Είμαστε μια κατηγορία ανθρώπων που όταν φτιάχνουμε λίστα για το σούπερ-μάρκετ το πρώτο πράγμα που γράφουμε είναι κέτσαπ. Οι βιομηχανίες μας έχουν καταλάβει και για αυτό το λόγο μας δίνουν τρομερές επιλογές. Κέτσαπ κλασική, κέτσαπ gourmet, κέτσαπ βιολογική ακόμα και κέτσαπ με 70% λιγότερη ζάχαρη για να προσέχουμε τη γραμμή μας.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι όσες παραλλαγές κι αν βγάλουν η κλασική κέτσαπ είναι σταθερή αξία στο διατροφολόγιό μας. Τις δοκιμάσαμε όλες και καταλήξαμε στην αρχική μας επιλογή. Όλοι πίστευαν ότι αυτή η φάση θα μας πέρναγε μετά το τέλος της εφηβεία αλλά δε δικαιώθηκαν. Όσο κι αν μεγαλώσουμε θα έχει παντοτινή θέση στο ψυγείο μας και θα αντικαθιστά την σάλτσα ντομάτας για πάντα.

Εμείς που ανήκουμε σ΄ αυτή την κατηγορία, έχουμε κοινό χαρακτηριστικό την τεμπελιά. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δε μαγειρεύουμε και χρησιμοποιούμε τα ντουλάπια της κουζίνας μας για να βάζουμε τα πουλόβερ τους χειμερινούς μήνες και το ψυγείο για τα αντηλιακά το καλοκαίρι. Είναι ο λόγος που είμαστε αναβλητικοί, αφήνουμε τα πάντα για την τελευταία στιγμή πιστεύοντας ότι θα βρουν ένα τρόπο να γίνουν από μόνα τους και πολλές φορές επαληθευόμαστε.

Όσο κι αν έχουν προσπαθήσει να αλλάξουν αυτή τη χαριτωμένη μας εμμονή προσφέροντάς μας τη γκουρμέ σος που βάζουν πάνω στις πατάτες τους δε μας πείθουν να απαρνηθούμε το δώρο που έκαναν οι Κινέζοι στην ανθρωπότητα. Την κέτσαπ! Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η αλήθεια, δεν είναι αμερικάνικη εφεύρεση. Είναι ένα ακόμα ψέμα που έχουν πλασάρει οι Αμερικάνοι στον πλανήτη, και καρπώνονται την επιτυχία.

Οι κετσαπομανείς μπορούμε να συνοδέψουμε τα πάντα με την κέτσαπ. Όταν την ανακαλύψαμε τη βάζαμε μέχρι και στο μουσακά της μαμάς και οι προσπάθειές της να την αντικαταστήσει με το χυμό ντομάτας, δυστυχώς έπεσαν στο κενό. Μεγαλώνοντας σταματήσαμε τις υπερβολές και την περιορίσαμε στις πατάτες, τα μακαρόνια, κι όλων των ειδών τα πουλερικά.

Τρεφόμαστε με συσκευασμένα προϊόντα  και  θεωρούμε το μαγείρεμα σπατάλη χρόνου. Είναι χαζό να χαλάμε μία ώρα το λιγότερο από την ζωή μας για να μαγειρέψουμε κάτι που θα καταναλώσουμε σε δέκα λεπτά. Αρνούμαστε να χάνουμε τον πολύτιμο χρόνο μας για να καθαρίζουμε κρεμμύδια. Πονεμένη ιστορία τα κρεμμύδια, τόσο κλάμα ούτε με το «lion king». Αν έχετε φίλους που ανήκουν στην κατηγορία «κετσαπομανείς» το πιο πιθανόν είναι να τους έχετε δει να φορούν το κράνος της μηχανής για να καταφέρουν να καθαρίσουν το λαχανικό του διαβόλου, αν όχι οι δικοί μου φίλοι είναι περισσότερο πειραγμένοι απ’ όσο πρέπει.

Οι διατροφικές μας συνήθεις δεν είναι τυχαίο που μοιάζουν με τις συνήθεις των παιδιών. Συμβολίζουν την άρνησή μας να μεγαλώσουμε. Σιχαινόμαστε τα κυριλέ εστιατόρια που συνοδεύουν τα πιάτα τους με σος βατόμουρου και λατρεύουμε το πλαστικό φαγητό των goodies, συνοδευόμενο με κέτσαπ φυσικά. Τιμή και σεβασμό στα goodies για την πατέντα με το μηχάνημα που μπορείς να βάζεις όση κέτσαπ θες και να γεμίζεις και το άδειο μπουκάλι άμα λάχει!

Οι κετσαπομανείς είμαστε παιδιά φυλακισμένα σε σώμα ενηλίκου, κι αυτή η παιδικότητα, παρ’ όλο που φαίνεται στις διατροφικές μας συνήθειες και στα πασαλειμμένα με κέτσαπ μούτρα μας, δεν περιορίζεται μόνο εκεί.

Θα μας πετύχετε να τραγουδάμε στην μέση του δρόμου και να κάνουμε φασαρία σε δημόσιους χώρους. Όλες οι βιβλιοθήκες της χώρας έχουν φωτογραφίες μας με τη λεζάντα «απαγορεύεται η είσοδος» αλλά δεν πειράζει, έτσι και αλλιώς η εργασία θα γίνει από μόνη της γιατί το ευχηθήκαμε κι οι ευχές των παιδιών, μικρών και μεγάλων, πάντα πιάνουν.

Για όλα αυτά μας αγαπάτε λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους ενήλικες που ξέρουν να μαγειρεύουν και γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο τηγάνι και το wok. Εμείς σας αγαπάμε επειδή έχετε πάντα μια κέτσαπ στο ψυγείο σας όταν μας περιμένετε για επίσκεψη.

 

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Κοτσόβολου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Αγγελική Κοτσόβολου