Επί έξι χρόνια κι εννέα μήνες στην Ελλάδα βιώνουμε την οικονομική κρίση. Η μιζέρια της εποχής δεν αφορά μόνο την οικονομική δυσπραγία της εποχής. Πολλοί άνθρωποι προφασίζονται την οικονομική κρίση με σκοπό να καταστρέψουν τα ηθικά, συναισθηματικά και προσωπικά ιδανικά τόσο τα δικά τους, όσο και των άλλων.

Στα «γιατί» που είναι γεμάτα ερωτηματικά, αντί ν’ απαντήσουν, επιλέγουν να βρουν την απάντηση στο θυμό και τη στενοχώρια. Επειδή δειλιάζουν ν’ ασχοληθούν, επιλέγουν την αδιαφορία κι αυτόματα επιτρέπουν σε εκείνους να τους χειραγωγήσουν και να τους παρασύρουν στη μιζέρια τους. Ξεχνούν να δείξουν περισσότερη προσοχή.

Κάνοντας μίζερες σχέσεις που δεν έχαναν ευκαιρία να σαμποτάρουν τον εαυτό, τα όνειρα και το μέλλον τους. Ένα σύμπτωμα μίζερης συμπεριφοράς είναι πως υπάρχουν ζευγάρια τα οποία δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα στις σχέσεις τους, με αποτέλεσμα να επιλέγουν ν’ ασχολούνται με τα προβλήματα των άλλων.

Τους μίζερους ανθρώπους θα τους δεις να κρύβονται πίσω από όλες τις σχέσεις. Επαγγελματικές, φιλικές, οικογενειακές. Δύσκολα θα καταφέρεις να τους αλλάξεις. Μπορείς όμως να καταφέρεις ν’ αλλάξεις τον εαυτό σου.

Όταν ανακαλύψεις πως έχεις αρχίσει να κλαίγεσαι στους άλλους, σταμάτα αμέσως κι άρχισε να κλαις κανονικά. Είναι πιο λυτρωτικό πρώτα για την ψυχή σου, όπως ακόμη περισσότερο λυτρωτικό είναι το να γελάς δυνατά. Πες όχι στη μιζέρια που σε φθείρει, πες όχι στους τοξικούς ανθρώπους, στα μίζερα όνειρα και στις σχέσεις που αλλοιώνουν τα συναισθήματα, τον εαυτό και την ψυχή σου. Πόνταρε όσα έχεις κι όσα δεν έχεις στη σχέση με τον εαυτό σου. Στην πιο σημαντική σχέση σε όλη την πορεία της ζωής σου.

Αναμφίβολα κάποιους τους βολεύει η μιζέρια. Είναι μια σχεδόν αόρατη κατάσταση που εύκολα μπορεί να ξεγελάσει λειτουργώντας κάτω απ’ το φως του αλτρουισμού. Ο μίζερος άνθρωπος έχει μόνο να κερδίσει, γιατί παίρνει αχόρταγα απ’ τους άλλους χωρίς να έχει κάποια πρόθεση να δώσει εκπέμποντας σήματα λύπησης κι αυτολύπησης. Θέλει να κερδίζει το ενδιαφέρον και την προσοχή που του λείπει τόσο καιρό. Κάτι που δε συμβαίνει σε κάποιον που είναι ευτυχισμένος, όπου αντιθέτως εισπράττει φθόνο, ζήλια και πολλές φορές εξαιτίας της ευτυχίας του βρίσκεται να στερείται πολλές ανθρώπινες σχέσεις.

Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται περισσότερη προσοχή με τους ανθρώπους που επιλέγεις να βάλεις δίπλα σου. Διαλέγοντας μίζερους ανθρώπους υπάρχει κίνδυνος ν’ αποκτήσεις κι εσύ μίζερη συμπεριφορά. Είναι κολλητικό το νόσημα αυτό. Γιατί η μιζέρια θέλει παρέα κι οι μίζεροι παρασύρουν και τους άλλους στη μιζέρια τους.

Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που τα θέλουν όλα απ’ τους άλλους όμως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τίποτα. Έτσι καλό αρχικά για την ψυχική ηρεμία σου θα ήταν να τους διώξεις όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί καθώς περνάει ο καιρός μπορεί να ξεχάσεις να το κάνεις ή ακόμη να έρθει η μέρα που θα έχεις χαθεί μέσα στο λαβύρινθο που δημιούργησαν οι ίδιοι για να σε παρασύρουν μέσα στη μιζέρια τους.

Να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως αν συμβεί και χάσεις τον εαυτό σου πέφτοντας σ’ αυτή την εξαιρετικά προσεγμένη παγίδα θα χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να καταφέρεις να τον βρεις ξανά.

Υ.Γ: Απέκτησε το θάρρος που χρειάζεται για να πετάξεις αυτό το βάρος από πάνω σου, κάντο για χάρη σου.

Συντάκτης: Ερυφίλη Αβρά
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου