Η εποχή του 21ου αιώνα δεν είναι η καλύτερη εποχή που μπορεί να γεννηθεί κάποιος. Αν είχε γεννηθεί πριν από πενήντα-εξήντα χρόνια θα είχε πολλές πρακτικές δυσκολίες, όμως θα βίωνε την αθωότητα της εποχής και την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, κάτι που δεν υπάρχει στην εποχή μας. Αν γεννηθεί σε εκατό χρόνια θα είναι αξιοζήλευτος. Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στο χρόνο να δούμε πώς θα ζουν οι απόγονοι.

Πρώτα απ’ όλα δε θα είναι δέσμιοι στην εποχή τους, θα μπορούν να πηγαίνουν σε όποια άλλη εποχή θέλουν ανά πάσα στιγμή και να μένουν εκεί για όσο καιρό τους κάνει κέφι.

Με τους ρυθμούς που προχωράει η επιστήμη σίγουρα θα έχουν εφευρεθεί οι χρονομηχανές, που θα είναι πρώτες στις λίστες για τον Άγιο-Βασίλη. Θέλει κάποιος να πεταχτεί σε συναυλία των Rolling Stones; Κανένα πρόβλημα, μπαίνει στην χρονομηχανή του, πατάει το κουμπάκι και βρίσκεται κάτω από το stage να χοροπηδά σαν τον τρελό. Θέλει να δει τον Marlon Brando από κοντά; Επίσης κανένα πρόβλημα, μεταφέρεται στην εποχή του και του ζητάει αυτόγραφο.

Οι ρυθμοί της ζωής σίγουρα θα έχουν αλλάξει. Σήμερα είναι τρομερά απαιτητικοί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερος χρόνος και να είναι όλοι εξαντλημένοι. Αυτό αποκλείεται να συμβαίνει στο μέλλον. Αφενός γιατί θα έχουν εφευρεθεί τα ρομπότ που θα γλυτώνουν τους κοινούς θνητούς από τις βαρετές δουλειές. Αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα από σίδερα και βίδες θα καθαρίζουν το σπίτι, θα μαγειρεύουν, θα βάζουν πλυντήριο και θα σιδερώνουν. Όχι μόνο θα τους γλυτώνουν από τις βαρετές δουλειές, αλλά θα τους υποδέχονται με ένα πλατύ χαμόγελο όταν γυρνάνε σπίτι.

Αφετέρου δε θα είναι κανένας εξαντλημένος γιατί θα έχει εφευρεθεί το ελιξίριο της νεότητας. Ο χρόνος θα είναι σχετικός κι όχι πραγματικός. Η χαρά των γυναικών· θα είναι εξήντα χρονών και θα έχουν τις αντοχές και την εμφάνιση μιας εικοσάχρονης. Φήμες λένε ότι κάποιοι που θα είναι εξαιρετικά ευφυής θα έχουν το προνόμιο της αθανασίας, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο καλό. Άλλωστε ποιος θα ήθελε να ζει για πάντα;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας θα τους λυτρώσει από ένα επιπλέον πρόβλημα. Τα ηλίθια μεθυσμένα μηνύματα που εμείς μετανιώνουμε το επόμενο πρωί. Κάθε φορά που θα προσπαθούν μέσα στη σούρα τους να πληκτρολογήσουν το νούμερο, το εξελιγμένο κινητό θα παίρνει την πρωτοβουλία και θα τους χαστουκίζει μέχρι να καταλάβουν τη μαλακία τους. Επομένως δε θα γίνονται ρεζίλι μπερδεύοντας το «έλειψες» με το «έγλυψες».

Η εξέλιξη δε θα έρθει μόνο στις συσκευές αλλά και στις ικανότητες που θα έχουν οι άνθρωποι. Θα είναι όλοι σούπερ ήρωες! Θα τους περάσουν με ένα καλώδιο στον εγκέφαλο μια τόση δα συσκευή που θα μπορεί να διαβάζει τη σκέψη του συνομιλητή τους, ούτε θα ψάχνουν τηλέφωνα ούτε θα πιστεύουν φήμες. Σίγουρα αυτός ο νέος κόσμος θα είναι απαλλαγμένος από το ψέμα κι από την κατινιά.

Θα υπάρχουν αληθινοί φίλοι και σύντροφοι που θα ταξιδεύουν. Στους ανθρώπους του μέλλοντος θα αρέσουν σίγουρα τα ταξίδια γιατί θα έχουν περισσότερες επιλογές απ’ ό,τι εμείς και δε θα συνωστίζονται στα λιμάνια κάθε καλοκαίρι, γιατί θα έχουν τα δικά τους μεταφορικά μέσα που σχεδόν θα τους διακτινίζουν σε άλλους πλανήτες.

Εκτός από τον πλανήτη Γη θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στους υπόλοιπους πλανήτες. Θα έχουν κλείσει ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στον Κρόνο και μια πανσιόν στο Δία, που θα είναι για τους πιο εναλλακτικούς. Όμως ακόμα και μετά από εκατό χρόνια πιστεύω ότι το Αιγαίο θα αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεσιτικές εταιρίες που πουλάνε οικόπεδα στα διάστημα, ελπίζω αυτοί που τα αγοράζουν να έχουν κληρονόμους.

Οι μελλοντικοί άνθρωποι θα είναι τόσο τυχεροί που σχεδόν τους μισώ. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να γίνουμε σαν κι αυτούς που γκρινιάζουν για τη μοίρα τους. Μπορεί η ζωή να είναι άδικη αλλά ακόμα κι έτσι είναι ωραία. Άνθρωποι του 21ου, αιώνα απολαύστε την.

 

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Κοτσόβολου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Αγγελική Κοτσόβολου