Ένας χρόνος ακόμη που πέρασε -επιτυχώς ή όχι- και είμαι ακόμη εδώ. Πάντα μελαγχολώ αυτήν την ημέρα. Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικά στο μυαλό του τα γενέθλια. Όλοι όμως δεχόμαστε με ευχαρίστηση τις ευχές, τα χρόνια πολλά είτε διαπροσωπικά, επαγγελματικά, φιλικά, είτε και διαδικτυακά, τηλεφωνικά, σημάτων καπνού κοκ. Άλλοτε είναι μικρές ευχές κι άλλοτε ιστορίες που θα μπορούσες να γράψεις βιβλίο.

Υπάρχουν άνθρωποι που την ημέρα αυτή την περιμένουν εναγωνίως όλη τη χρονιά θέλοντας να μετατραπούν σε party animals γιορτάζοντας την επέτειο της γέννησής τους κάνοντας πάρτι μέχρι το πρωί. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που προτιμούν να τα περνούν πιο μοναχικά.

Κάθε χρόνο πίστευα πως τα γενέθλια αποτελούν ένα ξεχωριστό ορόσημο για τον καθένα από εμάς. Είναι μια ημέρα που ο καθένας μπορεί να κάνει το δικό του απολογισμό χωρίς να πάρει κάποιον άλλο μαζί του που μπορεί να έχει παρέα όλη την υπόλοιπη χρονιά. Η ημέρα αυτή κατά τη γνώμη μου αξίζει μόνο αν την περάσεις μιλώντας με τον εαυτό σου, κάνοντάς του απλές ερωτήσεις «Ποιος είμαι; Πού πάω; Τι κάνω; Τι θέλω να κάνω; Πώς φέρθηκα; Πώς μου φέρθηκαν; Βγήκαν αλήθεια τα όνειρα που έκανα;».

Τα γενέθλιά μου πέρασαν κουβεντιάζοντας με εμένα για εμένα. Σε κάποιες ερωτήσεις η απάντηση ήταν πιο εύθυμη, σε κάποιες λιγότερο και σε κάποιες κρυβόταν λίγη πικρία και πολύ χιούμορ. Απάντησα, όπως θα το έκανα, αν με ρωτούσαν οι φίλοι. Μόνο αν το προσεγγίσεις μ’ αυτόν τον τρόπο αξίζει πραγματικά η προσπάθεια για ενδοσκόπηση. Σ’ αυτά τα γενέθλια με «βρήκα» να προχωράω και να γελάω, δε με νοιάζει τίποτα, είμαι καλά, είμαι υγιής κι έχω ανθρώπους που με αγαπάνε, όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν ή δε θα έρθουν ποτέ.

Τα γενέθλια δεν είναι μία ευκαιρία για πάρτι και αποδοχή δώρων. Τα γενέθλια μοιάζουν μ’ έναν αθλητή που τρέχει και καταφέρνει να ολοκληρώσει τον κύκλο γύρω απ’ το στάδιο και προχωρά προσπαθώντας να καταρρίψει ένα ρεκόρ. Η διαφορά είναι πως ο αθλητής μόλις καταφέρει να σημειώσει έναν κύκλο, καταφέρνει και μια νίκη, ενώ για εμάς με κάθε χρόνο που συμπληρώνουμε δε σημαίνει ότι καταφέραμε και μια νίκη. Αν δε βρούμε το κέντρο του στόχου μας δε θα έρθει καμία νίκη.

Όπως κι αν έχετε επιλέξει να περάσετε τα δικά σας γενέθλια, να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως ποτέ δεν έχετε μάθει αρκετά, ακόμη κι αν μεγαλώσατε ένα χρόνο ακόμη. Και να ξέρετε πως για όποια επιθυμία σας δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, ίσως να ευθυνόταν εκείνη η μισή ευχή «Ό,τι επιθυμείς», που ήθελε επεξήγηση. «Ό,τι επιθυμείς να σε επιθυμεί, να είναι εκεί και να στο λέει».

Αν πάλι δε σε επιθυμεί, να μην το επιθυμείς κι εσύ. Δεν ξέρω αν οι ευχές εξαρτώνται απ’ τη δύναμη που φυσάς ή απ’ τις πιθανότητες που έχει αυτό που ζητάς να πραγματοποιηθεί, ακόμη κι αν στερείται αληθοφάνειας. Πάντως κάθε χρόνο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κλείνω τα μάτια παίρνοντας ανάσα και φυσάω κάνοντας τη δική μου ευχή.

Υγεία να έχουμε και χρόνο να πραγματοποιούμε ευχές. Κι αν δεν τα καταφέραμε και φέτος, πάντα θα υπάρχει το και «του χρόνου».

Συντάκτης: Ερυφίλη Αβρά
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου