Γυρνώντας απ’ τη σχολή ένα καταμεσήμερο παρατήρησα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που συνάντησα στο δρόμο είχαν βάλει τα μπανιερά τους, είχαν ζαλωθεί τις πετσέτες θαλάσσης τους και πήγαιναν σε κάποιο beach bar -φαντάζομαι. Δεν τους ζήλεψα καθόλου (όπως ίσως υποθέτετε) και θα σας αποκαλύψω το λόγο ευθύς αμέσως. Είτε είσαι με το αίσθημα είτε με παρέα ή ακόμα και μόνος, οι παραλίες είναι καλύτερες το βράδυ.

Αρχικά δε χρειάζεται να πήξεις στην κίνηση και να τυφλώνεσαι απ’ τον ήλιο μέχρι  να φτάσεις στον προορισμό σου. Οι δρόμοι αρχίζουν ν’ αδειάζουν όσο βαθαίνει η νύχτα. Αφού φτάσεις μπορείς να παρκάρεις πάρα πολύ εύκολα. Δε χρειάζεται να «κλείσεις» τον μπροστινό σου ούτε να αγχώνεσαι για το αν αυτός θα σε ψάχνει ανάμεσα σ’ ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Οι παραλίες το βράδυ είναι άδειες. Το πολύ-πολύ να υπάρχει ένα ακόμα ζευγάρι που δε θα σας ενοχλήσει ούτε θα το ενοχλήσετε. Είστε ερωτευμένοι και θέλετε να περάσετε όμορφα κι εκτός του σπιτιού. Να πάτε κι εσείς στην παραλία και να μοιραστείτε αγκαλιά την ίδια πετσέτα.

Αν πραγματοποιήσετε το πλάνο σας ένα σαββατιάτικο μεσημέρι είναι πολύ πιθανόν να έρθετε αντιμέτωποι με αδιάκριτα βλέμματα που προέρχονται απ’ τη –συμπαθέστατη κατά τ’ άλλα– μαμά, που κυνηγάει το μικρό Γιωργάκη να φάει το κεφτεδάκι του. Εσείς με τη σειρά σας θα νιώσετε ένοχοι απέναντι στο πιτσιρίκι που του στιγματίσατε την παιδική ηλικία με εικόνες που δεν έπρεπε. Αν είστε άτυχοι ίσως ακούσετε απ’ το βάθος μια τσιριχτή φωνούλα να αναφωνεί «μαμά, μαμά, κοίτα φιλιούνται». Κάπως έτσι η καλή σας διάθεση καταλήγει να κάνει παρέα με τις τσιπούρες στο βαθύ ωκεανό.

Τα καλοκαίρια –κι οι παραλίες– δεν είναι μόνο για τους ερωτευμένους και τα ζευγάρια. Υπάρχουν κι όλοι οι άλλοι που πάνε παραλία με φίλους. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια οκταμελή παρέα που ψάχνει ξαπλώστρες –και ποτέ δε βρίσκει– ενώ περπατάει στην καυτή άμμο. Έπειτα είναι και το άλλο. Πολλοί άνθρωποι άρα και πολλά διαφορετικά ωράρια. Είναι δύσκολο να συγχρονιστείτε όλοι. Κάποιος θα δουλεύει και κάποιος άλλος θα θέλει να κοιμηθεί.

Όταν όμως ειπωθεί η πρόταση για βραδινό μπάνιο, που θα περιλαμβάνει μπίρες και φωτιά στην άμμο κανένας δε θα μπορέσει να αρνηθεί. Τώρα, αν υπάρχει μεταξύ σας κάποιος που δουλεύει βράδυ, ας πει κι αυτός ότι ανέβασε 40 πυρετό και δεν μπορεί να πάει. Ένα αθώο ψεματάκι δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Όλοι θα πουν ναι σε μια τέτοια πρόταση γιατί κανένας δε θα σκεφτεί την ταλαιπωρία μέχρι να βρει ξαπλώστρες ούτε τους ενοχλητικούς τύπους που θα παίζουν ρακέτες και θα εκσφενδονίζουν το μπαλάκι τους σ’ όποιο κεφάλι βρουν.

Το καλοκαίρι δε σημαίνει πάντα χαρά και ξεγνοιασιά. Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν εναρμονίζονται με τον αισιόδοξο καιρό. Για κακή τους τύχη, η στραβή τους βρήκε ντάλα καλοκαίρι. Χώρισαν ή τσακώθηκαν με κάποιο φίλο ή απολύθηκαν απ’ τη δουλειά. Δυστυχώς, δεν μπορούν να κουκουλωθούν με το πάπλωμα και να πιούν ζεστή σοκολάτα μπροστά απ’ το τζάκι, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μπορούν όμως να πάνε μια βόλτα στην παραλία που βρίσκεται κοντά στο σπίτι τους. Εκείνες τις νυχτερινές ώρες που δε θα τους αποσπούν οι λουόμενοι θυμίζοντάς τους τα προβλήματά τους. Να «βουλιάξουν» στις σκέψεις ενώ κάθονται στην άμμο και τους χτυπάει ο αέρας που μυρίζει αλάτι. Σίγουρα θα το δουν πιο ψύχραιμα και θα βρουν λύση σ’ ό,τι τους απασχολεί πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι αν και κοιτούσαν το ταβάνι στο σπίτι.

Σε όποια φάση κι αν βρίσκεστε λοιπόν, ένα βραδινό μπάνιο ή έστω μια βραδινή βόλτα στην παραλία μπορεί να σας απογειώσει ή να ελαφρύνει το βάρος σας. Κι αν εκεί που έχετε ξαπλώσει στην άμμο και χαζεύετε τον ουρανό, δείτε κανένα αστέρι να αυτοκτονεί κάντε μια ευχή. Τη νύχτα όλα είναι πιθανά!

 

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Κοτσόβολου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Αγγελική Κοτσόβολου