Οι Drs. Cindy Meston, κλινική ψυχολόγος και David Buss, εξελικτικός ψυχολόγος, διενήργησαν δύο έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας πάνω σ’ ένα απ’ τα πιο ενδιαφέρονται και συνάμα υπαρξιακά ερωτήματα που θα μπορούσαν να είχαν τεθεί ακόμη και στους προγόνους των προγόνων μας: «Γιατί κάνουμε σ@ξ;» Η πρώτη έρευνα συμπεριέλαβε 203 άντρες και 241 γυναίκες από 17 έως 52 ετών, οι οποίοι, είτε συμμετείχαν σε μαθήματα ψυχολογίας είτε έπαιρναν μέρος σε διάφορες έρευνες του εργαστηρίου σεξουαλικής ψυχοφυσιολογικής συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου του Τέξας. Όταν λοιπόν τους ζητήθηκε να καταγράψουν μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους έρχονται σε επαφή, ανέφεραν 237 λόγους.

Η δεύτερη έρευνα, που αφορούσε και τη συνέχεια της αρχικής, ήταν η παρουσίαση αυτής της λίστας  σε 1549 φοιτητές ψυχολογίας με παράλληλο αίτημα, ν’ αξιολογήσουν κατά πόσο συχνά έκαναν οι ίδιοι σ@ξ γι’ αυτούς τους 237 λόγους. Απαντήσεις όπως:

Ήθελα να νιώσω πιο κοντά στον θεό

Ήθελα να γίνω αποδεκτός απ’ τους φίλους μου

Ήθελα να το χρησιμοποιήσω για να γνωρίσω φίλο του παρτενέρ μου

Ήθελα να τ@ καλωσορίσω στο σπίτι

Ήθελα να ισοφαρίσω την απιστία αυτού που με απάτησε

Ήθελα να μεταδώσω μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη αρρώστια

Έμοιαζε με καλή άσκηση

Ήθελα ν’ αυξήσω τους ερωτικούς συντρόφους μου

Ήθελα να βρω καλύτερο ταίρι απ’ αυτό που ήδη έχω

Βρισκόμουν υπό την επήρεια ουσιών

Βαρέθηκα να είμαι παρθέν@

Ήταν ο μόνος τρόπος για ν’ ασχολείται ο σύντροφός μου με μένα

Νόμιζα θα με βοηθούσε να κοιμηθώ

Ήθελα να βελτιώσω τα ερωτικές μου δεξιότητες,

είναι μερικές απ’ τις 237 που δόθηκαν και έβαλαν σε τροχιά αναζήτησης και ταύτισης τους φοιτητές. Οι δέκα απ’ αυτούς που αναφέρονται παρακάτω, βιώνονται λίγο-πολύ απ’ όλους μας, ακόμη κι αν μας είναι δύσκολο να το παραδεχθούμε. Άλλωστε, ως μία απ’ τις πλέον προσωπικές δραστηριότητες, η ερωτική επαφή είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους τρόπους μέσω του οποίου μπορούμε και συμφιλιωνόμαστε μ’ εκείνες τις ενδόμυχες ερωτικές σκέψεις που καταφέρνουμε να τις κάνουμε πράξεις και δεν κρινόμαστε ποτέ γι’ αυτό.

 

All About Sex | eBook


€5,00

-----

 

1. Βελτιώνει τη διάθεση κι ανακουφίζει από καταθλιπτικά συμπτώματα

“Η ωκυτοκίνη και βασοπρεσίνη που παράγονται ραγδαία κατά την ερωτική δραστηριότητα και την κορύφωση, είναι υπεύθυνες για την ενεργοποίηση απροσδόκητων συναισθημάτων αγάπης και τρυφερότητας” αναφέρει η Εύη Κυράνα, ειδικευμένη ψυχολόγος σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών προβλημάτων. Είναι λοιπόν και βιολογικά συνδεδεμένη η ανακούφιση που βιώνει κάποιος από συμπτώματα κατάθλιψης που τον ταλαιπωρούν, καθώς η διάθεση κατά τη διάρκεια και μετά είναι χαρακτηρισμένη με θετικό πρόσημο. Αλλά κι αυτό να μη συνέβαινε, μια φροντισμένη ερωτική επαφή δε θα μπορούσε παρά ν’ απαλύνει το σώμα και να ξεκουράσει το μυαλό μας απ’ ό,τι θα μας προβλημάτιζε και θα μας έριχνε ψυχολογικά.

 

2. Γιατί είμαστε σε σχέση

Είτε είμαστε έγγαμοι είτε σε σχέση, κάποιες φορές θεωρείται σημαντικό να κατανοούμε την ανάγκη του συντρόφου μας για ερωτική συνεύρεση. Σεβόμενοι πάντα τα όρια και τις λεπτές κόκκινες γραμμές που μπορεί να καταστήσουν μια ερωτική συνύπαρξη «μη εκούσια», όλοι μας, ως σύντροφοι που αγαπήσαμε κι αγαπάμε έχουμε κάνει, ας πούμε, κάποιου είδους έκπτωση στη διάθεσή μας προκειμένου να ικανοποιήσουμε την όρεξη του άλλου ή έχουμε υπάρξει κι εμείς οι ίδιοι αιτούντες της συνθήκης αυτής. Βέβαια, αν σκεφτούμε ότι η εκκίνηση μπορεί να υπήρξε λίγο τεμπέλικη, τις περισσότερες φορές ταυτιστήκαμε με το “l’ appetit vient en mangeant” (τρώγοντας, έρχεται η όρεξη) και τελικώς το ευχαριστηθήκαμε.

 

3. Ενισχύει το αίσθημα δύναμης

Η έκφραση δύναμης σε μια σχέση είναι πολλές φορές καθοριστική για την εξέλιξη αυτής. Αν θέλαμε να το πούμε και πιο λαϊκά, «αυτός που έχει το πάνω χέρι» αλλά με τη συντροφική του προέκταση. Το να συνευρισκόμαστε ερωτικά με τον παρτενέρ μας και ν’ αφηνόμαστε μέσα σ’ όλη τη δίνη της κίνησης, της επαφής, της εικόνας, της συγκράτησης ή άφεσης, είναι συναισθήματα και στιγμές που δυναμώνουν την ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση. Ο ρόλος αυτός όντας εναλλασσόμενος ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους, αυξάνει και την τόσο σημαντική λίμπιντο. Άλλωστε, η εξουσία ως εξουσία, λειτουργεί αρκετές φορές κι ως θέλγητρο. Πόσω μάλλον στα ερωτικά μας παιχνιδίσματα.

 

4. Ενισχύει την εικόνα του εαυτού

Η φιλαρέσκεια κι ο ναρκισσισμός συνδέονται άρρηκτα με το σ@ξ. Η εκάστοτε γύμνια μας κι ο τρόπος που κινούμαστε σ’ αυτό το μοναδικό παιχνίδι αισθήσεων, ενορχηστρώνουν άρτια αποτελέσματα. Το να συνυπάρχουμε για λεπτά έως ώρες με τον ερωτικό μας σύντροφο και να μη σκεφτόμαστε τίποτα πάρα μόνο πόσο όμορφα κι όμορφοι νιώθουμε εκείνες τις στιγμές, είναι κάτι μοναδικό. Τα βλέμματα που κλέβουμε απ’ τον άλλον, τα σιγοψιθυρισμένα κοπλιμέντα που ακούγονται στ’ αυτιά μας, η αποθέωση του σώματός μας και των σημείων του απ’ τον σύντροφό μας είναι μερικά απ’ αυτά που ενισχύουν την εικόνα του εαυτού και προσδίδουν επιπλέον ψήγματα αυτοπεποίθησης.

 

5. Αύξηση και διατήρηση του αισθήματος μοναδικότητας κι αποκλειστικότητας του συντρόφου

Κατά τη διάρκεια της επαφής, όλο κι ανακαλύπτουμε πράγματα για τον ερωτικό μας σύντροφο. Νομίζουμε πως γνωρίζουμε κάθε πτυχή αλλά πάντα κάτι διαφορετικό θα ξεπροβάλει. Ο τρόπος που θα μας κρατήσει, θα μας σηκώσει, θα μας γυρίσει, θα φέρει τούμπα όλο το ερωτικό σκηνικό, οι αποκαλυπτικές συσπάσεις των μυών στο σώμα κι όλες εκείνες οι ερωτικές νευρικές απολήξεις που αγγίζονται, μπορεί να διαρκούν λίγο έως πολύ, αλλά αποτυπώνονται ανεξίτηλα στον νου και ντοπάρουν αυτό το αίσθημα του «ανήκειν» σε ένα σώμα και μια καρδιά. Αυτόματα, η αίσθηση ότι είμαστε μόνο ο ένας για τον άλλο γεννιέται κι εγκαθιδρύεται εντός μας.

 

6. Αγάπη από τον σύντροφο

Ακόμη και στο περιστασιακό σ@ξ, εντοπίζονται στιγμές αγάπης κι αποδοχής των συντρόφων μεταξύ τους. Τα χάδια, τα φιλιά, τα διαπεραστικά βλέμματα είναι αρκετά για να παίρνει κανείς την υπέρτατη μορφή συναισθήματος, την αγάπη. Δεν έχει σημασία αν είναι κατά τη διάρκεια ή στη λήξη της πράξης. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο συντονισμός και το πλέξιμο των σωμάτων, είτε αυτό είναι εναγκαλισμός είτε χουχούλιασμα, αφήνουν χρώματα αγάπης που ρέουν στην ατμόσφαιρα κι εισπράττονται από τους παρτενέρ τούμπαλιν.

