%ce%bb%ce%bf%cf%89%ce%b5

Ποσά πάντα και ποτέ χωράν σε μια ζωή, γεμάτη προκλήσεις στεναχώριες κι απογοητεύσεις; Κι αν δεν πιστεύεις σ’ αυτές τις δυο λέξεις είσαι κυνικός ή απλά ένας ορθολογιστής; Ένας ορθολογιστής που κατανοεί πως σ’ έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται κι αλλάζει, δεν μπορούμε να λέμε ποτέ και πάντα;

Το ποτέ δε θα έπρεπε να υπάρχει ως λέξη, ειδικά στο λεξιλόγιο των σχέσεων. Δεν μπορεί να ισχύει γιατί, δεν ταιριάζει στην ανθρώπινη υπόσταση, από τη στιγμή που κάθε άτομο συνέχεια ανακαλύπτει νέα πράγματα, νέα δεδομένα. Είναι σαν να πιστεύει κανείς ότι θα παραμείνει ο ίδιος για πάντα, σε μια γη που όλο γυρίζει. Πως όλοι θα είναι σταθεροί μέσα στην καθημερινότητά τους.

Ας δούμε όμως και το «πάντα». Σύμφωνα με τα λεξικά, υποδηλώνει το συνεχές, αυτό που διαρκεί αιώνια. Είναι το θετικό επίρρημα της σχέσης, αυτό που δηλώνει σιγουριά, ασφάλεια, μέλλον κι έρχεται σ’ αντίθεση με το ποτέ που υποδηλώνει το ουδέποτε, σε καμιά περίπτωση. Το αρνητικό επίρρημα της σχέσης, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, η απογοήτευση.

Μα πώς γίνεται όμως, να υποσχεθούμε σ’ έναν άνθρωπο ότι θα τον αγαπάμε για πάντα; Ότι ποτέ δε θα τον πληγώσουμε; Είναι ένας δείχτης προστασίας της σχέσης όλο αυτό ή μια επιθυμία να δέσεις τον γάιδαρό σου;

Αν σου τελειώσει το για πάντα; Τότε τι γίνεται; Καλύτερα, να δίνεις στον εαυτό σου και στο ταίρι σου, την ελπίδα ότι αυτό που ξεκινάτε και κυλάει όμορφα, θα βάλεις τα δυνατά σου να το κρατήσεις θα προσπαθείς καθημερινά για το καλύτερο της σχέσης σας. Αυτό είναι κάτι που δείχνει συνεχή ζήλο και προσπάθεια, δείχνει πολλά περισσότερα απ’ ένα σκέτο κι υπερεκτιμημένο για πάντα.

Ως παρατηρητές σ’ όλο αυτό, ας προσπαθήσουμε να το αποσαφηνίσουμε. Μέσα στα χρόνια έχουν εκφραστεί αρκετά σε σχέσεις, πράγματα που έχουμε πει κι οι ίδιοι χωρίς να καταλαβαίνουμε τη σημασία τους πολλές φορές: «Θα σ’ αγαπώ για πάντα ό,τι και να γίνει, πάντα θα είσαι η προτεραιότητα μου», «Δε θα αλλάξω ποτέ, δε θα σ’ απατήσω ποτέ.» Αλήθεια όμως, πόσα απ’ αυτά έχουν διατηρηθεί ακέραια, για να παραμείνει ιδία μια σχέση;

Όσο μεγαλώνουμε έχει παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιούμε όλο και λιγότερο αυτές τις δυο λέξεις, γιατί πλέον έχουμε καταλάβει, πως όσο και να προσπαθούμε να αντισταθούμε για να μην καταστρέψουμε αυτές τις έννοιες, που τόσο πολύ θέλουμε να κρατήσουμε στις σχέσης μας, τις περισσότερες φορές, κάτι θα αλλάξει -και θα έχουμε πει πάλι ψέματα.

Πόσες φορές έχεις πει, «δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί αυτό», κι όμως το σύμπαν ήταν εκεί και παραμόνευε σε μια γωνία, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να σε διαψεύσει; Είναι εκεί όμως για να σου δώσει να καταλάβεις πως οι λέξεις δεν έχουν σημασία, στο παιχνίδι των σχέσεων. Γιατί πολύ απλά αποτελούνται από ανθρώπους που είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους. Σε μια σχέση, η ειλικρινά είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιούμε κάποιες λέξεις παρασυρόμενοι από τη στιγμή και την ένταση των συναισθημάτων μας.

Ωστόσο δυο χρονικά επιρρήματα έχουν τη δύναμη, να σου αλλάξουν τη ζωή από τη μια στιγμή στην άλλη, από εκεί που δεν το περιμένεις. Ναι, η επιλογή είναι δική σου στο τέλος, αλλά αυτές οι δυο έννοιες δεν παίζουν, είναι εκεί για να τριβελίζουν συνεχώς στο μυαλό σου. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, να αντικαταστήσουμε το για πάντα με το «θα προσπαθώ καθημερινά να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερος σύντροφος μπορώ» και το ποτέ με το «όσο περνάει από το χέρι μου, δε θα κάνω πράγματα που θα πληγώσουν εσένα». Χωρίς δείχτες προστασίας και λέξεις όπως αυτές τις δυο.

Είναι σημαντικότερο, να προσπαθούμε με πράξεις να δείξουμε αυτά που νιώθουμε, σ’ αντίθεση με το απλά να τις προφέρουμε στους ανθρώπους μας. Το να είμαστε ρομαντικοί κι ονειροπόλοι, μαλακώνει την ψυχή μας και βοηθάει να δούμε λίγο διαφορετικά τη ζωή. Αυτό μας κρατάει και μας δίνει ελπίδα.

Σκέψου όμως την επόμενη φορά που θα τις πεις αυτές τις λέξεις, φρόντισε να έχεις κινήσει γη και ουρανό να βγεις αληθινός ακόμα και αν το σύμπαν έχει άλλες απόψεις. Είτε είσαι κυνικός, ορθολογιστής είτε απλά ερωτευμένος. Προσπάθησε να πας κόντρα στις προκλήσεις και τις αναποδιές και να κάνεις το καλύτερο δυνατό να υποστηρίξεις το πάντα και το ποτέ σου η όπως αλλιώς θέλεις εσύ να το πεις. Όπως έχει πει και ο αγαπημένος, Πάολο Κοέλιο: «Τις πιο σημαντικές λέξεις στη ζωή μας τις προφέρουμε με τη σιωπή».

Συντάκτης: Κατερίνα Πολίτη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου