

Νομίζω πως μία από τις πιο όμορφες φιλοφρονήσεις που δεχόμαστε στο σ#ξ είναι όταν μας λένε πως τους αρέσει η γεύση των υγρών μας. Όχι πως κι εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε αναρωτηθεί αρκετές φορές, βέβαια, αν η γεύση μας εκεί κάτω είναι καλή.
Στην ερώτηση “τι γεύση έχει ο κόλπος μας;”, τώρα, δεν υπάρχει μία απάντηση. Ο κόλπος, όπως και άλλα μέρη στο σώμα μας, έχει τη δική του μοναδική χημική σύνθεση. Μπορεί το δέρμα στο σημείο εκείνο να έχει τη γεύση του υπόλοιπου δέρματος στο σώμα μας, αλλά τα υγρά μας είναι μοναδικά. Και μεταξύ μας, είναι και μέρος της ερωτικής μας ταυτότητας.
Μέσα στον κόλπο υπάρχει ο τράχηλος. Το κολπικό τοίχωμα δεν έχει αδένες· ο ίδιος ο κόλπος είναι απλώς ένας ιστός – δέρμα. Η κολπική έκκριση που γευόμαστε, λοιπόν, αποτελείται από εκκρίσεις από τον τράχηλο και τον κόλπο, αδένες, αλλά και από την αποβολή κολπικών και τραχηλικών κυττάρων και βακτηριδίων. Τα βακτήρια παράγουν διάφορες γεύσεις και οσμές. Μία κύρια γεύση ενός υγιούς κόλπου είναι αυτή του γαλακτικού οξέος. Το μεγαλύτερο μέρος του υγρού προέρχεται από τον τράχηλο, μέχρι το τέλος του κόλπου, που συνδέεται με τη μήτρα. Όταν πλησιάζουν οι μέρες της ωορρηξίας, εκκρίνεται ένα διαφορετικό υγρό: η αυχενική βλέννα.
Ένας φυσιολογικός κόλπος παράγει μισό κουταλάκι του γλυκού κολπικές εκκρίσεις κάθε μέρα, οι οποίες αποβάλλονται. Κατά τη διάρκεια του σ#ξ, τα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν τον κόλπο γεμίζουν με αίμα, προκαλώντας την ώθηση του εξωκυττάριου υγρού στον κολπικό πόρο, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα υγρών. Η γεύση του κόλπου κατά τη διάρκεια του σ#ξ θα αλλάξει σε μία πιο ουδέτερη, καθώς αυτά τα υγρά είναι πρόσφατα και δεν έχουν καμία αισθητή οσμή ή γεύση.
Τα κολπικά υγρά μας παράγονται για διάφορους λόγους, όπως:
Λίπανση
Ο κόλπος παράγει λιπαντικά υγρά για να διατηρεί την άνεσή του. Παράγονται ως ενεργοποίηση για την προετοιμασία της σεξουαλικής επαφής. Τα υγρά αυτά είναι διαυγή και εξαφανίζονται – “στεγνώνουν” – γρήγορα.
Καθαρισμός
Ο κόλπος μας είναι αυτοκαθαριζόμενος. Μη σας μπαίνουν ιδέες τώρα για να μην τον φροντίζετε. Εκκρίνει φυσικά υγρά για να παραμένει καθαρός, με μια ισορροπία pH.
Ωορρηξία
Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, η υφή και η σύνθεση αλλάζουν. Ο κόλπος μας εκκρίνει διαφορετικές υφές και χρώματα τις λιγότερο γόνιμες αλλά και τις πιο γόνιμες μέρες μας.
Όπως και να τον χρησιμοποιήσετε, είτε βάλουν τη γλώσσα τους μέσα είτε κοντά στο άνοιγμα του κόλπου, τα υγρά μας παραμένουν εκεί και η γεύση του ποικίλλει, ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή μας. Το κολπικό υγρό μας “συλλέγει” χημικές ουσίες από όλο το σώμα μας. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να το προσέχουμε. Πώς;
Σωστή διατροφή
Κάθε τροφή είναι διαφορετική – το σώμα μας την προσλαμβάνει επίσης διαφορετικά. Έτσι και ο κόλπος μας αντιδρά σε ό,τι τρώμε. Αν μια τροφή, π.χ., αλλάξει τη μυρωδιά του ιδρώτα μας ή των ούρων μας, πιθανόν να αλλάξει και τα κολπικά μας υγρά – και αυτό να επηρεάσει τη γεύση. Λένε πως η κατανάλωση γλυκών τροφών φέρνει γλυκιά γεύση, ενώ οι πικρές τροφές πιο πικρή και όξινη. Κρατήστε το αυτό.
Αλκοόλ
Τώρα θα αναρωτιέστε “γιατί το αλκοόλ;” Γιατί το αλκοόλ προκαλεί αυξημένη εφίδρωση. Ο επιπλέον ιδρώτας μπορεί να προσθέσει μια ελαφριά αλμυρή γεύση και μια μυρωδιά ιδρώτα, η οποία θα διαφέρει ανάλογα με το είδος των ποτών.
Κάπνισμα
Ποιος να μου έλεγε πως ο καπνός θα επηρέαζε τη γεύση του κόλπου μας. Κι όμως. Όλα αυτά τα συστατικά στα τσιγάρα, με τις διαφορετικές χημικές ουσίες, μπορούν να αλλάξουν τη γεύση και την οσμή του κόλπου.
Υγιεινή
Το Α και το Ω. Προφανώς και μια κακή υγιεινή θα έχει αντίκτυπο στην οσμή του κόλπου μας. Μπορεί, όπως αναφέραμε παραπάνω, ο κόλπος μας να αυτοκαθαρίζεται εσωτερικά, αλλά εμείς είμαστε υπεύθυνες για την εξωτερική υγιεινή του. Με το να τον παραμελούμε ή να μην τον φροντίζουμε σωστά, αναπτύσσονται δυσάρεστες οσμές και γεύσεις.
Χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στις γεύσεις του κόλπου – και διαβάζουμε ως μαρτυρίες – είναι: “χωρίς γεύση”, “ξινό σαν γιαούρτι”, “πικάντικο”, “αλμυρό”, “γλυκό”, “πικρό”. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τροφές που μπορούν να προσθέσουν μια γλυκιά μυρωδιά ή γεύση στον κόλπο μας: φρέσκα φρούτα, χυμοί φρούτων, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γιαούρτι και πολύ νερό.
Προσωπικά, κλείνοντας, θα πω το εξής: Ο κόλπος μας δεν προορίζεται να μυρίζει σαν τον Κήπο της Εδέμ. Εκείνο που προέχει είναι να ξέρουμε πώς μυρίζει ένας υγιής και φυσιολογικός κόλπος. Να τον φροντίζουμε, να μην τον παραμελούμε, να κάνουμε όλα τα ιατρικά μας τσεκ-απ και –το πιο σημαντικό απ’ όλα– να κάνουμε ασφαλές σ#ξ.
Το ’χουμε;