Aρχικά ψυχραιμία και ναι, όντως συμβαίνει σε όλους. Μιλώντας λοιπόν για το μεγαλύτερο ταμπού των ανδρών στο σ3ξ, όντως έχουμε πολλά να ξεκαθαρίσουμε. Το να μην μπορεί να του σηκωθεί δεν είναι ποτέ ένα απλό ζήτημα, αφού συχνά είναι ένας συνδυασμός σωματικών και ψυχολογικών λόγων. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Σε γενικές γραμμές, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν κάποια σωματική δυσκολία που δυσκολεύει και την επίτευξη σταθερής στuσης, είτε στο σ3ξ με σύντροφο είτε μόνοι τους. Οι νεότεροι άντρες, από την άλλη, είναι πιο πιθανό να τα καταφέρνουν περίφημα όταν είναι μόνοι τους, αλλά να έχουν προβλήματα σε ορισμένες ή όλες τις συνευρέσεις τους με σύντροφο.

Όταν, πάλι, όλα λειτουργούν ορισμένες φορές αλλά όχι όλες, συχνά το άγχος γίνεται ο τρίτος στο κρεβάτι κι έρχεται να δημιουργήσει ένα σπιράλ αρνητικών προσδοκιών που σκοτώνει τις στuσεις σε χρόνο μηδέν, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί αμφιβολίες και στο ταίρι του, που -λανθασμένα- βγάζει συμπεράσματα σχετικά με το πόσο ερωτικό είναι το ίδιο κι αν κάνει κάτι “στραβά”.

Είναι δύσκολο να μην πάρεις ένα τέτοιο θέμα προσωπικά, σύμφωνοι. Ταυτίζουμε τη στuση με τη σ3ξουαλική έλξη και, ως εκ τούτου, υποθέτουμε ότι ισχύει και το αντίστροφο. Αν ένας άνδρας δεν μπορεί να έχει στuση, σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο ανησυχούμε ότι δεν είμαστε αρκετά σ3ξι κι επιθυμητοί για εκείνον, ασχέτως αν η στuτική ανεπάρκεια δεν προκαλείται σχεδόν ποτέ από έλλειψη σωματικής έλξης.

 

Αν δε σου πει ότι είσαι το πρόβλημα, μην το υποθέσεις 

Το πρώτο και ευκολότερο συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να φτάσει κανείς όταν ο άντρας με τον οποίο είναι μαζί δεν μπορεί να “σηκωθεί” είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ίδιο, ότι δεν τον ελκύει αρκετά ή πως κάνει κάτι πολύ λάθος στο κρεβάτι. Εκτός κι αν ο ίδιος ο άντρας το μοιραστεί αυτό με τον τρόπο του όμως, είναι ένα εντελώς λάθος συμπέρασμα.

Το να φρικάρεις με τις ανασφάλειές σου, ενώ κι εκείνος φρικάρει, θα κάνει μια κακή κατάσταση, χειρότερη. Το πρόβλημα δεν είσαι εσύ. Το να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να παραμείνεις ήρεμ@ θα σε κάνει πιο αποτελεσματικό μέρος της λύσης. Αυτή είναι μια πολύ καλή συμβουλή για τις σχέσεις συνολικά, παρεμπιπτόντως.

 

Δες τα σημάδια

Υποθέτοντας ότι όλα είναι αρκετά λειτουργικά σωματικά, τότε όλα λειτουργούν καλά όταν δεν υπάρχει άγχος. Αν για παράδειγμα συνεχίζει να εμφανίζει αυθόρμητες νυχτερινές ή πρωινές στuσεις, τότε το πρόβλημα είναι σχεδόν σίγουρα ψυχολογικό.

Η συνύπαρξη με ένα πραγματικό πρόσωπο μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται ότι είναι πραγματικά σημαντικό να αποδώσει καλά, γεγονός που μπορεί ειρωνικά να κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν τα πράγματα όπως θα θέλατε.

Για τους περισσότερους άντρες, ο έντονος σ3ξουαλικός ενθουσιασμός μιας νέας σχέσης εξασφαλίζει μια σχεδόν συνεχή στuση, αλλά για κάποιους, η πίεση της προσπάθειας να ευχαριστήσουν, μπορεί να υπονομεύσει την απόδοση. Το άγχος και η στuση δεν μπορούν να συνυπάρξουν, οπότε η ανησυχία για την απόδοσή του θα του ρουφήξει τον αέρα που αναπνέει. Μάλιστα, αν δεις ότι παρατηρήσει κάποια μερική μαλάκυνση και στη συνέχεια πανικοβληθεί, τότε έχεις ένα ισχυρό δείγμα ότι ο άνθρωπος δίπλα σου σε θέλει πολύ αλλά τον έχει καταπιεί το άγχος.

 

Οκ, και τι να κάνω;

Αν συμβαίνει συχνά συζήτησέ το. Μην πιέσεις όμως για λύσεις κι απαντήσεις, άφησέ τον να εκφραστεί γιατί είναι σχεδόν σίγουρο πως θα βρίσκεται σε άμυνα. Άσε να σου δείξει εκείνος τον δρόμο της κουβέντας σας.

Αν συμβαίνει πρώτη φορά, πήγαινε αργά, πολύ αργά. Πες του να κλείσει τα μάτια του. Περάστε χρόνο αγκαλιασμένοι, φιλώντας κι αγγίζοντας ο ένας τον άλλον. Δείξε του με τις χειρονομίες σου πόσο πολύ θέλεις να είσαι μαζί του. Δώσε χώρο. Θα δεις πως δε θα είναι καθόλου δύσκολο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.