Πολλές είναι οι φορές που αγνοείς κάποιον συνειδητά. Το υπογραμμίζω επειδή υπάρχουν κι εκείνοι που αδιαφορούν για τους συνανθρώπους τους, χωρίς προφανή λόγο. Κι αυτό, συνήθως, είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως από απάθεια κι υπεροψία. Είναι υποτιμητικό για τους ίδιους  και δε χρειάζεται να ειπωθεί κάτι άλλο πάνω σ’ αυτό.

Ας σταθούμε στους υπαρκτούς και σοβαρούς λόγους που μπορεί να προκαλέσουν μια τέτοια συμπεριφορά. Το πρώτο και το κυριότερο είναι ότι συχνά βρίσκεσαι μ’ έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία διάθεση να σε ακούσει και να σε κατανοήσει. Προτιμάει μόνο να μιλάει για τον εαυτό του. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό, επειδή σε φέρνει συνεχώς σε μια άβολη θέση.

Τον βλέπεις μονίμως να επικρίνει και να μη χαίρεται με τις επιτυχίες σου. Ξεχειλίζει από αρνητικότητα. Με απλά λόγια, είναι ένας απ’ τους ανθρώπους που πάντα βρίσκουν το πρόβλημα και ποτέ τη λύση. Πάνω απ’ το κεφάλι του υπάρχει ένα σκοτεινό σύννεφο που καταστρέφει τον κόσμο του. Δεδομένου ότι τέτοια συναισθήματα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στους άλλους, δεν είναι περίεργο ότι θα ‘ρθει γρήγορα η στιγμή που θα μείνει μόνος του.

Δείχνει ότι δε θέλει να σεβαστεί κανέναν και μάλιστα με τρόπο ξεκάθαρο. Οι πράξεις του διαφέρουν απ’ τις λέξεις του. Άλλα λέει κι άλλα κάνει. Η αγένειά του ξεπερνάει τα όρια. Δεν αντιλαμβάνεται ότι απομακρύνει από κοντά του ακόμα κι εκείνους που έχουν όλη την καλή διάθεση να του δώσουν κι άλλες ευκαιρίες. Έχει εθιστεί στον ναρκισσισμό του κι απλά επιβιώνει, δε ζει.

Για να ανοιχτείς σ’ έναν άνθρωπο, θα πρέπει πρώτα να νιώσεις ασφάλεια. Να σου δώσει τη δυνατότητα να κοιτάξεις και πέρα απ’ τον εαυτό σου. Αυτό είναι και το σημαντικότερο βήμα, ώστε να συνειδητοποιήσεις τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου. Δεν αλλάζεις προς το χειρότερο, αλλά πάντα προς το καλύτερο. Εκεί συναντάς τη μαγεία του ψυχισμού σου. Όταν το αντιληφθείς, τότε θα εξελιχθείς και θα εφαρμόσεις καθετί όμορφο που έχεις στο μυαλό σου και πολλές φορές διστάζεις να το εκπληρώσεις.

Είμαστε περαστικοί απ’ τη ζωή των άλλων. Στο τέλος, θα μείνεις με λίγους και καλούς. Με αυτούς που θα αξίζουν να ξοδεύεις την κάθε ανάσα σου, χωρίς να πνίγεσαι. Εκείνους τους υπέροχους ανθρώπους που θα σου δώσουν το χέρι να διαβείτε παρέα τα δύσκολα μονοπάτια και θα μοιραστεί μαζί σου όλα αυτά που θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό δέσιμο. Κανένας μας δε γνωρίζει το μέλλον, κι έτσι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Δεν έχεις την πολυτέλεια να υπογράψεις συμβόλαιο με την ευτυχία. Όλοι εκείνοι που αγνοείς, λοιπόν, κάτι σου πρόσφεραν. Ηθελημένα ή άθελά τους. Δεν έχει κι ιδιαίτερη σημασία. Το θέμα εντοπίζεται στο μάθημα που πήρες κι επιβάλλεται να πορευτείς μ’ αυτό. Φυσικά και θα συναντήσεις κι άλλους που θα δε θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σου. Θα ‘σαι προετοιμασμένος, ωστόσο, να απομακρυνθείς πριν πετύχουν τον στόχο τους.

Ξέρεις, μας καθορίζουν οι στιγμές μας. Όλα αυτά που αφήνουμε πίσω, δίχως να αισθανόμαστε ενοχές. Θα πονέσουμε για λίγο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Θα έχουμε μάθει, όμως, να συγχωρούμε και να ξεφεύγουμε απ’ τις κακοτοπιές. Όσο πιο καθαρή είναι η ψυχή μας, τόσο πιο ευτυχισμένοι γινόμαστε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αγνόησε οτιδήποτε σου προκαλεί κακό, σε τραβάει πίσω, σε κάνει να στεναχωριέσαι κι αφαιρεί το πάθος για ένα όμορφο παρόν. Μην αισθάνεσαι τύψεις και μην προσπαθείς συνεχώς να βρεις πού έφταιξες εσύ. Αν έχεις χαρίσει τον καλύτερό σου εαυτό κι αυτό δεν εκτιμήθηκε, τότε η λύση είναι μία. Προχωράς μπροστά και δε σε απασχολεί τίποτα άλλο πέρα απ’ το δικό σου καλό.

Κι ό,τι κι αν ακούσεις για σένα απ’ τους μίζερους ανθρώπους, μη δώσεις καμία σημασία. Ελευθερώσου απ’ τα βαρίδια και χαμογέλα!

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη