Βράδιασε πάλι, έπεσε η αυλαία και στη σημερινή παράσταση και τα κομμάτια σου κάνουν κατάληψη στον καναπέ, στα αυτιά σου ηχεί το τραγούδι σου που παίζει στον υπολογιστή, η όλη φάση νιρβάνας από μόνη της σε παροτρύνει για το τελευταίο τσιγάρο πριν πέσεις στον πολυπόθητο λήθαργο.

Οι μέρες σου έχουν γίνει πολύ πιεστικές –με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις, το ξέρουμε πλέον αυτό– και σίγουρα δύσκολες, γι’ αυτό τα βραδιά σου επιβάλλεται να είναι χαλαρά κι απολαυστικά. Πώς γίνεται αυτό; Εδώ σε θέλω, δώσε προσοχή!

Εφόσον έχουν γίνει τα απαραίτητα –μπάνιο, πιτζάμες και βόλτα τον σκύλο–, ακολουθούν τα εξής: Φώτα κλειστά για να χαλαρώσουν οι κόρες των ματιών μας, στον υπολογιστή η λίστα των τραγουδιών που μας κάνουν κέφι ανάλογα με την πίεση της ημέρας –καλό θα ήταν να μην υπάρχουν τσιφτετέλια, να χαλαρώσουμε είπαμε– και φυσικά το τσιγάρο στο χέρι κι εσύ ξάπλα στον βολικό καναπέ σου. Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό;

Αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι ξοδεύουν λίγο προσωπικό χρόνο, μόνο για τον εαυτό τους μετά τη δουλειά, πόσοι προσφέρουν αυτήν τη χαλάρωση στο κορμί και στο μυαλό τους; Πώς πλένεις, βρε παιδάκι μου, τα δόντια σου το πρωί; Έτσι μια συνήθεια είναι κι αυτό!

Όμως πριν βιαστείς να πεις «Είμαι πτώμα, δεν έχω όρεξη για μουσική και φασαρίες» σκέψου πόση ώρα σου παίρνει να κοιμηθείς όταν πας κατευθείαν στο κρεβάτι, γιατί συνεχώς στριφογυρνάς. Υπερένταση είναι! Όπως έχει αποδειχτεί και με έρευνα το άτομο που ξοδεύει ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό του πριν κοιμηθεί είναι πιο ευδιάθετο την επόμενη μέρα και μπορεί να κοιμηθεί καλύτερα και περισσότερο από αυτόν που πέφτει κατευθείαν για ύπνο -άσε που τα όνειρά σου είναι πιο μελωδικά γιατί το μυαλό έχει κολλήσει στους στίχους που επέλεξες.

Έχει και το τσιγάρο απ’ την άλλη τον ρόλο του. Όταν φυσάς τον καπνό,  λένε, φεύγουν και τα προβλήματα από μέσα σου, καθαρίζει το μυαλό σου. Χαλαρώνεις και διώχνεις μακριά, με όπλο τον καπνό, τις κακές σκέψεις, τις φυσάς να πάνε άλλου, να φύγουν μακριά σου, να σε αποδεσμεύσουν.

Σκέψου πως ένας καπνιστής όταν αναστατωθεί ή πιεστεί πολύ, αυτό που τον χαλαρώνει είναι ένα τσιγάρο γιατί πέφτουν οι παλμοί κι επανέρχεται στα κανονικά του επίπεδα, φαντάσου δηλαδή ποσό βοηθάει πριν τον ύπνο, γι’ αυτό και οι περισσότεροι πλέον είναι εθισμένοι σε αυτό.

Οι πολύ γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας μάς έχουν φτάσει σε οριακό σημείο με το άγχος να μας πνίγει. Κι ίσως το τσιγάρο να μην είναι τόσο αθώο ούτε βάλσαμο για την υγεία μας, όμως το ξέσπασμα κι η απελευθέρωση που μας χαρίζει, μας γλυτώνει απ’ την πίεση.

Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να τον προσέχουμε και να του αφιερώνουμε χρόνο, πάντα τρέχουμε για τους υπόλοιπους και την ψυχή μας τη βάζουμε σε δεύτερη μοίρα, είναι σωστό αυτό;

Για να μας αγαπήσει το μέσα μας και να είμαστε υγιείς πρέπει να ασχοληθούμε κι εμείς. Αυτό το τσιγάρο –ανάθεμά το– είναι η απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση, κάθε βράδυ σου τη χρωστάς για όσο πέρασες μέσα στη μέρα.

Πατάω play, ανάβω τσιγάρο και τα υπόλοιπα αύριο!

 

Επιμέλεια Κειμένου Ευγενίας Ζουμπεράκη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ευγενία Ζουμπεράκη