Αν έχεις ποτέ αναρωτηθεί μέχρι πια ηλικία κάνουν σ@ξ οι άνθρωποι και πότε του δίνουν και καταλαβαίνει, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι άντρες φτάνουν στη σεξουαλική τους κορύφωση γύρω στα 19 ενώ οι γυναίκες στα 31, αν κι υπάρχουν σεξολόγοι που θεωρούν ότι η ηλικιακή απόκλιση της λίμπιντο δεν είναι και τόσο μεγάλη. Σε γενικές γραμμές, όμως, την καλύτερη φάση τους –σεξουαλικά– διανύουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μετά τα 25 και μέχρι τα 35 τους.

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι το «καλό σ3ξ» για τα άτομα προϋποθέτει να έχουν αυτοπεποίθηση ως εραστές (την οποία αποκτούν όσο πλησιάζουν τα 30) και το οποίο λειτουργεί πλεονεκτικά τόσο για τα ίδια, όσο για τους συντρόφους τους. Αυτό ενισχύει και τη θεωρία ότι η ποιότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα.

Μια άλλη σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε 1.000 άτομα ηλικίας 18-65 ετών έδειξε ότι οι άνδρες κάνουν καλύτερο σ@ξ στην ηλικία των 32 ετών, ενώ οι γυναίκες στα 25 τους χρόνια. Σχεδόν τα αντίθετα αποτελέσματα λοιπόν. Η ωριμότητα που χαρακτηρίζει την ηλικία αυτή αλλά κι οι προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες, σε συνδυασμό με ένα σώμα που ορμονικά είναι στα καλύτερά του, λειτουργούν ευνοϊκά ώστε τα άτομα να γνωρίζουν τι θέλουν τα ίδια, αλλά και τι θέλει το ταίρι τους στον έρωτα, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν ακόμη το σε@ χωρίς να έχουν βαρεθεί. Μια διαφορετική έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το πιο δυνατό σ@ξ γίνεται μεταξύ 50 και 69 ετών με την προϋπόθεση να μη συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας.

 

All About Sex | eBook


€5,00

-----

 

Βέβαια, τα παραπάνω ευρήματα δεν είναι και πανάκεια, διότι δεν αποτελούν απόλυτη αλήθεια, αφού η σεξουαλική ζωή κάθε ατόμου συνεχίζεται κι αργότερα, ενώ τα φύλλα δεν περιορίζονται σε δύο. Επίσης η σεξουαλικότητα κι ο ερωτισμός επηρεάζονται κι από άλλους, διάφορους παράγοντες, όπως η επαγγελματική κι οικογενειακή ζωή, οι εμπειρίες, το περιβάλλον, τα θέματα υγείας, αλλά κι η ικανοποίηση που έχει από τη σχέση του ένα άτομο.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η σεξουαλική ανάγκη υπάρχει κι εμφανίζεται από την παιδική ηλικία μέσα από σεξουαλικές εκφράσεις, όπως είναι η τριβή αι η επίδειξη των γεννητικών οργάνων, ενώ ολοκληρώνεται ως βιοψυχική ανάγκη με την είσοδό μας στην εφηβεία. Έχει παρατηρηθεί ότι οι σεξουαλικές ανάγκες δε διαφοροποιούνται σε σχέση με τη βιολογία μας, όμως πρόσφατες εξελίξεις στη επιστήμη της ψυχολογίας αναφέρουν ότι η γυναίκα μπορεί να διεγείρεται πιο εύκολα από τον άντρα κι ότι διαθέτει περισσότερες σεξουαλικές ικανότητες όπως είναι οι πολλαπλοί οργασμοί, κάτι που δεν μπορεί να πετύχει ένας άνδρας.

Ταυτόχρονα, αφού ως και το κλίμα επηρεάζει τη λίμπιντο, συναντάται συχνά σε χώρες με περισσότερο ήλιο και πιο εύκρατο κλίμα μια αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα. Εμείς, ως μεσογειακός λαός που είμαστε και χαρακτηριζόμαστε από τον αυθορμητισμό και με το δικό μας ταμπεραμέντο, καλά κρατούμε, με δυο λόγια. Αλλά αι αυτό ακόμη να μην ισχύει, αυτό που αποκόμισα εγώ από τις έρευνες είναι το ότι το σ@ξ μπορεί να είναι όμορφο κι ιδιαίτερο σε οποιαδήποτε ηλικία κι ας βρέχει κι ας χιονίζει.

Ίσως να αρκούσε να πούμε πως η καλύτερη σεξουαλική ηλικία ενός ανθρώπου, είναι όταν έχει γνωρίσει καλά το σώμα του, όταν έχει αποβάλλει όλα τα ταμπού, όταν ξέρει ακριβώς τι του αρέσει και μπορεί χωρίς ντροπές κι ενοχές να τα ζητήσει από τους συντρόφους του. Όταν με λίγα λόγια έχει απελευθερωθεί ή διαφορετικά έχει απενοχοποιηθεί από τα στερεότυπα περί σεξουαλικής ζωής που ακόμη καλά κρατούν.

Εκείνο όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι το σ@ξ πηγάζει από το ένστικτο κι όχι από το μυαλό. Απλώς συνδυαστικά με αυτό, απογειώνεται. Είναι ένας λευκός καμβάς που καλούμαστε να ζωντανέψουμε με έντονα και πολλά χρώματα. Ας αφήσουμε λοιπόν τα στερεότυπα, ας βάλουμε τη φαντασία μας να ταξιδέψει στα αχαρτογράφητα ακόμη κομμάτια του κορμιού μας κι ας απολαύσουμε τα ωραία μας κρεβάτια.

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου