Ονείρωξη. Μια λέξη χιλιάδες σκέψεις. Υγρές σκέψεις. Αυτό είναι η ονείρωξη. Είναι το φαινόμενο που βιώνει κανείς στο κρεβάτι του, είναι εκείνα τα όνειρα –ή και όχι-  που σου προκαλούν ερωτική αναστάτωση κατά τη διάρκεια του ύπνου σου. Είναι όταν ακούσια, εκείνη τη στιγμή που κοιμάσαι, φτάνεις στην κορύφωση.

Η ονείρωξη είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως κατά την εφηβική ηλικία, όχι μόνο στα αγόρια –όπως πιστεύεται από αρκετό κόσμο- αλλά κι από κορίτσια. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 37% των γυναικών βιώνουν τουλάχιστον μια φορά ονείρωξη, απλά το πιο σύνηθες είναι να το παθαίνουν τα νεαρά αγόρια.

Σύμφωνα με τον ειδικό Alfred Kinsey όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στο στάδιο REM του ύπνου τους, έχουν τέσσερις με πέντε τέτοιες στιγμές καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και φτάνει να λέγεται ονείρωξη όταν κυριολεκτικά τελειώσουμε ενώ κοιμόμαστε. Έχει παρατηρηθεί πως τα άτομα που κοιμούνται σχεδόν όλο το βράδυ μπρούμυτα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν αυτό το φαινόμενο μιας και πιέζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα η περιοχή αυτή.

Δεν προκαλείται αποκλειστικά και μόνο για ερωτικά όνειρα που μπορεί να βλέπει κάποιος. Μπορεί να προκληθεί με την τριβή που έχουμε με τα σεντόνια, από σκέψεις που αποτυπώθηκαν στο μυαλό μας ή από μια ανάγκη του οργανισμού για άμεση «ανακούφιση». Ο λόγος που συμβαίνει αυτό σε νεαρότερες ηλικίες είναι επειδή η ερωτική ζωή ενός έφηβου παιδιού δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή. Ο οργανισμός όμως χρειάζεται μια εκτόνωση κι αυτό επιτυγχάνεται δια μέσου της διαδικασίας της ονείρωξης.

Δεν είναι κάτι που πρέπει να προκαλεί ντροπή σε όποιον το βιώνει, όσο συχνά κι αν συμβαίνει, αντιθέτως είναι ένδειξη υγιούς ερωτικής λειτουργίας.  Παρ’ όλ’ αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό των νέων που βιώνουν ονείρωξη, με το που το αντιληφθούν το πρωί που θα ξυπνήσουν, αισθάνονται ενοχή, ντροπή κι αμηχανία, αφού είναι κάτι που θα αφήσει «αποτυπώματα» στα σεντόνια και στα ρούχα τους. Απορούν, εάν δε γνωρίζουν, φοβούνται αυτό το πρωτόγνωρο περιστατικό που βίωσαν -κατά κάποιο τρόπο εν αγνοία τους- και προσπαθούν να βρουν λύσεις ή και δικαιολογίες για να καλύψουν τα σημάδια που προδίδουν αυτό που προηγήθηκε χθες το βράδυ.

Πολλά παιδιά δεν τολμούν να το πουν ούτε σε γονείς ούτε σε φίλους, μιας κι έρευνες έδειξαν πως άτομα που βίωσαν για πρώτη φορά ονείρωξη δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν ούτε γνώριζαν περί τίνος πρόκειται. Αντιθέτως νόμιζαν πως τους συνέβη κάτι κακό και πως υπάρχει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα με το σώμα τους. Σαφώς και κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ούτε συναντάται μόνο σε μικρές ηλικίες. Μπορεί να συμβεί και σ’ ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, συνήθως μέχρι και την ηλικία των 45. Σ’ αυτές τις ηλικίες, όταν η αιτία δεν ήταν κάποιο «υγρό όνειρο» όπως λένε και οι Αμερικάνοι φίλοι μας, συνήθως δικαιολογείται με το ότι η ερωτική ζωή του συγκεκριμένου ατόμου, δεν είναι σε ύφεση εδώ και καιρό.

Παρ’ όλ’ αυτά, δε σημαίνει ότι θα συμβεί με τον παραδοσιακό, συμβατικό τρόπο. Μπορείς πολύ άνετα να φτάσεις στο πικ σου εκείνο το βράδυ, αλλά να μην αφήσεις τα ίχνη σου στα σεντόνια. Σκεφτείτε το και στην πράξη, όταν βρίσκεσαι σ’ αυτή την απόλυτη στιγμή με το ταίρι σου, δεν ολοκληρώνεις πάντα, φτάνεις όμως σε μια κορύφωση. Σώμα είναι αυτό, έχει το μηστήριό του.

Είτε έχεις βιώσει την ονείρωξη είτε όχι, παραμένει το ίδιο φυσιολογικό. Δεν υπάρχει λόγος να αναγκάσεις τον εαυτό σου να το βιώσει, ούτε και να επιχειρήσεις να το καταστείλεις μια για πάντα. Αν βέβαια είναι κάτι πολύ συχνό και σε κάνει να νιώθεις άβολα, τότε μπορείς να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο ή ειδικό ερωτικής υγείας που ασχολείται με τα όνειρα ή ακόμη μπορείς να βρεις άλλες τεχνικές που καλύτερα να μη στις πω εγώ, γιατί δεν είμαι και γιατρός.

Αυτό που ξέρω να σου πω όμως, είναι πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος, φυσικό ή παρά φύσιν. Αυτό συμβαίνει και μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Ούτε ντροπή είναι, ούτε χυδαίο. Είναι μια απόλυτα φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού για να ανανεωθεί. Επομένως, μην ντραπείς, αν το βιώσεις, το βίωσες! Στο μόνο πράγμα που διαφέρει η ονείρωξη από όλα τ’ άλλα, είναι πως δεν έχεις τον έλεγχο στα χέρια σου και σίγουρα υπάρχει και μια πιθανότητα να μην το θυμάσαι καν. Εκτός κι αν εκτός από αρχή και μέση, έχει και τέλος. Όπως και να ‘χει θα το μάθεις το πρωί!

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου