

Ο δρόμος για την εύρεση της σ#ξουαλικότητάς μας είναι μακρύς. Ακόμα πιο μακρύς είναι ο δρόμος του να ανακαλύψουμε τους τρόπους με τους οποίους περνάμε καλά στο σε3. Αυτό ισχύει για όλους, ανεξαρτήτως σ#ξουαλικού προσανατολισμού.
Στα gay ζευγάρια ωστόσο, πολλές φορές, αυτή η αναζήτηση γίνεται περισσότερο δύσβατη, καθώς από τις πρώτες τους κιόλας επαφές, καλούνται να πάρουν έναν ρόλο.
Bottom or Top;
Είναι δυνατόν να είσαι και τα δύο ή πρέπει να διαλέξεις στρατόπεδο; Γεννιέσαι ένα από τα δύο ή είναι κάποια συνειδητή επιλογή που παίρνεις αφού τα δοκιμάσεις;
Ρωτήσαμε και μάθαμε. Δύο ανοιχτά γκέι απαντούν χωρίς ταμπού, σε όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα.
Πώς ξεκαθαρίζεις τέλος πάντων μέσα σου, αν είσαι bottom (παθητικός) ή Top (ενεργητικός); Θεωρείς ότι είναι έμφυτο ή πχ έχει να κάνει με το τι θα δοκιμάσεις πρώτα;
Γ: Θεωρώ ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ναι μεν έχει να κάνει με τις πρώτες σου σε#ουαλικές επαφές, καθώς και ποιο άτομο θα σε ελκύσει πρώτη φορά-άρα ποιον ρόλο θα κληθείς να υιοθετήσεις- αλλά είναι ταυτόχρονα και έμφυτο, γιατί ειδικά σε αυτές τις πρώτες φορές, έχεις μία σχεδόν ενστικτώδη προδιάθεση για το τι θέλεις να κάνεις. Άρα θα έλεγα ότι ακόμα κι αν δεν έχεις δοκιμάσει τίποτα απ’ τα δύο ακόμα, σίγουρα έχεις μια ιδέα του τι θα σου άρεσε και θα προτιμούσες. Παρόλα αυτά, πιστεύω πως θα έπρεπε ο κόσμος να πειραματίζεται. Όσο αποκτάς εμπειρίες, τόσο πιο εύκολο είναι να δεχτείς να ανοίξεις τους σε#ουαλικούς σου ορίζοντες, γιατί στην πραγματικότητα η σε#ξουαλικότητά μας είναι μία πλευρά του εαυτού μας, της οποίας η ανακάλυψη είναι αρκετά χρονοβόρα αλλά και ρευστή.
T: Προσωπικά πιστεύω, ή τουλάχιστον με όσους έχω μιλήσει, ότι οι περισσότεροι ξεκινάνε ως bottom, ίσως γιατί έχουμε συνδέσει τον gay με τον παθητικό, κι έτσι-μπορεί και λανθασμένα-να μας είναι πιο εύκολο για αρχή να μπούμε σε αυτό το τρυπάκι. Στη συνέχεια, δοκιμάζοντας ίσως, έχεις την ευκαιρία να κρίνεις πιο εύστοχα τι σου αρέσει.
Υπάρχουν στερεότυπα όσον αφορά αυτές τις δύο κατηγορίες μέσα στην κοινότητα; Πρέπει να είσαι ξεκάθαρα ένα απ’ τα δύο;
Γ: Αρχικά, να πούμε εδώ, ότι εκτός από τις δύο αυτές κατηγορίες, υπάρχει και ο verse (παίρνει και τους δύο ρόλους), καθώς και διάφορα παρακλάδια, όπως πχ ο side, ο οποίος δεν παίρνει κανένα ρόλο ολοκλήρωσης της σε#ουαλικής διείσδυσης μέσω του συντρόφου ας πούμε, αλλά ολοκληρώνει με προκαταρκτικά. Σίγουρα υπάρχει στερεοτυπισμός ακόμα και ιδιαίτερα στο κομμάτι της εμφάνισης. Κατά κανόνα οι top πρέπει να είναι πιο αρρενωποί, γυμνασμένοι κλπ. Στην κοινότητα μάλιστα, τους αποκαλούν “κρυφούς”, γιατί δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς εάν είναι γκέι ή όχι. Από την άλλη, έχουμε τους bottom, οι οποίοι πρέπει να είναι θηλυπρεπείς , λεπτοί, να είσαι πιο καθώς πρέπει. Αυτές οι πεποιθήσεις βέβαια, είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, γιατί τις περισσότερες φορές δεν αντιπροσωπεύουν καν την πραγματικότητα, αλλά και δεν παρακινούν την ελεύθερη έκφραση του καθενός.
Τ: Ναι υπάρχουν, πολλά. Ειδικότερα, ο κόσμος ταυτίζει την εμφάνιση με την προτίμησή σου και πολλές φορές καλείσαι να εκπροσωπήσεις έναν απ’ τους δύο ρόλους κοινωνικά. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις ο κόσμος πέφτει έξω. Σε μια κοινότητα που υποτίθεται ότι παλεύει για την κατάρριψη των στερεοτυπικών πεποιθήσεων, τελικά συναντάς τις περισσότερες. Η πατριαρχία και η τοξική αρρενωπότητα δεν έχει αντίκτυπο μόνο στις ετερόφυλες σχέσεις, δυστυχώς.
Με βάση αυτά τα στερεότυπα που ανέφερες, θεωρείς ότι μπορεί η εμφάνισή σου, να επηρεάσει και την προσωπική σου επιλογή στο που τελικά θα ανήκεις;
Γ: Όχι, γιατί το τι τελικά σου αρέσει ο καθένας μας το γνωρίζει ή το μαθαίνει στην πορεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει ψέμματα στον ίδιο του τον εαυτό, απλά επειδή έτσι τον οριοθετεί κάποιος άλλος.
Τ: Μπορεί μονάχα στην αρχή, αλλά στην πορεία ξεκαθαρίζεις μέσα σου τι σου αρέσει περισσότερο ή αν σου αρέσουν απλά και τα δύο.
Αποκλείεις κάποιον που μπορεί να σου αρέσει, γιατί υποψιάζεσαι ότι ανήκει σε μία συγκεκριμένη κατηγορία;
Γ: Ναι, μπορεί να σε ελκύει κάποιος λόγω χαρακτήρα, αλλά να έχετε την ίδια σε#ουαλική θέση. Συνήθως, σε αυτό το σενάριο, ακόμα κι αν φτάσετε στο κρεβάτι, δε θα περάσετε καλά, οπότε είναι ανούσιο. Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι είμαστε πολύπλευροι, δεν είναι κάτι το οποίο αποκλείω να μου συμβεί στο μέλλον.
Τ: Προσωπικά όχι. Αρχικά γιατί εγώ ο ίδιος ανήκω και στις δύο κατηγορίες, και έπειτα, γιατί μου αρέσει να εστιάζω σε άλλα στοιχεία του χαρακτήρα του ατόμου. Ελκύομαι από την προσωπικότητα και αντιμετωπίζω την σε#ουαλική προτίμηση του bottom ή του top σαν έξτρα hint. Όπως σε κάποιον μπορεί να αρέσει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στα προκαταρκτικά ή να ερεθίζεται τραβώντας του μαλλιά, έτσι και κάποιος έχει αυτή την προτίμηση.
Πώς ξέρεις τι είναι ο άλλος, ρωτάς;
Γ: Μπορείς να υποθέσεις, με βάση τα στερεοτυπικά πρότυπα που συζητήσαμε πιο πάνω και την συμπεριφορά του. Αν δεν είμαι σίγουρος πάρα ταύτα ρωτάω. Δεν είναι κακό να το κάνεις, είναι σύνηθες και δεν είναι κάτι για το οποίο θα έρθει σε δύσκολη θέση.
Τ: Το υποψιάζεσαι στην αρχή, αλλά ακόμα κι αν δεν μπορείς να καταλάβεις ο ίδιος, συνήθως στο λέει ο άλλος ή ρωτάς. Γενικά, είμαστε πολύ ανοιχτοί στο να κάνουμε τέτοιου είδους συζητήσεις, ώστε να μη βρεθεί κανένας προ εκπλήξεως.
Είναι σύνηθες να είναι κάποιος και τα δύο, δηλαδή verse;
Γ: Ναι και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινότητας, απλά συνήθως το ανακαλύπτουμε στην πορεία, όσο ξεκινάμε να νιώθουμε κι εμείς πιο άνετα και να είμαστε πιο ανοιχτοί στο να δοκιμάσουμε νέα πράγματα.
Τ: Ναι, είναι περισσότερο απ’ όσο πιστεύει ο κόσμος. Κι εγώ, είμαι και τα δύο.
Μπορείς να μεταπηδήσεις από bottom σε top και το αντίστροφο; Κι αν ναι, πως το κάνεις;
Γ: Φυσικά και μπορείς. Συνήθως είναι ένα ερέθισμα, είτε από έναν σύντροφο που θα στο βγάλει, είτε από μία φαντασίωση, είτε γιατί ψάχνεις κάποια ανανέωση και απλά το δοκιμάζεις. Αρκετές φορές μέσα απ’ αυτόν τον πειραματισμό, προκύπτει η ανακάλυψη ότι απολαμβάνεις και τον αντίθετο ρόλο κι έτσι συνεχίζεις.
Τ: Δεν πιστεύω πως είναι τόσο εύκολο, γιατί σε βάθος χρόνου συνήθως κατασταλάζεις κάπου. Απλά πολλοί bottom, αναγκάζονται να κάνουν ή να γίνουν top κάποια στιγμή στη ζωή τους, για κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο που γουστάρουν και μπορεί να τους το ζητήσει.
Την ημέρα που θα κάνεις σ3ξ υιοθετώντας τον αντίστροφο ρόλο, είναι σαν να κάνεις σ3ξ για πρώτη φορά;
Γ: Εν μέρη ναι, θα μπορούσες να το πεις κι έτσι, γιατί ανοίγεται μία νέα σε#ουαλική οπτική. Ακόμα περισσότερο, εάν καταλήξεις εν τέλη να έχεις και τους δύο ρόλους, γιατί στην ουσία σου δίνεται η προοπτική για μια ευρύτερη και πιο περιπετειώδη ζωή σε αυτόν τον τομέα, εφόσον βέβαια το θέλει και ο εκάστοτε σύντροφος. Η μόνη διαφορά από την actual πρώτη σου φορά, θα πω ότι είναι το γεγονός ότι είσαι πιο άνετος και δεν έχεις το συναίσθημα της ανασφάλειας και του άγχους.
Τ: Όχι, πάνω κάτω έχει την ίδια σημασία και βαρύτητα για εμένα. Το πρώτο σκίρτημα, το πρώτο σφίξιμο στο στομάχι που αισθάνεσαι την πρώτη σου φορά, δεν είναι συναισθήματα που μπορούν να επανέλθουν. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που σου μένει στη μνήμη σαν κάτι ξεχωριστό, αλλά ως εκεί.
Αν έπρεπε να δώσεις μία συμβουλή σε κάποιο νεαρό παιδί που δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τη σε#ουαλική του ταυτότητα, τι θα του έλεγες;
Γ: Να μη θεωρήσει σε καμία περίπτωση ότι είναι αναγκαίο να μπει από νωρίς σε ένα κουτί, κρεμώντας μία ταμπέλα στο κούτελό του. Να δώσει τον χώρο και τον χρόνο στον εαυτό του, χωρίς πίεση, να τον ανακαλύψει. Εξάλλου, κανένας δρόμος δεν είναι σωστός ή λάθος και κανένα χρώμα δεν έχει μονάχα μία απόχρωση.
Τ: Θα του έλεγα, να νιώθει άνετα με ό,τι δοκιμάζει. Δεν κρίνεται ο εαυτός του από το τι επιλέγει να κάνει, ούτε σημαίνει πως επειδή δοκίμασε κάτι, αυτό το κάτι θα καθορίσει όλη του τη μετέπειτα σε#ουαλική ζωή.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη