούς, την έπαρση ή τη μειωμένη αυτοεκτίμηση, να πάρεις κάποια απόσταση και να προσπαθήσεις να κρίνεις την απόδοσή σου σαν εξωτερικός παρατηρητής. Έτσι, θα σου δώσεις τη δυνατότητα να εξελιχθείς στο μέλλον και θα ξέρεις πού ακριβώς να εστιάσεις και πώς να διορθώσεις τα λάθη σου.

Όσο πιο συνειδητοποιημένοι είμαστε στο τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση στη δουλειά μας, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να οργανωθούμε για να βελτιωθούμε στο μέλλον. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση που υποτιμούμε αρκετά τις δυνατότητές μας, πιστεύοντας πως δεν μπορούμε να φτάσουμε πιο ψηλά απ’ το σημείο που βρισκόμαστε. Αυτό συνήθως προέρχεται από τη γνώμη των άλλων που συχνά μας κάνει να αμφισβητούμε τον εαυτό μας. Ο ανταγωνισμός στο εργασιακό περιβάλλον είναι μεγάλος. Στους τομείς που υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης, συχνά οι κινήσεις και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη είναι πολλά.

Οφείλουμε να εστιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στις αρμοδιότητες που μας έχουν δώσει και να δούμε τα πράγματα καθαρά. Το να έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση και να λέμε «σιγά, θα μπορούσε να το κάνει καθένας αυτό» πρέπει να σταματήσει. Με αυτή τη λογική δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να δοκιμάσουμε πράγματα ακόμα πιο δύσκολα και να τα φέρουμε εις πέρας.

Η ανέλιξη στον επαγγελματικό τομέα δεν είναι εύκολο πράγμα. Με το υποτιμάμε ή να υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας δεν κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα. Όταν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιωθούμε. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε απαραίτητοι στον χώρο εργασίας μας, γιατί αυτό μας δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο ασφάλεια και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση. Κι ακόμα κι αν ακούγεται κάπως εγωιστικό, η αλήθεια είναι πως όλοι κρύβουμε ένα κομμάτι εγωισμού μέσα μας.

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.