 

7. Προωθεί τη ζήλια και το ενδιαφέρον

Δύσκολο κι επίπονο το ράγισμα της καρδιάς. Ακόμη όμως κι αν δε φτάσουμε ως εκεί κι απλώς αντιληφθούμε ότι έχει ξεκινήσει μια περίοδος σχετικής αδιαφορίας του συντρόφου μας, η πεαφή υπάρχει και λειτουργεί πολλές φορές ως αρωγός αφύπνισης εκείνης της γλυκιάς ζήλιας κι ενδιαφέροντος. Η απειλή και μόνο, ότι μπορεί να μας ποθήσει κάποιος άλλος ή και να μας κατακτήσει αν το προσπαθήσει και διεκδικήσει πολύ, σίγουρα έχει λειτουργήσει -κατά τα λεγόμενα της έρευνας- ως ένας σημαντικός λόγος. Πολλοί μάλιστα είναι κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η απιστία μπορεί να λειτουργήσει κι αφροδισιακά. Ιδανικό βέβαια θα ήταν –αν και πλήρως ουτοπικό– όλες οι ερωτικές απογοητεύσεις μα κι οι διεκδικήσεις αγάπης να περιλάμβαναν μόνο πράξεις ευγενικού περιεχομένου κι όχι εκδικητικές συμπεριφορές.

 

8. Βελτιώνει τη φήμη και το κοινωνικό status

Ένας απ’ τους δημοφιλέστερους λόγους που καταγράφηκε κατά την έρευνα ήταν ο παραπάνω. Ιδιαίτερος και ταυτόχρονα υπαρκτός από πολλούς. Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι στη φύση μας. Σαφώς και δε χρειάζεται να διατυμπανίζεται πόσο συχνά και με τι τρόπο εμπλεκόμαστε σεξουαλικά. Αφορά όμως και μια κοινωνική προσέγγιση αποδοχής το να είναι κάποιος ενεργός γιατί, κατά κάποιο τρόπο, αποτυπώνεται μια αίγλη. Ο ένας εκ των ερευνητών, Dr. David Buss αναφέρει πως “οι άνθρωποι ζουν σε έναν κοινωνικό κόσμο, στον οποίο η σχετική κοινωνική κατάταξη έχει σημασία σχεδόν για οτιδήποτε, όπως την πρόσβαση σε πόρους, την ικανότητα να προσελκύονται σύντροφοι, ακόμη και για το προσδόκιμο ζωής.”

 

9. Κερδίζεις χρήματα

Δυσνόητο (για πολλούς ) αλλά αληθινό. Παμπάλαιο αλλά επίκαιρο κι αέναο. Απαράδεκτο, υπό την έννοια ότι για κάποιους είναι δύσκολη η αποδοχή, αλλά και πλήρως αποδεκτό. Το σ@ξ πουλάει και μέσω αυτού παράγονται και τζιράρονται δις ανά τον πλανήτη. Η βιομηχανία του είναι απ’ τις πιο βαριές και κερδοφόρες. Νόμιμες, παράνομες, εμφανείς κι αφανείς. Καλώς ή κακώς, όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχει και σ@ξ επί πληρωμής, είτε αυτό είναι σε προσωπικό επίπεδο και κατόπιν συμφωνίας είτε στον χώρο του θεάματος. Οποιοσδήποτε μπορεί να βγάλει χρήματα κάνοντάς το προσφέροντας είτε τον ίδιο του τον εαυτό είτε χρησιμοποιώντας τον μέσω γνωστών μέσων έκθεσής του.

 

10. Για να κάνεις παιδιά

Οι πελαργοί πρέπει να σταματήσουν ν’ αποτελούν το λόγο που έρχονται τα παιδιά στον κόσμο. Όλοι μας είμαστε αποτελέσματα μιας σεξουαλικής πράξης. Τώρα γιατί ντρεπόμαστε τόσο, ακόμη και προς τα παιδιά μας, όσοι είμαστε γονείς, δεν είναι απόλυτα κατανοητό.  Χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό, είναι ο βασικός τρόπος για ν’ αποκτήσει κανείς παιδιά. Και παράλληλα κι ο πιο απολαυστικός. Φυσικά, η τόσο σημαντική εξέλιξη της επιστήμης επί των γενετικών παρέχει πια κι άλλους τρόπους ώστε αν θέλει κάποιος να γίνει γονιός, να μπορεί να το κάνει και χωρίς αυτό.

Αν λοιπόν, ερχόταν κάποιος και σας έλεγε ότι έχουν καταγραφεί 237 λόγοι για τους οποίους κάνουμε σ@ξ, θα ξέρατε ότι λέει την αλήθεια. Η καταγραφή όλων αυτών αποδεικνύει πόσο απενεχοποιημένοι θα πρέπει να νιώθουμε όταν επιλέγουμε να συνυπάρξουμε ερωτικά με κάποιον. Κι αποδεικνύεται, γιατί όλοι αυτοί οι λόγοι αγγίζουν συγκεκριμένες σταθερές των συναισθημάτων μας αλλά και κάποιες «μυτερές γωνίες» για μερικούς κι όχι τόσο για κάποιους άλλους. Τέτοιου είδους έρευνες και παραπλήσιες αυτής, σίγουρα λειτουργούν κι ως τροφή για σκέψη και δίνουν επιπλέον πληροφορίες για το «πώς σκεφτόμαστε» κι «από τι είμαστε φτιαγμένοι». Όπως κι αν έχει, οτιδήποτε συνδέεται μ’ αποκτηθείσα γνώση μέσω  επιστημονικών ερευνών δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ένα δώρο για όλους.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Τιτή Μητσοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου