photo-1543091500-3580e080ea88

Το να βρεις την ευκαιρία να δημιουργήσεις μια σχέση που θα σου προσφέρει τη δυνατότητα να βελτιώσεις και κομμάτια της προσωπικότητάς σου, πρέπει ν´ αποτελεί το μεγαλύτερο και κυριότερο στόχο σου. Ο έρωτας, ενώ φαινομενικά είναι απλός, μπορεί να γίνει περίπλοκος όταν δεν τον κατανοήσεις πλήρως. Κι αυτό απαιτεί πρώτ’ απ’ όλα να έχεις γνωρίσει τον εαυτό σου πολύ καλά πριν αφεθείς σ´ έναν άνθρωπο.

Είναι φυσιολογικό να θέλεις αγάπη, φροντίδα, θαλπωρή κι ευτυχία στη ζωή σου και συχνά οι σχέσεις σου είναι η αφετηρία για να ικανοποιήσεις αυτές τις συγκεκριμένες ανάγκες. Όμως, το ερώτημα για το πώς μπορείς να οικοδομήσεις κάτι με γερά θεμέλια εμφανίζεται συχνά στο μυαλό σου. Κι εδώ η απάντηση ξεκινάει απ´ τον εσωτερικό σου εαυτό. Η αντανάκλασή του φαίνεται παντού. Είσαι ό, τι αισθάνεσαι κι ό, τι δίνεις.

Η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στο πώς έχεις φροντίσει τα συναισθήματά σου. Ανεξάρτητα από το πόσο ένας άνθρωπος σε κάλυψε ή όχι, αυτά τα συναισθήματα είναι πιθανό να μεταμορφωθούν και να αλλάξουν είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Πολλές φορές γίνεται το λάθος να βάζεις στην άκρη τα ελαττώματά σου και να κατηγορείς τους άλλους, αφήνοντας στην άκρη την έλλειψη σύνδεσης που έχεις με την ψυχή σου. Επικεντρώνεσαι μόνο στην εξωτερική σου ζωή, χωρίς να έχεις εξερευνήσει το εσωτερικό σου τοπίο, το οποίο αποτελείται απ´ τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις ενέργειές σου. Οι φοβίες κι αμφιβολίες γιγαντώνονται κι έτσι οι ευκαιρίες για κάτι ουσιαστικό περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό.

Λένε ότι γίνεσαι σαν τους ανθρώπους που βρίσκονται στην καθημερινότητά σου. Κι αυτή η φράση περικλείει την πραγματικότητα. Το ζητούμενο είναι ν´ αντιληφθείς τον ορισμό της συναισθηματικής ελευθερίας. Ν’ αγαπάς, δηλαδή χωρίς να στερείς ελευθερίες. Η νοοτροπία σου αντηχεί σε όλα τα βήματα που κάνεις και το αποτύπωμα που αφήνει είναι βαθύ κι εύκολα κατανοητό από κάποιον που παρατηρεί προσεκτικά.

Κάθε τι που εμφανίζεται στη ζωή σου είναι σημαντικό. Έχει αντίκτυπο στην επικοινωνία, στο σεβασμό, στη χαρά, στη λύπη, στο θυμό και στην κατανόηση όλων όσων βιώνεις. Αν εστιάζεις μόνο στη συμπεριφορά του ανθρώπου που αγαπάς, τότε χάνεις τη δυνατότητα να εξελιχθείς. Όλα αυτά που σ´ αρέσουν πάνω του είναι και δικά σου. Το ίδιο ισχύει και για όλα εκείνα που σε απωθούν. Προκειμένου ν´ αναγνωρίσεις την αξία τους, πρέπει να γίνουν μέρος του χαρακτήρα σου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, για να τ´ αντιληφθείς. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν δεν μπορείς να δεις την αντανάκλασή του εαυτού σου στον κοινό σας καθρέπτη. Η εύκολη λύση είναι να τα παρατήσεις. Αυτό μπορεί να σε ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα ´ναι καταστροφικό.

Συνειδητά ή ασυνείδητα, χειραγωγείς την κύρια σχέση σου με σένα. Το δέσιμο μ´ ένα πρόσωπο αντικατοπτρίζει συνεχώς ακριβώς το πού βρίσκεσαι. Συναντάς πολλούς εκεί έξω που αδυνατούν να βρουν το ιδανικό, ώστε να δημιουργήσουν μια σχέση ζωής. Όσες προσπάθειες κι αν έχουν κάνει, στο τέλος το πρόσημο ήταν πάντοτε αρνητικό.

Τελικά, συνειδητοποιούν ότι υπερείχε η εσωτερική αμφιθυμία τους για τη δέσμευση και τους τρόπους με τους οποίους δεν αγάπησαν πραγματικά τον εαυτό τους. Επίσης, υπάρχουν κι αρκετοί που βρήκαν αμέσως αυτό που έψαχναν γιατί γνώριζαν τι ακριβώς ήθελαν. Είχαν αφιερώσει χρόνο στο να βάλουν μια τάξη στις αταξίες τους και να ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί στο νόημα της ευτυχίας.

Όσες προσπάθειες κι αν επιχειρήσεις, ώστε να κρυφτείς θ´ αποτυγχάνεις. Θα χάνεις χρόνο, εμπειρίες, πολύτιμες στιγμές. Ο έρωτας θ´ αποκαλύψει το πραγματικό σου πρόσωπο. Κι αυτό δεν πρέπει να σε φοβίζει. Οι επιλογές σου θα ´ναι πάντα απόλυτα σεβαστές από την πλειοψηφία. Το θέμα είναι να γίνουν κι από εσένα. Εσύ έχεις και το πρόβλημα και την πολυπόθητη λύση. Επομένως, μια σχέση μπορεί να σου αποκαλύψει τα περισσότερα θετικά κι αρνητικά στοιχεία σου. Εσύ και κανένας άλλος θα κρίνεις αν θα τα αξιοποιήσεις ή θα τα κρύβεις συνεχώς κάτω απ´ το χαλί.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!