Μια ερωτική σχέση, είναι μια απ’ τις ωραιότερες εμπειρίες στη ζωή μας. Η ανταλλαγή αγάπης, οικειότητας, φροντίδας και συναισθημάτων αναπτύσσει ένα βαθύ και μοναδικό δεσμό μεταξύ δύο ανθρώπων. Εντούτοις, υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που θα πρέπει ν’ αποφεύγουμε, αν θέλουμε ν’ απολαμβάνουμε τα οφέλη μιας σταθερής κι αυθεντικής σχέσης, καθώς της δημιουργούν δυσκολίες και την επηρεάζουν αρνητικά αφήνοντας άσχημο αποτύπωμα στην καθημερινότητά μας.
1. Ν’ αλλάξεις τον εαυτό σου για να γίνει αρεστός
Ένα απ’ τα ελκυστικά χαρακτηριστικά μιας σχέσης, είναι ότι θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και ν’ αναπτυχθείς μέσα απ’ τον σεβασμό των προτερημάτων και των ελαττωμάτων σου. Το να νιώθεις όμορφα μέσα σ’ αυτή θα ‘ναι καταλυτικό ώστε ενδεχομένως και να θελήσεις να κάνεις και κάποιες αλλαγές που δε θα σε καταπιέζουν. Αν ο άνθρωπος που ‘χεις δίπλα σου σού λέει πως θα ‘ταν καλό για σένα αν έχανες ή έπαιρνες κάποια κιλά, αν άλλαζες τον τρόπο που ντύνεσαι, αν υιοθετούσες τις δικές του διατροφικές συνήθειες, αν άλλαζες δουλειά ή οτιδήποτε άλλο που νομίζει εκείνος πως πρέπει ν’ αλλάξεις δίχως να υπολογίσει το τι θέλεις εσύ, τότε αυτό δεν είναι το είδος της ερωτικής σχέσης που χρειάζεται. Εννοείται πως μπορεί να εκφέρει άποψη ή γνώμη, αλλά ως εκεί. Δε χρειάζεται ν’ αλλάξεις πράγματα σε σένα μόνο και μόνο για να κερδίσεις το ενδιαφέρον και την αγάπη κάποιου. Εσύ σε γνωρίζεις καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλον κι οι αποφάσεις που παίρνεις έχουν ως γνώμονα την ψυχική και συναισθηματική σου ισορροπία.
2. Ν´ αφοσιωθείς αποκλειστικά και μόνο στη σχέση και να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου
Είναι σίγουρο πως οι ερωτικές σχέσεις περιλαμβάνουν κι αρκετό συμβιβασμό μεταξύ άλλων. Και καθώς προχωρούν μαζί δύο άνθρωποι οι στόχοι, οι φιλοδοξίες και τα όνειρα θα μεταβάλλονται και θα προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες. Ωστόσο, δε σημαίνει πως ένας απ’ τους δύο ή κι οι δύο θα εγκαταλείψουν όλα εκείνα που ‘χαν στο μυαλό τους πριν βρεθούν μαζί. Κι εδώ εισέρχεται ο κανόνας της έντιμης μοναχικότητας ή της έντιμης συντροφικότητας. Το κάθε άτομο έχει οραματιστεί ένα μέλλον -είτε επαγγελματικό είτε κοινωνικό- που θα του δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει ό,τι κρίνει πως του αξίζει. Δε γίνεται το εμπόδιο σ’ αυτή τη διαδρομή να ‘ναι ο συνοδοιπόρος του. Το να συμβιβάζεσαι μ’ έναν άνθρωπο που σε αγαπά λιγότερο απ’ ό,τι μπορείς να προσφέρεις ως μια φιλόδοξη κι αποφασιστική οντότητα, σημαίνει πως σε τοποθετεί σε μια θέση που στο μέλλον θ’ αποδειχτεί υποτιμητική για σένα.
3. Μη αποτελεσματική διαχείριση διαφωνιών
Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες σε κάθε σχέση κι ο τρόπος που τις διαχειριζόμαστε καθορίζει το αν θα βρεθεί μια κοινή συνισταμένη ή όχι. Όταν δε δίνουμε τη δέουσα προσοχή και σημασία στις λεπτομέρειες των διαφωνιών που προκύπτουν (πως και γιατί ξεκινούν), τότε θα γιγαντωθούν και θα οδηγήσουν σε προβλήματα μεγαλύτερα απ’ αυτά που ξεκίνησαν τις διαφωνίες αρχικά. Κι εδώ παίζει ρόλο η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας, η έλλειψη συγκέντρωσης κι η έλλειψη αντίληψης των αντικειμενικών γεγονότων έχοντας ως αποτέλεσμα την αποστασιοποίηση. Για να αποτραπεί η γιγάντωσή τους, είναι απαραίτητο να ‘μαστε ειλικρινείς. Η ήρεμη επικοινωνία που βασίζεται σε επιχειρήματα, αποτελεί το βασικότερο στοιχείο, για να κατανοήσουμε την άλλη πλευρά και να βρούμε λύσεις. Καθώς, επίσης, κι η ανάληψη της ευθύνης για τις παρανοήσεις, τις παραβλέψεις τα λάθη μας.
4. Να μην υπάρχει αξιοπρέπεια
Ένας αξιοπρεπής άνθρωπος μπορεί για κάποιους να μην είναι ευχάριστος. Μόνο που η αξιοπρέπεια μέσα σε μια σχέση δημιουργεί πραγματική συναισθηματική έλξη. Επειδή το έτερον σου ήμισυ βλέπει -και στην πορεία διαπιστώνει- ότι κυριαρχείσαι από βασικές αρχές στις οποίες ανταποκρίνεσαι στο μέγιστο βαθμό. Δείχνεις πως ό,τι επιλέγεις στη ζωή σου δε γίνεται με τα κριτήρια του «πρέπει», αλλά του «θέλω». Για να κρατηθεί κάτι δίπλα σου θέλεις να πληρεί τα υψηλά σου πρότυπα και να σου χαρίζει μια αίσθηση αξιοπρέπειας. Τα θεμέλια της αξιοπρέπειας όσον αφορά τον έρωτα βρίσκονται κυρίως στην υποστήριξη και στη συνέπεια. Να ταιριάζουν οι υποσχέσεις με τις πράξεις, δηλαδή. Να συμπληρώνονται αρμονικά όλες οι απαντήσεις, δίχως να παρεκκλίνουν απ’ το αρχικό νόημά τους.
5. Έλλειψη χιούμορ
Σε κάθε σχέση, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική σύνδεση είναι σημαντική. Το ένα χωρίς το άλλο δεν ευδοκιμεί. Οι άνθρωποι που διεγείρουν τις αισθήσεις τους κάνουν τη ζωή τους πιο συναρπαστική. Είναι βαρετό να είσαι μ’ έναν άνθρωπο που παίρνει τα πάντα στα σοβαρά. Φυσικά και κανένας δεν ισχυρίζεται πως η σοβαρότητα δεν είναι το Α και το Ω μιας χαρισματικής προσωπικότητας. Ωστόσο, χρειάζονται κι οι ανάλαφρες στιγμές. Αυτές που είναι γεμάτες από χιούμορ. Αν δεν μπορείτε να «πειράζεστε» μ’ έναν ανάλαφρο, αλλά έξυπνο τρόπο που καταλήγει πάντα σε γέλια, τότε πως θα έρθετε πιο κοντά; Πώς θα μάθετε περισσότερα για το τις σας ευχαριστεί και το τι όχι; Πώς θα ξεχάσετε για λίγο τα προβλήματά σας;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου