Λοιπόν ας μιλήσουμε σήμερα για όλες εκείνες τις φορές που δανείζεις κάτι και δε σου το επιστρέφουν ποτέ. Έχουμε ένα συνήθειο με τους φίλους μας που ακόμα κρατάει -καλώς ή κακώς- να δανείζουμε συνεχώς και να ανταλλάσσουμε διάφορα αντικείμενα. Με κορυφαίο απ’ αυτά που δεν επιστράφηκαν ποτέ το στιλό.  

Ειδικά οι γυναίκες δανειζόμαστε ρούχα η μία απ’ την άλλη. Βλέπετε όταν αυτή φιλία κρατάει κοντά δέκα χρόνια, μπορείς να δανειστείς ό,τι να ‘ναι και να το επιστρέψεις και μετά από ένα χρόνο, αφού έτσι γίνεται συνήθως! Μπορείς όμως να πεις ότι συχνά συμβαίνει και το αντίθετο, σου έχει τύχει να ανοίξεις την γκαρνταρόμπα της φίλης σου και να δεις μέσα τα μισά σου χειμωνιάτικα;

Αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο στο γυναικείο πληθυσμό, όταν η μία έχει ξεμείνει από κορσέ και τρέχει στις φίλες της να βρει. Όταν τα αγαπημένα σου τακούνια έχουν θαφτεί κάτω απ’ τη μαξιλάρα του αυτοκινήτου της φίλης σου που της τα είχες δανείσεις καιρό πριν και τα ανακαλύπτεις αφού είχες φάει τον κόσμο για να τα βρεις. Ένα βρισίδι της το ρίχνεις, έτσι; Αν και δεν της είναι αρκετό, αλλά τι να κάνεις αφού είναι το κολλητάρι σου.

Αν όμως έχεις το συνήθειο να δανείζεις δεξιά κι αριστερά, όχι μόνο τα ρούχα σου, αλλά μέχρι και το αυτοκίνητό σου, θα ήταν φρόνιμο να τα δανείζεις σε ανθρώπους που ξέρεις ότι σε κάποια φάση της ζωής σου θα τα πάρεις πίσω σώα κι αβλαβή. Προσοχή, χρήματα θα ήταν πιο σοφό να δανείζεις μόνο σε ανθρώπους που έχεις το θάρρος να τους τα ζητήσεις πίσω, γιατί μετά θα τρέχεις να καλύψεις τα ακάλυπτα.

Φυσικά, μπορεί να καταντήσει κι άκρως ενοχλητικό το γεγονός ότι δε βλέπεις να σου επιστρέφονται ποτέ τα προσωπικά σου αντικείμενα και τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι είτε να πας να τα ζητήσεις ή να το εμπεδώσεις πως δε θα το πάρεις ποτέ πίσω.

Σε τρώει κατά βάθος όταν το αγαπημένο σου παλτό το χαίρεται κάποιος άλλος και ξέρεις ότι στην ουσία δεν είναι πια δικό σου, γι’ αυτό καλό θα ήταν να πας να αγοράσεις ένα άλλο, γιατί χλωμό το βλέπω να επιστρέψει ξανά στη θέση του. Και να πας να το ζητήσεις μετά από τόσο καιρό, μπορεί να επιστραφεί σε τραγική κατάσταση, άρα ήρθε η ώρα για shopping για να καλύψουμε τα περσινά μας.

Και πες πως καλά θα ήταν να πάρεις πίσω τη μισή σου ντουλάπα, αλλά ακόμα καλύτερα θα ήταν να γύριζες πίσω το χρόνο για να πάρεις τις λάθος αγάπες που είχες δώσει και δεν ανταποδόθηκαν ποτέ. Αυτό θα είναι το μόνο που θα σε καίει για καιρό.

Τα ρούχα μπορείς να τα αντικαταστήσεις, αλλά το χρόνο που ξόδεψες για λάθος άτομα και τα βράδια που εσύ χρεώθηκες για μια λάθος αγάπη, για τα ψεύτικα φιλιά που πήρες και τις άδειες αγκαλιές, για όλα αυτά δε θα πάρεις τίποτα και ποτέ πίσω, παρά μόνο ένα αντίο.

Καλό θα ήταν να κρατάς τα προσωπικά σου αντικείμενα στον τόπο τους και την καρδιά σου εκεί που είναι, διαφορετικά θα τρέχεις να γεμίσεις το κενό που εσύ μόνος σου έχεις δημιουργήσει στον εαυτό σου, κανείς δε φταίει παρά μόνο εσύ κι οι επιλογές σου. Την επόμενη φορά να είσαι πιο συνειδητοποιημένος και να έχεις πάντα το θάρρος, αλλά και το θράσος να τα ζητήσεις πίσω.

 

Επιμέλεια Κειμένου Χρυσώς Καλούδη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Χρυσώ Καλούδη