Δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από την υγεία. Όλοι το ξέρουμε απλά αν είμαστε τυχεροί και ευλογημένοι να είμαστε υγιείς, το θεωρούμε δεδομένο μέχρι να μας σκάσει καμιά βόμβα δίπλα μας και να ταρακουνηθούμε.

Και το ταρακούνημα είναι μεγαλύτερο αν μάθουμε ότι το κακό νέο αφορά σε παιδάκι.

Υπάρχουν γύρω μας, παραδίπλα μας, παιδάκια που αντί να είναι ανέμελα, να ζούνε χαρούμενα την παιδική τους ηλικία, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Νοσούν, παλεύουν με χημειοθεραπείες και αλωπεκίες και σαν να μη τους έφτανε αυτό, περνάνε και τη ψυχολογική δοκιμασία να βλέπουν τα μαλλάκια τους να πέφτουν.

Εμείς γιατροί δεν είμαστε αλλά ανακούφιση δεν προσφέρουν μόνο οι ιατρικές γνώσεις και πρακτικές. Υπάρχουν τρόποι να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας να ανεβάσουμε την ψυχολογία τους. Κι όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το ανεβασμένο ηθικό.

Ένας από τους τρόπους που θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε αυτό, είναι ο εξής: όσοι έχουμε μακριά, μη ταλαιπωρημένα μαλλιά, κάνουμε μια ανανέωση στην κουπ μας, κόβοντας τα. Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι και κάτι που σκεφτόμαστε ανά διαστήματα να κάνουμε και διστάζουμε αλλά τώρα έχουμε ένα –σοβαρό- λόγο παραπάνω να κάνουμε τη σκέψη πράξη. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Πού θα ωφελήσει αυτό;

Κόβοντας τα μακριά, καλής κατάστασης μαλλιά μας και δωρίζοντας τα, συμβάλλουμε στην επίτευξη ενός καλού σκοπού, τη δημιουργία περουκών που διατίθενται δωρεάν στα παιδάκια που έχουν χάσει τα μαλλάκια τους.

Είναι μια κίνηση την οποία εύκολα μπορούμε να κάνουμε και να ανακουφίσουμε κάπως κι εκείνα που υποφέρουν και τους γονείς τους που πονάνε δυό φορές γι’ αυτά. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να βλέπεις το παιδί σου πονεμένο, στενοχωρημένο, άρρωστο.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Πάμε σε συγκεκριμένα κομμωτήρια που συμμετέχουν στην κίνηση αλληλεγγύης γι’ αυτό τον σκοπό, τα οποία κουρεύουν δωρεάν τους δωρητές ή κόβουμε μόνοι μας τα μαλλιά μας, ιδανικά μια κοτσίδα μη βαμμένων μαλλιών μήκους 20-22 εκατοστών, τα οποία με την σειρά τους στέλνονται στην ομάδα που αναλαμβάνει να τα στείλει στην εταιρία που φτιάχνει δωρεάν περούκες για παιδιά.

Δεν μας κοστίζει τίποτα, ούτε σε χρόνο ούτε σε χρήμα, αντιθέτως, εισπράττουμε κι ας μην είναι αυτός ο στόχος μας. Κι αυτό συμβαίνει γιατί το αίσθημα της προσφοράς είναι ανεκτίμητο. Η ηθική και ψυχική ικανοποίηση που λαμβάνουμε προσφέροντας δεν περιγράφεται. Η αύξηση της αυτοεκτίμησης μας και το αίσθημα ότι δε μένουμε απαθείς στα προβλήματα των άλλων, μας πάει ένα βήμα παραπέρα, μας βελτιώνει σαν ανθρώπους, μας εξελίσσει σαν προσωπικότητες.

Ταυτόχρονα, συνειδητοποιούμε ότι είμαστε τυχεροί. Σταματάμε -τουλάχιστον για ένα διάστημα- να γκρινιάζουμε γι’ αυτά που θέλουμε αλλά δεν έχουμε, τις ατυχίες μας και τα προβλήματα μας. Γιατί όλα αυτά δεν πιάνουν μία μπροστά σε θέματα υγείας. Όλοι το ξέρουμε κι όλοι το ξεχνάμε μέχρι να μας ταρακουνήσει κάποιο γεγονός που συμβαίνει δίπλα μας, για να το ξαναθυμηθούμε μέχρι να το ξαναξεχάσουμε.

Έχουμε λοιπόν την δυνατότητα να σχηματίσουμε ένα χαμόγελο στο πρόσωπο ενός παιδιού που περνάει δύσκολες ώρες. Για ‘μας είναι απλές τρίχες που θα ξαναμακρίνουν, κάνουμε κι ανανέωση στο μαλλί μας, ενώ για εκείνο, είναι πολύ περισσότερα. Θα έχει στο κεφαλάκι του φυσικό μαλλί, μέχρι να αποκτήσει ξανά πίσω το δικό του και δε θα έχει να αντιμετωπίζει καθημερινά τον καθρέφτη του και τα περίεργα βλέμματα του κόσμου στο δρόμο.

Βλέμματα περιέργειας και οίκτου, τα οποία όχι απλά δεν συμβάλουν σε κάτι αλλά καταρρακώνουν την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία του ασθενή. Κι όπως σε όλα τα πράγματα, πόσο μάλλον σ’ αυτά τα θέματα όλοι ξέρουμε ότι η καλή ψυχολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία ίασης του ασθενή.

Η δωρεά μαλλιών είναι ένας τρόπος αλλά υπάρχουν κι άλλοι τόσοι για να προσφέρουμε, όσο κι όπως μπορεί ο καθένας μας.

Ο εθελοντισμός, γιατί κι αυτή η κίνηση μικρό παρακλάδι του εθελοντισμού είναι, αφού ανιδιοτελώς και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, υποστηρίζουμε τις δράσεις μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας προς όφελος κάποιου τρίτου, σε όποια έκφανση του, είναι καθήκον μας. 

Σε μια εποχή που οι πιο πολλοί κοιτάζουν την πάρτη τους, ας κάνουμε εμείς τη διαφορά και το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο κόσμο, που θα βασίζεται στην ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη, για να ακολουθήσουν κι οι υπόλοιποι.

Η αλλαγή που θέλουμε να γίνει στον κόσμο ξεκινάει από το ν’ αλλάξουμε εμείς τους εαυτούς μας, προσπαθώντας να μη κλείνουμε τα μάτια και να μην προσπερνάμε την σκληρή πραγματικότητα, μα ν’ αναλαμβάνουμε ενεργή δράση.

Μια καλή αρχή μπορεί να είναι αυτή, προσφέροντας τα μαλλιά μας για ένα καλό σκοπό.

Συντάκτης: Έφη Φωτεινού