Είναι ψυχές βασανισμένες. Βίωσαν την εγκατάλειψη και την απόρριψη. Έζησαν την απειλή, τον κίνδυνο, το φόβο. Το μόνο που χρειάζονται είναι αγάπη. Σκύλοι-παλαιστές, σκύλοι-κυνηγοί, σκύλοι-διασκεδαστές. Ζώα που κάποιοι αποφάσισαν πως δεν αξίζουν πια. Ή απλά ζώα που γεννήθηκαν στο δρόμο. Σκύλοι αδέσποτοι που βρήκαν ένα προσωρινό σπίτι. Σκύλοι κακοποιημένοι που βρήκαν τους σωτήρες τους. Ζώα που μεγάλωσαν για να ικανοποιούν τις ειδεχθείς ανάγκες μυαλών άρρωστων. Αυτά τα πλάσματα κατοικούν στις φιλοζωικές σε όλη την Ελλάδα.

Τα φιλοζωικά σωματεία είναι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ανθρώπων που προσφέρουν υπηρεσίες, χρήματα, χρόνο κι αγάπη σε κάθε ζώο που το έχει ανάγκη. Λειτουργούν εθελοντικά με κοινό στόχο την αποκατάσταση ευημερίας κάθε έμβιου πλάσματος και την προστασία τους απ’ τον μεγαλύτερο κίνδυνο και θηρευτή, τον άνθρωπο.

Αν επισκεφθείς τις εγκαταστάσεις τους δε θα δεις μόνο γνωστές κι ακριβές ράτσες ούτε καλλωπισμένα, παιχνιδιάρικα, νεαρά κουτάβια, που ο καθένας επιθυμεί να αποκτήσει. Θα δεις πλάσματα φοβισμένα που δύσκολα θα σε πλησιάσουν. Σώματα και ψυχές γεμάτες ουλές και σημάδια από προηγούμενη κακοποίηση. Ζώα μεγάλα σε ηλικία να αναζητούν, στα τελευταία στάδια της ζωής τους, ένα χέρι να τους δώσει την αγάπη που γυρεύουν.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν απευθύνονται σε τέτοιες οργανώσεις όταν αποφασίζουν να αποκτήσουν κάποιο κατοικίδιο. Αφενός, η λειψή ενημέρωση κι αφετέρου, η προτίμηση απόκτησης μιας αγαπημένης, καθαρόαιμης ράτσας ωθούν τους περισσότερους στην αγορά. Την ίδια στιγμή που τόσες άλλες ψυχές περιμένουν εκείνον που θα τους δώσει το ενδιαφέρον και την αγάπη που άλλοι τους στέρησαν.

Η διαδικασία υιοθεσίας ενός ζώου από φιλοζωικές οργανώσεις ή κάποιον ιδιώτη φιλόζωο είναι απλή. Επισκέπτεσαι έναν τέτοιον χώρο –τον πιο κοντινό στην περιοχή σου– κι έρχεσαι σε επαφή με τους υπεύθυνους. Στη συνέχεια, δέχεσαι μια σειρά ερωτήσεων ώστε να εντοπιστεί αν πληροίς τις προϋποθέσεις για να υιοθετήσεις. Ελέγχεται αν υπάρχει κάποια προηγούμενη δικαστική κατηγορία για κακοποίηση ζώων, αν μπορείς να υιοθετήσεις ένα σκύλο κι αν οι συνθήκες ζωής σου σού επιτρέπουν να προχωρήσεις σε αυτή την ενέργεια. Αυτά είναι απαραίτητα για να καταστεί βέβαιο πως το υιοθετημένο ζώο έχει βρει το σωστό σπίτι και τον κηδεμόνα που περίμενε.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τέτοιες ταλαιπωρημένες ψυχές βρέθηκαν μισοπεθαμένες κι ενώ κανείς δεν πίστευε πως θα τα καταφέρουν, με την προσοχή και το ενδιαφέρον των φιλοζωικών, μεταμορφώθηκαν σε πλήρως υγιή σκυλιά, έτοιμα να βρουν το παντοτινό τους σπίτι. Έτοιμα σωματικά και κυρίως ψυχικά. Βλέπεις πόσο σημαντικό είναι το έργο τους;

Τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα φτάνουν τα τρία εκατομμύρια. Από αυτά το 70% είναι εγκαταλελειμμένα και δε γεννήθηκαν στους δρόμους. Το ποσοστό κακοποίησης σκύλων, ανά τον κόσμο, αυξάνεται συνεχώς. Παρ’ όλο που τα δικαιώματα των ζώων έχουν πλήρη νομική υπόσταση. Παρ’ όλο που οι παραβάτες μπορεί να χρεωθούν με πίστωση μέχρι και 30,000 ευρώ.

Παρά τον πόνο και την ψυχική οδύνη που μπορεί να έχουν υποστεί δε λένε ποτέ «όχι» στο να προσφέρουν λίγη περισσότερη αγάπη. Αρκεί να τους δώσεις κι εσύ τη δική σου. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να γίνουν όπως πριν –ή και καλύτερα–, μα αξίζει να τον δώσεις. Ίσως πάρει καιρό να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους, μα έχε υπομονή. Και να είσαι σίγουρος πως θα σου το ανταποδώσουν μέχρι την τελευταία τους πνοή.

Δε ζητούν κάτι παραπάνω απ’ τα βασικά, μα προσφέρουν πολύ περισσότερα. Είναι ο φίλος που πάντα θα έχεις δίπλα σου. Εκείνος που θα σκουπίζει τα δάκρυά σου κι ας μην καταλαβαίνει γιατί είσαι θλιμμένος. Εκείνος που θα σε περιμένει στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα και θα σε βοηθήσει να διώξεις κάθε νεύρο κι ένταση από πάνω σου. Σε βοηθά να δεις μέσα απ’ τα μάτια του τον κόσμο. Έναν κόσμο ανιδιοτελή, χωρίς εγωισμούς και κακία. Έναν κόσμο γεμάτο αγάπη.

Με την υιοθεσία ενός σκύλου δε βοηθάς απλά κάποιο αδέσποτο να βρει ένα σπίτι. Βοηθάς ένα πλάσμα να βρει την πίστη του στη μικρή ζωή που του απομένει. Να νιώσει ασφάλεια. Να νιώσει την αγάπη. Να κοιμηθεί και να ηρεμήσει για πρώτη φορά η καρδιά του από κάθε φόβο κι ένταση. Να αφεθεί ελεύθερο απ’ την καχυποψία και τη συνεχή επαγρύπνηση. Και, τέλος, να αφήσει την τελευταία του πνοή με την ψυχή του να χαμογελά.

Κι από την άλλη εκείνο βοηθά εσένα να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Τι περιμένεις, λοιπόν;

 

Συντάκτης: Εβίτα Μαρασλή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη