Κάθε αρχή, έχει κι ένα τέλος λένε. Οι ερωτικές σχέσεις δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση, μιας κι όλοι έχουμε βιώσει παραπάνω από έναν επώδυνο χωρισμό. Είτε μακροχρόνια, είτε σύντομη, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, από τη στιγμή που επενδύσαμε ενέργεια και χρόνο, η λήξη αδιαμφισβήτητα θα είναι συναισθηματικά δύσκολη κατάσταση. Ενώ δεν υπάρχει σωστός τρόπος να χωριστούν οι δρόμοι ενός ζευγαριού, υπάρχουν σίγουρα κάποια λάθη που πρέπει πάση θυσία να αποφεύγονται. Κι αφού χωρίσατε και το διαλύσατε, θέλεις να βγεις, να πιεις και να καταστραφείς όπως λέει και ο Οικονομόπουλος. Πριν το κάνεις όμως, μάθε τα 5 αυτά λάθη και πώς να τα αποφύγεις:

 

1) «Στην καρδιά μου νιώθω νταλαβέρι, να ξανά γενείς δικό μου ταίρι»

Πώς να δεχθείς τον χωρισμό; Ειδικά αν ήρθε ξαφνικά είναι λογικό να σου κάτσει λιγάκι βαρύς. Μην προσπαθείς όμως να τον ανατρέψεις στέλνοντας παρακάλια. Αποδέξου πως η σχέση έλαβε τέλος και cltr alt delete. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποιος αγαπάει, μένει.

 

2) «Πάψε να μου κάνεις πια την πάπια, δεν τα τρώγω τέτοια χάπια»

Σκουπίζεις τα δάκρυα, ανοίγεις dating app κι είσαι σε ετοιμότητα για νέο ραντεβού. Ακύρωσέ το και σβήσε την εφαρμογή, η σχέση μόλις τελείωσε, δεν έχεις προλάβει να ξεπεράσεις την προηγούμενη περιπέτεια και πας να μπεις σε νέα; Abort mission γιατί mission impossible και δεν είσαι κι ο Τομ Κρουζ να πονάς με στυλ. Δώσε χρόνο και χώρο στον εαυτό σου, να βιώσει τα στάδια του χωρισμού, να εντοπίσεις τα λάθη που έφεραν τη σχέση στο τέλος της, ώστε να προχωρήσεις ουσιαστικά σε κάτι υγιές.

 

3) «Είπα στους φίλους μου για σένα»

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, μέσα από το τραγούδι του αποδεικνύει για ποιο λόγο δεν πρέπει σε έναν χωρισμό να μαζεύεις τα κολλητάρια αναπαράγοντας επανειλημμένα τη σκηνή του τέλους. Οι φίλοι, σε αγαπούν και σε νοιάζονται, μα οι συμβουλές τους καμιά φορά, μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες και λανθασμένες. Ο κάθε άνθρωπος κρίνει βάσει των δικών του εμπειριών, κι όπως είναι γνωστό, ο καθένας έχει διαφορετική κρίση. Μην αναλύεις την ίδια σκηνή λοιπόν ολημερίς κι ολονυχτίς διότι δε θα βρεις κρυμμένα μυστικά και λέξεις ώστε να τα χρησιμοποιήσεις για να κατανοήσεις για ποιον λόγο έληξε άδοξα το ειδύλλιο. Σημασία έχει ότι έληξε, ήρθε η ώρα να προχωρήσεις μπροστά.

 

4) «Παίρνω μες στο βράδυ, στο σκοτάδι μα κανένα αγάπης σημάδι»

Απελπίζεσαι, σκέφτεσαι πόσο όμορφες στιγμές περάσατε με το ταίρι, θέλεις να ακούσεις έστω τη φωνή του, σε μια στιγμή αδυναμίας σηκώνεις το ακουστικό και καλείς. Σιωπή. Αναπάντητες κλήσεις παντού, που λέει και η θεά η Παπαρίζου. Είναι απόλυτα κατανοητό να θέλεις πιο πολύ, αυτό που μόλις έχασες, μα όσο όμορφες στιγμές κι αν ζήσατε, στο μέλλον σε περιμένουν ακόμη πιο όμορφες με έναν άνθρωπο που θα θέλει να τις ζήσει μαζί σου. Μη σπαταλάς πολύτιμο χρόνο μένοντας σε μια βαλτωμένη κατάσταση, αν δε χωράς να φεύγεις, μην στριμώχνεσαι.

 

5) «Μοναξιά μου όλα μοναξιά μου τίποτα»

Χωρίζεις άραγε σωστά, άμα δεν κλειστείς στο σπίτι για 10 εργάσιμες μέρες αγκαλιά με έναν κουβά οικογενειακό παγωτό; Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Γνωστή φράση «κάθε χωρισμός κι ένας μικρός θάνατος», γνωστή επίσης κι η φράση «στις 9 του μακαρίτη, άλλον έβαλε στο σπίτι» γι’ αυτό και μην το παρακάνεις με τις απορρίψεις στις φιλικές μαζώξεις. Η κοινωνική απομόνωση δεν είναι λύση και σίγουρα δε θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτή τη δύσκολη στιγμή στη ζωή σου. Δε χρειάζεται να περιμένεις την ευτυχία να σου χτυπήσει την πόρτα. Ντύσου, στολίσου, πήγαινε για ένα ποτό, μια βόλτα στο πάρκο, γυμναστήριο, απόκτησε μια νέα εμπειρία. Η ζωή δεν περιμένει και σίγουρα δεν τελειώνει με έναν χωρισμό.

Οι σχέσεις τελειώνουν, αφήνουν μέσα μας σημάδια κι αναμνήσεις, άλλοτε τις θυμόμαστε με νοσταλγία κι άλλοτε με λύπη, μα κάθε βίωμα μάς οδηγεί στο να γνωρίσουμε τι θέλουμε, μα κυρίως και πολύ πιο σημαντικά, μας διδάσκει τι δε θέλουμε και με τι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ποτέ. Ο πόνος φεύγει, η λύπη υποχωρεί, άνθρωποι έρχονται κι άνθρωποι φεύγουν, διότι αυτός είναι ο κύκλος της ζωής. Σημασία έχει να είμαστε γενναίοι και να μη σταματάμε να προσπαθούμε και να πιστευόμαστε στην αληθινή, ολοκληρωτική αγάπη. Αν μόλις χώρισες και νιώθεις πως η ζωή σου τελείωσε, να θυμάσαι πως η ζωή σου τώρα αρχίζει.

Συντάκτης: Σταυρίνα Τσατσανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου