photo2006

Ο Ηλίας Κ. κι η Λιάνα Κ. (καμία ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις δεν είναι συμπτωματική) γνωρίστηκαν σε μια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας κάποιον ματωμένο Δεκέμβρη. Αυτό είναι ψέμα.

Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

Εκείνος ερωτεύτηκε τον τρόπο που έσπαζε το πρόσωπό της όταν χαμογελούσε, τις μικρές γωνίες του προσώπου της, ενώ εκείνη γοητεύτηκε από το θεληματικό πηγούνι του και το ηλιοκαμένο, λουστραρισμένο σκαλπ του. Κι αυτό είναι ψέμα.

Φορούσαν κι οι δύο κουκούλες στο πρόσωπο. Ο Ηλίας κρατούσε ένα κλειστό κλομπ κι η Λιάνα ένα κόκκινο πανό.

Μετά από λίγα ραντεβού, έγιναν τυπικά ζευγάρι, μα κάτι σκίαζε τη σχέση τους, κάτι που είχε μείνει ανείπωτο.

Ένα βράδυ με κεριά ολόγυρα, με μουσικές που έδεναν αρμονικά, (πολεμικά εμβατήρια της Γερμανίας του ’40 και τραγούδια του κόκκινου στρατού), βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν για αυτό που τους βασάνιζε. «Ξέρεις, δε σου το έχω πει ακόμα… Ίσως κάτι να έχεις καταλάβει… Είμαι υποστηρικτής του Αργυρόχρωμου Δειλινού…», είπε με δισταγμό ο Ηλίας. «Κι εγώ έχω να σου εξομολογηθώ κάτι. Ψηφίζω Ψ.Ψ.Α Ντοστογιεβσκικό-Τσεχωφικό», αντιγύρισε ήρεμα η Λιάνα.

Οι δύο νέοι χαμογέλασαν και φιλήθηκαν παθιασμένα, έχοντας ρίξει από πάνω τους το βάρος που τους έπνιγε.

Το ίδιο βράδυ έκαναν έρωτα, πιο έντονα από το συνηθισμένο.

Ωστόσο, βίντεο από τις ερωτικές τους περιπτύξεις έπαιξε στην πρωινή ζώνη ενημερωτικής εκπομπής, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ηλίας εμφανιζόταν κάπως βίαιος, ενώ η φετιχίστρια Λιάνα τον χτυπούσε απαλά με μια εφημερίδα. Αυτό είναι ένα ακόμη ψέμα.

Η ζωή τους κυλούσε υπέροχα.

Αγαπημένη τους συνήθεια ήταν να παρακολουθούν δημοσκοπήσεις, πολιτικές εκπομπές, διαξιφισμούς μεταξύ κομματικών σκυλιών, αλλά στο τσακίρ κέφι έφταναν εν μέσω προεκλογικού και μετεκλογικού πυρετού.

Αγκαλιασμένοι στον μαυροκόκκινο καναπέ τους, ανάμεσα σε ρουνικά σύμβολα και κόκκινες σημαιούλες, παιχνίδιζαν σχετικά με το ποιο από τα δύο κόμματα που υποστήριζαν θα έβγαινε πιο μπροστά. Όλα ψέματα.

Αν ψάχνετε εναγωνίως το ζευγάρι αυτό για να το βαλσαμώσετε, μαντέψτε.

Δεν υπάρχει.

Πουθενά.

Οι άνδρες κι οι γυναίκες είναι όντα κατοπτρικά.

Ακόμη και τα αναπαραγωγικά μας όργανα είναι κατοπτρικά, πόσω μάλλον ο τρόπος σκέψης μας κι η ματιά μας στα πράγματα.

Διαφέρουμε στον τρόπο οδήγησης, στο μαγείρεμα, στην καθαριότητα του σπιτιού και σε πολλά πολλά άλλα.

Αγαπητό θηλυκό, ποτέ δε θα καταφέρεις να έχεις καλύτερη αίσθηση του χώρου από το αρσενικό. Αγαπητό αρσενικό, όσες φορές κι αν καθαρίσεις το δωμάτιο, και θεωρήσεις ότι είναι εντάξει, ποτέ δε θα φτάσεις να κατέχεις το σαρωτικό μάτι μιας γυναίκας ως προς την καθαριότητα. Κι αυτά είναι μόνο δύο απλά παραδείγματα.

Μέσα σε αυτή την καυτή σούπα διαφορών, ας προσθέσουμε έτσι για την πικάντικη γεύση κι ένα ακόμη στοιχείο: την αντιδιαμετρική άποψη στα πολιτικά ζητήματα.

Ας μη γελιόμαστε.

Η πολιτική είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

Όσο κι αν θέλουμε να μας ενώνουν οι πολιτικές μας απόψεις αντί να μας χωρίζουν, όσο κι αν έχουμε σιχαθεί τους πολιτικάντηδες, ακόμη κι οι πλέον απολιτίκ τύποι ανάμεσά μας έχουν μια στοιχειώδη ιδεολογική προσέγγιση στην πολιτική.

Κι αυτό, κυρίως, γιατί έξω από κόμματα και χρωματισμούς, η πολιτική είναι ιδεολογία. Είναι τρόπος ζωής.

Είναι οι Πακιστανοί του τελευταίου ορόφου, είναι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, είναι η «πατρίδα» και το «έθνος», είναι η ανθρωπιά κι η αλληλεγγύη.

Η πολιτική είναι το παρελθόν μας κι οι ρίζες μας, είναι η ιστορική μας γνώση ή η απουσία αυτής, είναι ο ίδιος ο τρόπος σκέψης μας, ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα.

Είναι οι λέξεις που ουρλιάζουμε κι ο τόνος της φωνής μας στους τσακωμούς.

Έχετε παρατηρήσει τους παππούδες που τσακώνονται για τα πολιτικά στο καφενείο του χωριού; Ίσως αρκετοί από εμάς θα χαρακτήριζαν σουρεαλιστικούς τους διαλόγους και τον τρόπο που οικοδομείται η διαφωνία, μέχρι κάποιος από τους δύο φύγει, δήθεν εκνευρισμένος ως τα μπούνια, αφήνοντας στα μισά τον καφέ του, εν μέσω χαχανητών των υπόλοιπων θαμώνων.

Πάρτε αυτή την εικόνα, εφαρμόστε τη σε άτομα του αντιθέτου φύλου, και βάλτε τη στο σπίτι σας.

Όσο σουρεαλιστικό κι αν ακούγεται, κανείς δε θα ήθελε να αναπαράγεται το ίδιο βιολάκι στα αυτιά του όλη την ημέρα.

Όχι, δύο άνθρωποι με εκ διαμέτρου διαφορετικές πολιτικές απόψεις δεν μπορούν να ζήσουν μαζί.

Δεν είναι μόνο οι εκλογές κι οι ειδήσεις οι μοναδικοί λόγοι τσακωμού.

Είναι τα πάντα στην καθημερινότητα που, στην καλύτερη περίπτωση, θα οδηγήσουν σε τσακωμό και μούτρα.

Λένε ότι ο αληθινός έρωτας γεφυρώνει κάθε διαφορά. Όχι, όχι, όχι. Ο έρωτας δεν είναι πανάκεια.

Υπάρχουν αντιθέσεις που δε γεφυρώνονται με τίποτα.

Και πριν πάρεις την πέτρα, αγαπητέ μου ρομαντικέ, θέλω να σκεφτείς το εξής. Ο λόγος που προσκαλούνται πάντοτε άνθρωποι με εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές απόψεις στα πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του ότι μερικά ζητήματα είναι αγεφύρωτα.

Στην καλύτερη περίπτωση, ο τσακωμός είναι αναπόφευκτος, ενώ εικόνες υψηλού πολιτικού πολιτισμού ανάμεσα σε Ηλίες και Λιάνες μπορούν να μας χαριστούν μέσα σε αυτό το εμπόλεμο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Μερικές αντιθέσεις είναι αγεφύρωτες, όσο είναι ο ήλιος και το φεγγάρι.

Μία από αυτές τις αντιθέσεις είναι η διαφορετική οπτική ως προς την πολιτική.

Γι’ αυτό δε γνωρίζω ούτε ένα ζευγάρι με εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές απόψεις.

Γι’ αυτό δε γνωρίζεις ούτε εσύ.

 

Συντάκτης: Βασίλης Γιαννούλης