Ζούνε ανάμεσά μας. Βρίσκονται στον κοινωνικό μας περίγυρο, ανήκουν στις παρέες μας και είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μαζί τους έχουμε μπλεχτεί σε αρκετές βαθυστόχαστες συζητήσεις, οι οποίες συνήθως καταλήγουν να μένουν ημιτελείς, μιας κι από ένα σημείο και μετά είναι αδύνατον να ακολουθήσουμε την πορεία της σκέψης τους.

Φυσικά αναφερόμαστε σε εκείνους τους αξιοπερίεργους τύπους που χρησιμοποιούν συνέχεια στην καθημερινότητά τους στίχους τραγουδιών, ποιημάτων, αποφθέγματα μέχρι και αποσπάσματα βιβλίων. Κι όμως, όσο πολύπλοκη κι αν είναι η δομή του συλλογισμού τους, ακόμα κι αν τις περισσότερες φορές νιώθουμε ότι είναι ευκολότερο να πατήσουμε στο φεγγάρι από το να καταλήξουμε σε κάποιο οποιοδήποτε λογικό ή μη συμπέρασμα μέσα από την κουβέντα μαζί τους, η προσπάθεια να τους κατανοήσουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, αξίζει σίγουρα τον κόπο!

Ρομαντικοί από τη φύση τους, σκεπτόμενοι, συνήθως σκεπτικοί, με έντονους συναισθηματικούς προβληματισμούς, λίγο έως πολύ μελαγχολικοί, βαθιά ευαίσθητοι, έχουν τη δική τους οπτική για τη ζωή, τον έρωτα, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνία γενικότερα. Στις φλέβες τους κυλάει αίμα καλλιτεχνικό και ως εκ τούτου θα παρατηρήσεις ότι χάνονται για μέρες ή και μήνες ακόμη μέσα σε βιβλία, μουσικές, ζωγραφιές και ταξίδια.

Είναι οι τύποι, που ενώ η παρέα συζητάει ώρες για ένα θέμα, και εκείνοι δεν έχουν πει κουβέντα, ξαφνικά πετάγονται με ένα ρητό ή κάποιον στίχο κι άμεσα γίνονται το επίκεντρο, τόσο του θαυμασμού αλλά και πειραγμάτων ενίοτε. Στις βόλτες μπορεί να σκαλώσουν, παρατηρώντας για ώρα κάποιο παλιό κτίριο, τον ουρανό, τη θάλασσα, κάποιο λουλούδι ή παραμιλούν χαμένοι στις σκέψεις τους.

Τις φορές πάλι που τους ανοίγουμε την καρδιά μας, συζητώντας μαζί τους τον πόνο μας, τα προβλήματά μας ή τις δυσκολίες μας, εκείνοι ανεξήγητο πώς θα βρούνε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τον ακριβή στίχο που περιγράφει πλήρως την κατάστασή μας, το πώς νιώθουμε, το τι σκεφτόμαστε. Κι όταν πάλι τους ρωτήσουμε ευθέως τι μας προτείνουν να πράξουμε, εκείνοι αντίθετα με την άμεση λύση που αποζητούμε θα μας παραπέμψουν σε κάποια ιστορία που διάβασαν μέσα στα αγαπημένα τους βιβλία ή σε κάποιο απόφθεγμα του συγγραφέα ή του ποιητή που θαυμάζουν, αφήνοντάς μας χωρίς λύση μεν, αλλά σε αναζήτηση ανάλυσης για το τι μόλις μας είπαν δε!

Ενώ ο τρόπος σκέψης τους, λοιπόν, αδιαμφισβήτητα είναι ιδιαίτερος έως και αντισυμβατικός κάποιες φορές, οι συζητήσεις μαζί τους είναι πραγματικός θησαυρός. Ο ρομαντικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν γενικότερα την καθημερινότητα, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Νιώθουμε ότι ζούνε σε έναν άλλο κόσμο, ότι δεν αντιλαμβάνονται το τι πραγματικά συμβαίνει, πολλές φορές μας νευριάζουν, όμως, η γαλήνη που εκπέμπουν είναι ίσως αυτό το κάτι που μας λείπει για να δούμε πιο καθαρά τη λύση που ψάχνουμε, και που θολωμένοι από το άγχος και την πίεση αδυνατούμε να διακρίνουμε.

Είναι άνθρωποι που ουσιαστικά με τον τρόπο τους μας βγάζουν από τα καλώς σχεδιασμένα κουτάκια της καθημερινότητάς μας, από την μονοτονία του προγράμματος, μας υπενθυμίζουν μια άλλη οπτική της ζωής. Αν ξεφύγουμε από τα στενά πλαίσια αυτής της συνήθειάς τους να χρησιμοποιούν στίχους σχεδόν σε οτιδήποτε, θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για ανθρώπους εμπνευσμένους, τύπους που βάζουν τη ζωή κάτω σαν μια υδρόγειο και τη γυρίζουν γύρω-γύρω, με σκοπό να την εξετάσουν από κάθε διαφορετική οπτική γωνία και απόσταση.

Δεν προσκολλούνται σε μία κατεύθυνση, δε βαδίζουν σε μονόδρομους, πάντα ανακαλύπτουν τρόπους μέσα από την πνευματική τους διαύγεια να ανοίγουν νέα μονοπάτια, καταφέρνουν να βρουν φως μέσα στο σκοτάδι. Ο δικός τους κόσμος, ουσιαστικά είναι ο δικός μας, αναλυμένος από διάφορες οπτικές. Η συνήθειά τους δε αυτή πηγάζει από τη θέλησή τους να μας μεταδώσουν συνοπτικά κι άμεσα το τι σκέφτονται, τι μας προτείνουν, τι μας συμβουλεύουν. Είναι η προσπάθειά τους να δούμε τα γεγονότα από τη δική τους, διαφορετική προσέγγιση.

Όσο, λοιπόν, περίεργοι κι αν μας φαίνονται αυτοί οι τύποι, όσο κι αν ο τρόπος σκέψης τους μας ξενίζει, αξίζει να περάσουμε χρόνο μαζί τους, να εμβαθύνουμε στις απόψεις και τα πιστεύω τους. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα συναντήσεις έναν τέτοιο τύπο που θα σου απαντήσει με κάποιον στίχο ή απόφθεγμα απλά ρώτα τον: «Δικό σου αυτό; Εσύ το έγραψες;». Κι η συζήτηση ήδη έχει πάρει τον δρόμο της!

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Κιχώτης
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα