Το «παιχνίδι» είναι απ’ τα πιο σημαντικά κεφάλαια όταν μια σχέση αρχίζει, αλλά και κατά τη διάρκειά της. Ουσιαστικά αν δεν υπάρχει αυτό, μένει στην αρχή της, δεν πάει παρακάτω. Κι αυτό γιατί αν η ανία κάνει την εμφάνισή της ξέρεις πως εκ των πραγμάτων δε θα πάει μακριά η ιστορία. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που θα χαθεί, με την πάροδο του χρόνου θα οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα.

Το σεξ είναι απ’ τα πιο βασικά θέματα που πρέπει να λειτουργούν καλά για να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και η σχέση. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί και με σχετικά μηνύματα και σημειώματα που θ’ αφήνετε ο ένας στον άλλον σε άκυρες στιγμές μες στη μέρα. Ας πούμε πως παράδειγμα αποτελεί εκείνο το μήνυμα, που όταν βγαίνετε έξω κι είστε με παρέα, θα σταθεί αφορμή για να εξαφανιστείτε για λίγο οι δυο σας.

Είναι εκείνη η φωτογραφία που θα στείλεις όσο θα είναι στη δουλειά ή στη σχολή και θα προστεθεί ως ένας ακόμη πολύ καλός λόγος για να περιμένει πώς και πώς να γυρίσει σπίτι. Ή εκείνο το σημείωμα που θα έχεις αφήσει μες στην τσέπη του και θα ξέρεις πως θα το βρει πριν βρεθείτε. Η έξαψη της φαντασίας αποτελούσε ούτως ή άλλως γοητευτικό χαρακτηριστικό, ανέκαθεν.

Όλη αυτή η διαδικασία διατηρεί το ενδιαφέρον ανάμεσα στους συντρόφους και κρατάει ζωντανή τη «φλόγα» με αποτέλεσμα να μη νιώσει κανένας και καμία στιγμή πως βαριέται. Εκτός αυτού όλα τα παραπάνω μπορούν να μεταμορφώσουν μια αδιάφορη ή κακή μέρα σε μια ενδιαφέρουσα. Αλλάζει η διάθεση του ατόμου και ταυτόχρονα αποκτά λόγο για να περιμένει κάτι. Σπάει τη ρουτίνα, όπως και να ‘χει.

Ξεχνάει οτιδήποτε δεν του πήγε καλά κι εστιάζει στο θετικό συναίσθημα που του προσφέρει ο απέναντι. Πέρα απ’ το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται ως άντρας ή γυναίκα αντίστοιχα. Νιώθει θελκτικός κι επιθυμητός, όπως και πριν μπει στη σχέση ή ενδεχομένως ακόμη περισσότερο από τότε. Κι αυτό από μόνο του τον κάνει να θέλει να είναι εκεί. Να μη μένει από συνήθεια ή συμβιβασμό.

Επίσης, αποτελεί και μια υπενθύμιση για το ότι, αν μιλάμε για μία μεγάλη χρονικά σχέση, ο έρωτας κι η ένταση δεν έχουν χαθεί. Υπάρχουν, λοιπόν, ακόμη καλοί λόγοι για να συνεχίσουν να είναι μαζί δύο άνθρωποι. Δεν αγαπιούνται μόνο, αλλά εξακολουθούν να θέλουν ο ένας τον άλλον το ίδιο, όπως στην αρχή. Ως εκ τούτου ο ένας δεν αφήνει στον άλλον το χώρο ν’ αναρωτηθεί αν κάτι πηγαίνει λάθος ή αν κάτι δεν είναι όπως στην αρχή. Ή ακόμη και να στενοχωρηθεί, γιατί νιώθει πως ίσως ο άνθρωπός του δεν τον επιθυμεί πλέον.

Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη αλλά προσπαθεί γι’ αυτό που έχει επειδή θέλει να το κρατήσει και μάλιστα ακέραιο, όχι μισό. Ξέρει πως χωρίς προσπάθεια θα σταματήσει να λειτουργεί και βασικά δεν επαναπαύεται και δε θεωρεί τίποτα δεδομένο. Αντιθέτως, σκέφτεται πως μπορεί να το κάνει καλύτερο, να το εξελίσσει κατά κάποιον τρόπο, συνεχώς.

Στο τέλος το να κρατήσεις κάποιον δίπλα σου είναι στο χέρι σου, όπως ήταν σε πρώτη φάση και να τον αποκτήσεις. Κι επειδή ό, τι αφήνεις σε αφήνει de facto, καλό θα ήταν να μην προκαλείς να συμβεί.

Συντάκτης: Χρύσα Τικοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου