tjkytu

Ο ναρκισσισμός, εφόσον υπάρχει, εμφανώς επιδεινώνεται σε ανθυγιεινές ανθρώπινες σχέσεις. Συχνά, αντιλαμβανόμαστε κι αναγνωρίζουμε πολλές από αυτές τις σχέσεις, άλλες φορές πάλι δρουν πιο ύπουλα και με περισσότερο ευφάνταστους τρόπους, με πρακτικές χειραγώγησης που θα ζήλευε κι ο πιο άξιος μαριονετίστας. Ένας σχετικά ανεξερεύνητος τομέας όπου ο ναρκισσισμός μπορεί να εκδηλωθεί είναι ο σ3ξουαλικός, κάτι για το οποίο δε συζητάμε και πολύ, ακόμα κι αν η σ3ξουαλικότητά μας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμησή μας.

Οι άνθρωποι γοητεύονται εύκολα από ένα ναρκισσιστικό άτομο, γιατί πολύ απλά έχει τα απαραίτητα «εργαλεία» για να τους κερδίσει. Κεκαλυμμένη αλαζονεία φερόμενη ως αυτοπεποίθηση και σιγουριά, χειριστικότητα, ψεύτικη ενσυναίσθηση, υποκριτικό ταλέντο, κούφια λόγια και πλάνα για ένα όμορφο μέλλον, ακραία εκδήλωση αγάπης και φυσικά, εκρηκτικό πάθος. Στο ερωτικό κομμάτι, η έκφραση του ναρκισσιστικού ατόμου είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία: έχει την ικανότητα να κάνει το θύμα του να ξεχάσει κάθε υποτιμητικό σχόλιο, αδιαφορία, ανάρμοστες συμπεριφορές, ανεκπλήρωτες ανάγκες κι από κομπάρσος, μέσα σε 20 λεπτά ερωτικής πράξης, μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή.

Είναι όμως ένα τέλειο κρεβάτι αρκετό για να μη φύγεις από μια καθ’ όλα επιβλαβή σχέση; Ναι, είναι, γιατί το ναρκισσιστικό άτομο τελειοποιεί τις τεχνικές του φλερτ, αφού θεωρεί τη σ3ξουαλική εκμετάλλευση ως μορφή τέχνης κι είναι ένα μέσο για να λάβει θαυμασμό, έγκριση και προσοχή, με μοναδικό σκοπό την εγωιστική του ικανοποίηση, ενώ ταυτόχρονα το άλλο πρόσωπο αισθάνεται μια ευφορία και μια φαινομενική απόλαυση διότι λαμβάνει την προσοχή και την αγάπη που λείπει στους υπόλοιπους τομείς.

Αυτό που οι περισσότεροι ίσως να μη γνωρίζουν, είναι ότι το ναρκισσιστό άτομο στην πραγματικότητα είναι ένα εξαιρετικά εύθραυστο άτομο. Αρκεί μια μικρή ρωγμή στην ύπαρξή του για να γίνει κομμάτια όλο το οικοδόμημα που κρατά όρθιο τον ναρκισσισμό του. Γι’ αυτόν τον λόγο κι η συντήρηση αυτού του ναρκισσισμού είναι μανιώδης από πλευράς του, με όποιον τρόπο και μέσο χρειαστεί, διότι η διάλυση μιας σχέσης που δεν έχει γίνει με δική του απόφαση μπορεί να το οδηγήσει σε υπερβολές και να προκαλέσει εξαιρετικά έντονα κι αρνητικά συναισθήματα που πάση θυσία θέλει να αποφύγει.

Το ναρκισσιστικό άτομο συνήθως εκθέτει την ερωτική/σαγηνευτική του πλευρά προσδοκώντας να κερδίσει επιβεβαίωση, υποταγή και την ευχαρίστηση της κατάκτησης από όσους περισσότερους ερωτικούς συντρόφους μπορεί, αδιαφορώντας για το πόσοι θα πληγωθούν στην πορεία. Αισθήματα όπως η ενοχή, δεν υπάρχουν στην ατζέντα του, καθώς βλέπει τους γύρω του σαν αντικείμενα προς δική του χρήση. Στα «θετικά» το σ3ξ με έναν νάρκισσο είναι εκπληκτικό. Το άτομο αισθάνεται σαν να μπορεί να διαβάσει τη σκέψη του, σαν να γνωρίζει κάθε σπιθαμή του σώματός του, αισθάνεται την ανάγκη να ικανοποιήσει τον νάρκισσο σε κάθε του επιθυμία κι η επαφή μοιάζει σαν τα κορμιά τους να χορεύουν στη μελωδία του ολοκληρωτικού πάθους. Ακούγεται μια απόλυτα ικανοποιητική εμπειρία- ποιος δε θα ήθελε να τη βιώσει;

Αυτός είναι κι ο λόγος που θεωρείται ύπουλη τακτική και μια από τις πιο πετυχημένες στον τομέα της χειραγώγησης. Η απότομη εναλλαγή μετά τον παθιασμένο έρωτα, είναι πτώση από αεροπλάνο δίχως αλεξίπτωτο. Μόλις ληφθεί η επιβεβαίωση, το ναρκισσιστικό άτομο εξαφανίζεται και δεν εννοούμε ότι γυρίζει απλώς πλευρό και κοιμάται. Σε περίπτωση περιστασιακής σχέσης που το επίκεντρο αυτής είναι η ερωτική επαφή, το επόμενο βήμα είναι το ghosting. Αντιθέτως, σε μια συντροφική σχέση, το άτομο φεύγει από το δωμάτιο ή το σπίτι, αφήνοντας το ερωτικό του ταίρι να απορεί για το τι μπορεί να συνέβη.

Αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στο γεγονός πως οι ναρκισσιστές δε δένονται με την ερωτική επαφή, είναι απλώς το μέσο που χρησιμοποιούν για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται η ερωτική πράξη ως στρατηγική για κάθε είδους χειραγώγηση και κακοποίηση που θα δεχθεί το θύμα στο μέλλον, μιας και για μια στιγμή αυτού του ανέλπιστα υπέροχου συναισθήματος, θα υπομείνει οτιδήποτε ο ναρκισσιστής θα το υποβάλλει, σαν εθισμένος που ζητά απεγνωσμένα τη δόση του. Τα ερώτημα παραμένει ένα: Αξίζει μια εξαιρετική ερωτική επαφή να μας κρατήσει σε μια κακής ποιότητας μη υγιή σχέση μ’ ένα άτομο που δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει;

Συντάκτης: Σταυρίνα Τσατσανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου