Απωθημένο: Η παρακίνηση του εαυτού μας να υπερβεί τα προσωπικά του όρια, ηθικές αξίες και κανόνες ώστε να κατακτήσει αυτό που απελπιστικά ζητά η καρδιά του. Ένας ανικανοποίητος πόθος, μια αχόρταγη καταπιεσμένη επιθυμία που κατοικεί στο υποσυνείδητο έτοιμη να ξεχυθεί στην επιφάνεια σα χίμαιρα ανά πάσα στιγμή και να σε κατασπαράξει δίχως τύψεις, δίχως έλεος. Προέρχεται από τη λέξη «απωθώ» που σημαίνει παρακινώ/απομακρύνω κι είναι μεγάλη η κουβέντα τούτη, διότι όσο εσύ πολεμάς να ξεχάσεις, τόσο εμφανίζεται μπροστά σου. Υπάρχει όμως διαφυγή; Η σύντομη απάντηση είναι «ναι, υπάρχει». Ακολουθούν 5 τρόποι να ξεπεράσεις εκείνο το απωθημένο που σε κρατάει πίσω:

 

1) Από απωθημένο, σε απομυθοποιημένο

Αφαίρεσέ του το «κουστούμι» του ιδανικού, ήρθε η ώρα να κατέβει από το βάθρο και να του αφαιρεθεί το μετάλλιο της πρωτιάς γιατί πρώτα θα μπαίνεις τώρα εσύ. Πάρε το απωθημένο σου κι απλοποίησέ το , τόνισε κι ονόμασε όλα εκείνα τα αρνητικά του χαρακτηριστικά που για καιρό παρέβλεψες γιατί το ποθούσες, επίτρεψε στον εαυτό σου να τα δει όλα -ίσως να μην ήταν όλα τόσο όμορφα- και θα έρθει η ώρα για επιστροφή στην πραγματικότητα.

 

2) Fake it until you make it που λέει και η Rihanna

Αντί να σκορπίζεις άδικα τα δάκρυά σου για τη χαμένη σου αγάπη μέσα στις πιτζάμες σου αγκαλιά με πατατάκια, προτείνω να βάλεις τα καλά σου και να δεχτείς εκείνη την έξοδο που συνέχεια αναβάλλεις περιμένοντας την ειδοποίηση του messenger. Να είσαι ανοιχτός σε προτάσεις -ένα ραντεβού δεν έβλαψε κανέναν γέλα, πέρνα καλά, ζήσε. Η λέξη «όχι» απαγορεύεται ρητά. Ακόμα κι αν δε νιώθεις έτοιμος για κάτι παραπάνω, δε χρειάζεται να το κάνεις, απλώς δοκίμασε να δώσεις μια ευκαιρία. Μόνο σε καλό θα σου βγει.

 

3) Ανάλυσέ το

Τι σου άρεσε, γιατί σου άρεσε, πώς ένιωθες, γιατί το ένιωθες, γιατί κατά την άποψή σου δε σας βγήκε, τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ποια θα ήταν η ιδανική εξέλιξη αν γινόταν σχέση, θα σου άρεσε εξίσου; Τι είναι αυτό που σε ελκύει τόσο; Πάρε χαρτί και στυλό και γράψε όσα νιώθεις, ύστερα γράψε όσα έχουν συμβεί σαν να έχουν συμβεί σ’ ένα άλλο άτομο κι όχι σε σένα (και στείλε το κείμενό σου στο pillowfights, κάπως έτσι ξεκινήσαμε όλοι). Θα βοηθήσει να δεις τη κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία, αντικειμενικά. Συχνά, όταν βρισκόμαστε σε μια περίπλοκη κατάσταση είναι δύσκολο να δούμε καθαρά, με αποτέλεσμα να εξιδανικεύουμε καταστάσεις και πρόσωπα.

 

4) Γενναιότητα

Αν υπάρχει έστω και μια μικρή δόση ελπίδας, δείξε γενναιότητα. Πάρε εκείνο το τηλέφωνο, στείλε το μήνυμα, γράψε ένα γράμμα, πήγαινε βρες το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει. Αν δε νιώθεις αρκετά γενναίος, μη φοβάσαι, το pillowfights έχει τη λύση. Στείλε ανώνυμα ένα ραβασάκι και πες εκείνο το «σε θέλω» που τόσο καιρό φοβάσαι και πού ξέρεις; Ίσως τα συναισθήματα να είναι αμοιβαία! Αν όχι μην ανησυχείς αυτό θα σημαίνει ότι ήρθε η ώρα επιτέλους ν’ απελευθερωθείς.

 

 

5) Κλείσε οριστικά τον κύκλο

Διάγραψε τα πάντα: φωτογραφίες, συνομιλίες, αναμνηστικά, αφαίρεσε το άτομο από τα social media (κι από τα ψεύτικα προφίλ), ακόμα κι από τις συζητήσεις με τους κολλητούς. Το όνομα του απωθημένου απαγορεύεται να αναφερθεί ξανά κι οτιδήποτε σου θυμίζει αυτό το πρόσωπο, εξαφάνισέ το μέχρι τελευταίας ρανίδας. Ίσως από μέσα σου να μην μπορείς να το αφαιρέσεις τόσο εύκολα, αλλά σίγουρα μπορείς να σταματήσεις να φέρνεις την εικόνα του ξανά και ξανά μπροστά σου σαν εθισμένος, περιμένοντας ν’ αλλάξει μαγικά κάτι. Πάρε τον έλεγχο, χώνεψέ το, πάρε την απόφαση και κλείσε τον κύκλο. Θύμισε στον εαυτό σου ότι αξίζεις καλύτερα.

Ίσως όταν λέμε «απωθημένο φυγείν αδύνατο» ν’ ακούγεται ρομαντικό, γιατί το απαγορευμένο πάντα μας ελκύει. Ίσως πάλι και να ήρθε ώρα να επιλέξουμε επιτέλους συνειδητά τα αμοιβαία. Ο έρωτας έρχεται και στα παίρνει όλα, δε ζητιανεύει για λίγη προσοχή, αντιθέτως την απαιτεί όλη. Κι αν δεν είναι αμοιβαίο, ας φύγει και να πάει στο καλό.

Συντάκτης: Σταυρίνα Τσατσανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου