Αν έχεις επισκεφτεί την Ιταλία θα ξέρεις πόσο καλοφαγάδες είναι – πέρα από καλοντυμένοι – όπως και ότι το φαγητό για εκείνους είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Δε δέχονται τίποτα λιγότερο από την τελειότητα και την αρμονία ακόμη και στο φαγητό τους, γεγονός που το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα φτάσεις στην Ιταλία. Περπατώντας στη χώρα θα μυρίσεις παντού σε κάθε γωνιά τις φρεσκοψημένες πίτσες, τα χειροποίητα ζυμαρικά και φυσικά τη focaccia, που μόλις βγήκε από το φούρνο. Και μιας και μιλάμε για focaccia – η οποία να σου πω ότι βγαίνει σε διάφορες παραλλαγές εκτός της κλασσικής – δε γίνεται να μη δεις τα viral sandwiches, Panini.

Τα panini είναι sandwich με κομμένη, ψημένη ή μη focaccia ή ciabatta, με μπόλικη μοτσαρέλα και υπέροχη μορταδέλα. Σαφώς και μπορεί να γίνει με κάποιο άλλο είδος τυριού ή αλλαντικού, όπως και να προστεθεί και όποιο άλλο υλικό σου αρέσει. Πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες street food επιλογές που συνδυάζει απλότητα, αυθεντικότητα και γεμάτη γεύση. Με ρίζες στην Ιταλία, το panini έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Panini στα Ιταλικά σημαίνει κυριολεκτικά sandwich, γι’ αυτό και προς τιμήν αυτού του ιταλικού εδέσματος, θα το δεις σε διάφορους καταλόγους ανά τον κόσμο απλά και μόνο ως “Panini“.

Η ιστορία του ξεκινά – όπως πολλά σπουδαία πράγματα – στην Ιταλία. Στην ιταλική παράδοση, το panino ήταν ένα καθημερινό γεύμα, ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των εργατών, των φοιτητών και των ταξιδιωτών. Συνδυάζοντας απλά υλικά όπως prosciutto, mozzarella και ντομάτα, μέσα σε φρέσκο ψωμί, δημιουργούσαν ένα γρήγορο, χορταστικό και νόστιμο σνακ. Διάβασε και μια πληροφορία που δεν ήξερες. Τα panini έγιναν πιο δημοφιλή στη δεκαετία του 1970 και 1980, ειδικά στο Μιλάνο και τη Ρώμη, όπου εμφανίστηκαν τα λεγόμενα paninoteche – μικρά καταστήματα εξειδικευμένα σε αυτά. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ιδιαίτερα με την άνθηση των καφέ και των deli στην Ευρώπη και την Αμερική, το panini άρχισε να παρασκευάζεται ζεστό, πατημένο σε ειδική τοστιέρα (panini press), με λιωμένο τυρί και τραγανό ψωμί – μια μορφή που έγινε η πιο δημοφιλής εκδοχή του διεθνώς.

Κάποιες κλασσικές επιλογές είναι:

  • Με μοτσαρέλα, προσούτο, τομάτα, ρόκα
  • Με προσούτο και τυρί Φοντίνα
  • Με προσούτο, τυρί, ταπενάδα
  • Με speck, ρόκα, τυρί
  • Με ψητά λαχανικά και τυρί

Ωστόσο, προσαρμόζεις υλικά και αν το θέλεις ψημένο ή όχι. Για το λόγο αυτό θεωρείται μια αρκετά υγιεινή επιλογή για φαγητό, καθώς συνδυάζει φρέσκα υλικά και ποιότητα σε γρήγορο χρόνο. Εδώ να σου πω ότι είναι και ένα ινσταγκραμικό φαγητό που τραβάει τα βλέμματα αμέσως. Το panini είναι ταυτόχρονα comfort food και gourmet επιλογή. Μπορεί να καταναλωθεί στο χέρι, στο γραφείο, στη βόλτα ή ως πλήρες γεύμα με συνοδευτικά. Παράλληλα, προσφέρει ευελιξία είτε είσαι λάτρης του κρέατος είτε vegetarian, υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές για να διαλέξεις. Η απλότητα της ιδέας του επιτρέπει σε κάθε μαγαζί να προσθέσει τη δική του ταυτότητα, με σπιτικές σάλτσες και τοπικά υλικά. Η δυνατότητα πειραματισμού είναι τεράστια και γι’ αυτό το panini έχει γίνει και αγαπημένο πιάτο για τους επαγγελματίες του street food. Με ελάχιστο εξοπλισμό και φρέσκα υλικά, ένα panini μπορεί να ετοιμαστεί μπροστά στα μάτια του πελάτη μέσα σε λίγα λεπτά – φρέσκο, ζεστό και αρωματικό. Τα panini έχουν κερδίσει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο, με events, φεστιβάλ και διαγωνισμούς γύρω από το καλύτερο panini κάθε περιοχής.

Τα 5 καλύτερα μαγαζιά στην Αθήνα για να τα απολαύσεις:

  1. Focacceria Napul’e, Πετράκη 30, Αθήνα
  2. The Black Salami Microbakery, Ζωοδόχου Πηγής 71, Αθήνα
  3. Bottega di Rino, Αμερικής 16Α, Κολωνάκι
  4. Flake, Σποράδων 24, Κυψέλη
  5. Fika, Βούρβαχη 6, Νέος Κόσμος

Αν πάλι βρεθείς στην Ιταλία, σου έχω τα καλύτερα panini ανά τη χώρα:

  1. Bono Bottega Nostrana, Ρώμη
  2. Bufalero, Ρώμη
  3. Panino col Polpo, Μπάρι
  4. All’Antico Vinaio, Φλωρεντία
  5. Panini Durini, Μιλάνο

Συντάκτης: Βάσω Μανταλιά
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη