Όπως όλοι ξέρουμε, το πρωινό είναι το γεύμα που μας παρέχει τα απαραίτητα «καύσιμα» για να την παλέψουμε την υπόλοιπη ημέρα. Αναπληρώνει τα επίπεδα γλυκόζης, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη σωματική δραστηριότητα ενώ ταυτόχρονα φροντίζει ν’ έχουμε περισσότερη συγκέντρωση και καλύτερη νοητική λειτουργία. Ένα θρεπτικό πρωινό εν ολίγοις μας εξασφαλίζει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να εκτελέσουμε αποτελεσματικά τις καθημερινές μας εργασίες. Πλέον όμως δεν αρκεί κάτι να είναι νόστιμο και χρήσιμο για τον οργανισμό, αφού συνέχεια αποζητάμε τροφές που να δείχνουν «περιποιημένες». Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται πως ένα εντυπωσιακό στην εμφάνιση γεύμα -ειδικά το πρωί- τους κάνει να αισθάνονται πιο παραγωγικοί. Πάμε λοιπόν να δούμε πέντε πρωινές συνταγές που αξίζουν δικαίως ένα story στο Instagram και δεν είναι μόνο aesthetic αλλά προφανώς και πολύ νόστιμες;

 

1. Acai Bowl
Συστατικά:
2 συσκευασίες κατεψυγμένου πουρέ acai
1 κατεψυγμένη μπανάνα
1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένα μούρα
1/2 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
Γαρνιτούρες: Κομμένα φρούτα, δημητριακά, νιφάδες καρύδας, σπόροι chia, μέλι

Οδηγίες: 

Χτυπήστε τον κατεψυγμένο πουρέ acai, την μπανάνα, τα μούρα και το γάλα αμυγδάλου μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Αδειάστε το μείγμα σ’ ένα μπολ και προσθέστε τη γαρνιτούρα που επιθυμείτε σε μια aesthetically pleasing διάταξη.
Τραβήξτε μια φωτογραφία του acai bowl σας και απολαύστε τη νοστιμιά μετά.

 

2. Avocado toast

2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
1 ώριμο αβοκάντο
Αλάτι και πιπέρι για γεύση
Προαιρετικά για γαρνιτούρα: Ραπανάκια σε φέτες, ντοματίνια, βρώσιμα λουλούδια

Οδηγίες χρήσης: 

Φρυγανίστε τις φέτες ψωμιού μέχρι να γίνουν τραγανές. Κόψτε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρέστε το κουκούτσι και βγάλτε τη σάρκα σ’ ένα μπολ. Πολτοποιήστε το μ’ ένα πιρούνι μέχρι να γίνει λείο. Απλώστε το πολτοποιημένο αβοκάντο στις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετήστε δημιουργικά τις γαρνιτούρες της αρεσκείας σας πάνω στο τοστ.

 

3. Rainbow Smoothie Bowl
Συστατικά:
1 φλιτζάνι κατεψυγμένα ανάμεικτα μούρα
1 κατεψυγμένη μπανάνα
1/2 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
Γαρνιτούρες: Κομμένα σε φέτες φρούτα (όπως ακτινίδια, μάνγκο, φράουλες), τριμμένη καρύδα, βρώσιμα λουλούδια

Οδηγίες 

Χτυπήστε τα κατεψυγμένα μούρα, την μπανάνα και το γάλα αμυγδάλου μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Αδειάστε το smoothie σ’ ένα μπολ και τοποθετήστε τα κομμένα σε φέτες φρούτα, την τριμμένη καρύδα και τα βρώσιμα λουλούδια πάνω από το smoothie, σε μοτίβο ουράνιου τόξου. Απαθανατίστε το πολύχρωμο smoothie bowl για το Instagram και καλή σας όρεξη!

 

4. Chia Pudding Parfait
Συστατικά:
1/4 φλιτζανιού Σπόροι chia
1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Γαρνιτούρα: Φρέσκα μούρα, μπανάνες σε φέτες, ξηροί καρποί, δημητριακά

Οδηγίες χρήσης: 

Σ’ ένα βάζο ή μπολ, συνδυάστε τους σπόρους chia, το γάλα αμυγδάλου, το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατέψτε καλά. Αφήστε το μείγμα να «καθίσει» για 5 λεπτά και στη συνέχεια ανακατέψτε ξανά για να αποφύγετε τους σβόλους. Βάλτε το στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για τουλάχιστον 4 ώρες. Μόλις πήξει η πουτίγκα, τοποθετήστε τη σε ένα ποτήρι ή μπολ με φρέσκα μούρα, κομμένες μπανάνες, ξηρούς καρπούς και γκρανόλα.

 

5. Art Pancakes
Συστατικά:
Μείγμα για τηγανίτες (αγορασμένη από το κατάστημα ή σπιτική)
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Επικαλύψεις: Φρέσκα φρούτα, ζάχαρη άχνη, σάλτσα σοκολάτας, σαντιγί

Οδηγίες:

Χωρίστε το μείγμα της τηγανίτας σε διάφορα μπολ και προσθέστε σε κάθε μπολ από ένα χρώμα ζαχαροπλαστικής για να δημιουργήσετε διαφορετικά χρώματα. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σχάρα σε μέτρια φωτιά και ρίξτε μικρές ποσότητες από το χρωματιστό μείγμα στο τηγάνι, δημιουργώντας διαφορετικά σχήματα ή σχέδια.
Μαγειρέψτε τις τηγανίτες μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια, στη συνέχεια αναποδογυρίστε τις και μαγειρέψτε τις μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τοποθετήστε τις πολύχρωμες τηγανίτες σ’ ένα πιάτο και διακοσμήστε με φρέσκα φρούτα, ζάχαρη άχνη, σοκολάτα και σαντιγί για να δημιουργήσετε τις αριστουργηματικές τηγανίτες σας.

Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου