Όλα ξεκινάνε μόλις πάρεις τα κλειδιά στο χέρι και τα περάσεις στο μπρελόκ που πήρες για τη νέα σου αρχή. Μπαίνεις μέσα και βροντάς την πόρτα πίσω σου και τους κλειδώνεις όλους έξω, μακριά απ’ τη γαλήνη σου και την ηρεμία σου. Μα έτσι είναι, άλλωστε αυτό πλέον το σπίτι είναι ολόδικό σου και κανείς πέρα από εσένα δεν έχει το δικαίωμα να μπει χωρίς να σκουπίσει τα πόδια του.

Τίποτα δε συγκρίνεται με αυτό το –ανεξαρτήτως μεγέθους– σπίτι, το πρώτο σου καταφύγιο για λίγη ξεκούραση και χαλάρωση απ’ τους καθημερινούς έντονους ρυθμούς της ζωής σου! Είτε είναι το φοιτητικό σου είτε ένα σπίτι που νοίκιασες για να φύγεις απ’ το πατρικό σου κι επιτέλους να απογαλακτιστεί. Ό,τι και να ‘ναι λοιπόν έχεις τόση όρεξη να το διακοσμήσεις με το δικό σου ταπεραμέντο και το δικό σου προσωπικό στιλ που θα χαραμίσεις πολλές νύχτες να σκέφτεσαι και να αγχώνεσαι, πλάκα δεν έχει;

Είναι αυτό που θα γυρνάς κομμάτια απ’ τη δουλειά ή απ’ το hangover με τα κολλητάρια, ανάλογα λοιπόν κι αυτό  με τις περιστάσεις, θα είναι εκεί να σου προσφέρει ζεστασιά και σιγουριά. Μπορεί να είναι μόνο ένα δωμάτιο αλλά εσύ ξέρεις ακριβώς πού θα βάλεις τους φίλους σου να καθίσουν, να γεμίσει το σπίτι μυρωδιές, φωνές, γέλια κι αρκετά άπλυτα πιάτα.

Ακόμα κι αν είσαι μοναχικός τυπάκος και δε θες πολλά- πολλά με τον έξω κόσμο νομίζω έχεις βρει ήδη πού θα κοτσάρεις την τηλεόραση με το PlayStation για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού.

Είναι η αγκαλιά που σου προσφέρει όταν είσαι στα κάτω σου αλλά είναι κι αυτό που θα δυναμώσει τη μουσική για να χορέψεις χωρίς κανέναν ενδοιασμό και ντροπή. Είναι ο χώρος σου, πάει και τελείωσε, μπορείς να μπαίνεις και να πετάς τα ρούχα δεξιά κι αριστερά χωρίς να έχεις να απολογηθείς σε κανέναν και προπαντός στη μαμά σου, που πάντα φωνάζει ότι δεν είναι υπηρέτριά σου. Όταν έρθει βέβαια η στιγμή να καθαρίσεις για να υποδεχτείς το πρόσωπο, τότε καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που τα πετούσες από εδώ κι από εκεί και κατέληξαν να γίνουν ένα βουνό άξιο με τον Ψηλορείτη!

Έχεις τον προσωπικό σου χώρο και με το σύντροφό σου θα έχετε έναν κοινό χώρο που θα βοηθήσει να αναπτυχθεί αυτή η σχέση ακόμα περισσότερο, άλλωστε πόσες φορές σκεφτήκατε να έχετε ένα μέρος να περνάτε ώρες μαζί εκτός απ’ την καφετέρια; Αλλά κι αν είσαι πνεύμα πιο ελεύθερο γιατί να παίρνεις τους δρόμους ή να ξοδεύεις τόσα λεφτά σε ξενοδοχεία; Έχεις το χώρο σου και θα περάσεις και καλά εφόσον θα είσαι πιο άνετος.

Όλα καλά κι όλα ωραία, αλλά έλα που θα πρέπει να μαγειρεύεις και μόνος σου, αφού αποχωρίστηκες τα καλούδια της μαμάς. Δεν πειράζει, σκέφτεσαι, θα το προσπαθήσω ,αν είσαι  πεισματάρης θα τα καταφέρεις, αν όχι σε βλέπω να πλουτίζεις το σουβλατζίδικο της γειτονιάς – γι’  αυτό προσέχουμε σε τι περιοχή νοικιάζουμε καλού-κακού.

Έτσι είναι λοιπόν το πρώτο ολόδικό σου σπίτι, δε συγκρίνεται με κανένα άλλο – εντάξει μαμά, ούτε το δικό σου και τα καλούδια που μου έφτιαχνες και τα καλοσιδερωμένα ρούχα που είχα πάντα έτοιμα!

Συντάκτης: Ευγενία Ζουμπεράκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη