Πολλοί άνθρωποι έχουν καταφέρει ν´ αποκτήσουν αυτά που θέλησαν. Κι αυτό επειδή επέλεξαν να μην τα παρατήσουν. Στην πραγματικότητα, είναι στη φύση μας αυτό. Η εξέλιξη της ενσυναίσθησης, της κατανόησης, της παιδείας, της καλής συμπεριφοράς προέρχονται μέσα απ´ τη αυτογνωσία και την αποβολή των προσωρινών επιθυμιών. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι το κέντρο του κόσμου, αλλά μέρος του. Κάθε αλληλεπίδραση που έχεις με τις διάφορες στιγμές που σου χαρίζονται σε ολοκληρώνει. Δε γίνεσαι ένα άβουλο ον που απλώς παρακολουθεί και φοβάται μέχρι και τη σκιά του.

Για να προχωρήσεις μπροστά πρέπει πρώτα να φροντίσεις τις ελλείψεις του εσωτερικού κόσμου σου. Η ζωή σου βρίσκεται σε παύση όταν τα βήματά σου χαρακτηρίζονται συνεχώς από αστάθεια. Δεν έχεις μόνο έναν λόγο που βρίσκεσαι εδώ. Οι σκέψεις, τα όνειρα κι οι στόχοι σου αλλάζουν κάθε μέρα, κάθε ώρα. Γνωρίζεις ότι η άποψη αποκτιέται μέσα απ´ τη γνώση. Αρκετοί πιστεύουν λανθασμένα ότι με το να δείχνεις έξυπνος θα επιβάλεις τις απόψεις σου, έστω κι αν απέχουν απ´ την αλήθεια. Το μόνο που δημιουργεί όλο αυτό είναι φόβος. Οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν περισσότερες ερωτήσεις και λιγότερες απαντήσεις.

Αναγνωρίζουν την ευφυΐα ως κάτι συνεχώς καλλιεργήσιμο κι έρχονται κοντά σου με μια άποψη που φαίνεται προφανώς σωστή, αλλά μπορεί να ´χει πολλές προεκτάσεις. Είναι ανοιχτόμυαλοι. Υπάρχει πάντα κάτι να μάθεις και να σε καθοδηγήσει με δίκαιο τρόπο, πεπεισμένοι πως οι καταστάσεις αλλάζουν αμετάκλητα και μπροστά σου δημιουργούνται ευκαιρίες, ολοκληρώνοντας μια προοπτική που ήδη έχει ξεκινήσει. Η αλλαγή προς το ωφελιμότερο φροντίζει τις ατέλειές μας.

Δε λέω να παραιτηθείς από τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Μόνο να καταλάβεις με τι μπορείς να ζήσεις και με τι όχι. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείς χώρο, ώστε να γίνεις πιο χρήσιμος. Δε θα πασχίζεις να εντυπωσιάσεις κανέναν με επιφανειακές πράξεις, αφού θα έχεις αποδεχτεί την ομορφιά της ταπεινότητας.

Ξεκινάς με τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν ήδη στα χέρια σου, με τις παρουσίες που είναι πιο κοντά σου. Είσαι οι λέξεις που αμφισβητούν ένα επιχείρημα που προσβάλει τη νοημοσύνη σου. Ακόμα κι η σιωπή όταν τεθεί στον κατάλληλο χρόνο μπορεί να σε καταστήσει κυρίαρχο του παιχνιδιού. Κάθε φορά που αισθάνεσαι την ανάγκη να βάλεις τον εαυτό σου στην άκρη να θυμάσαι πως τα πάντα σ´ αυτόν τον κόσμο προέρχονται απ´ το ανθρώπινο μυαλό. Παραδειγματίζεσαι από το κακό κι ωριμάζεις συναισθηματικά απ´ το καλό.

Αντιμετωπίζεις τους πάντες σαν να έχουν κάτι να σου προσφέρουν και ζητάς να γίνεις καλύτερος από αυτούς, δείχνοντας σεβασμό. Αυτό δε δείχνει αλαζονεία. Πρόκειται για μια αξιολόγηση για το ποιες συμπεριφορές είναι πιο ευεργετικές για τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Εστίασε σ´ αυτούς που επιδοκιμάζουν τη μοχθηρία, παίζοντας τον ρόλο του θύματος και θα διαπιστώσεις πόσο εύκολο είναι ν´ αποφύγεις την τοξικότητα.

Όταν γίνουν τα παραπάνω θα δεις πόσα θ´ αναθεωρήσεις για σένα. Θα βρεις το ουσιαστικό νόημα και θα συμβάλεις στη βελτίωση της καθημερινότητάς σου. Ανακαλύπτοντας καινούργια πράγματα γεμάτα από δίψα για ευτυχία. Το να είσαι θετικό άτομο δεν έγκειται στο πόσο καλά αποφεύγεις την αρνητικότητα κι ουδετερότητα, αλλά το πόσο ριζικά τις αντιμετωπίζεις. Ελάχιστοι κάνουν αυτό που ισχυρίζονται ότι «λατρεύουν», επειδή όταν αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες δυσκολίες ξαφνικά θυμούνται ότι τελικά τους άρεσε η ιδέα μόνο.

Όταν αποκτήσεις ορθή στάση και φιλοσοφίας ζωής κάποιες στιγμές δε θα ´σαι ευτυχής.
Αλλά όταν εμβαθύνεις στη μεγαλύτερη εικόνα -αυτό που δημιουργείς για τον εαυτό σου και για τους άλλους- θα βρεις τόλμη, δύναμη, αφοσίωση κι αγάπη. Κι αυτό είναι το καύσιμο που θα σε τροφοδοτήσει στις επίπονες στιγμές. Η επιτυχία εξαρτάται απ´ την κανονιστική παρέμβασή σου που θα χαράξει και το δρόμο της μοναδικότητάς σου. Η ανταμοιβή σου θα ´ναι ότι έγινες το καλό παράδειγμα. Μη διστάζεις ν´ αξιοποιείς τα ταλέντα και τις ικανότητες σου και μην κρύβεσαι από αυτά.

 

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου