Μια λύση για τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα, καθώς το Υπουργείο Υγείας εξετάζει τις επιλογές του μετά τη χθεσινή απόφαση των γιατρών του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου να αναστείλουν τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω σοβαρότατης έλλειψης προσωπικού.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θέλησε να δεσμευτεί ότι θα δώσει τη λύση στο ζήτημα το βράδυ της Πέμπτης, δηλώνοντας πως είχε συνομιλήσει με τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας και του νοσοκομείου για να συναντηθούν με τους γιατρούς. Απορίας άξιο, βέβαια, πώς γίνεται να μην ήταν ενημερωμένος για την απελπισία του Νοσοκομείου πριν μπουν οι γιατροί στη διαδικασία ανακοίνωσης. Μάλλον θα ήταν πολύ απασχολημένος με το να νομιμοποιεί το φακελάκι.

«Τα χειρουργεία θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα», διαβεβαίωσε, λοιπόν, ο Υπουργός, εξηγώντας πως το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων αναμένεται να επιλυθεί μέσα στην ημέρα.

  

Η απόφαση των γιατρών, μετά από συνεδρίασή τους την Πέμπτη, ήταν να αναστείλουν τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις από την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω έλλειψης ιατρών αναισθησιολόγων και νοσηλευτών. Η κρίσιμη έλλειψη αναισθησιολόγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έρχεται σε καιρό που το σύστημα υγείας βάλλεται ξανά άγρια, με μια προσπάθεια εμπορευματοποίησης των χειρουργικών επεμβάσεων, με το προσωπικό των νοσοκομείων να κρούει ξανά και ξανά το καμπανάκι εξηγώντας πως απλώς, δεν αντέχει άλλο.

Οι γιατροί, στην ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», που παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα αναισθησιολόγων εδώ και αρκετούς μήνες. Το τμήμα αναισθησιολογίας του νοσοκομείου αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω συνταξιοδοτήσεων και απουσιών ιατρών, ενώ παρά τις προκλήσεις, οι υπηρεσίες υγείας επιδεικνύουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εξασφάλιση φροντίδας για τους ασθενείς. Δεν μπορείς, όμως, όσο κι αν θέλεις να κάνεις τη δουλειά σου, να την πραγματοποιήσεις με επιτυχία όταν λειτουργείς εντός χειρουργείου χωρίς αναισθησιολόγο κι εκτός χωρίς νοσηλευτή.

«Οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ’ επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου. Από τον Ιούνιο του 2023 έχουν ενημερωθεί τόσο η Διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια., αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις.», αναφέρουν οι γιατροί στην επίσημη ανακοίνωσή τους κι είναι πραγματικά ενδιαφέρον πώς αυτή η είδηση δεν έφτασε στα αυτιά του Υπουργείου νωρίτερα, αφού, όπως φαίνεται, θα χάθηκαν οι υπεύθυνοι στη μετάφραση.

Αναμένεται η συνάντηση μεταξύ του υπουργείου και των γιατρών για την εξεύρεση λύσεων που θα εξασφαλίσουν τη συνεχή λειτουργία και την παροχή φροντίδας στους ασθενείς του νοσοκομείου. Μένει να τηρηθεί η υπόσχεση του Υπουργού, που με αρκετή βεβαιότητα έθεσε στον κο Χατζηνικολάου.